Egipat: Krvoproliće posle smrtnih presuda

Izvor: Mondo, 26.Jan.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Krvoproliće posle smrtnih presuda

prema najnovijem bilansu 26 osoba je poginule su u sukobima u Port Saidu koji su izbili ubrzo pošto je sud osudio na smrtnu kaznu 21 osobu osuđenu zbog nasilja na fudbalskoj utakmici prošle godine.

U nasilju je tada poginulo 74 ljudi.

Prema ovom, najnovijem bilansu, u sukobima je povređeno 277 ljudi, prenela je egipatska televizija saopštenje ministarstva.

Demonstranti su se okupili kod zatvora gde se nalaze mnogi od osuđenih, a državni mediji su ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << objavili da su se ispred zatvora čuli pucnji, prenele su agencije.



Sud je jutros osudio na smrt 21 od ukupno 73 optužena za nasilje na fudbalskom stadionu u Port Saidu.

Ljubitelji fudbala i porodice u Kairu pozdravili su presudu suda. Navijači su zathevali smrtnu kaznu za optužene i zapretili nasiljem ako pravda ne bude zadovoljena.

Međutim, neki stanovnici Port Saida su bili gnevni zbog toga što se njihovi sugrađani smatraju odgovornim za tu tragediju i počeli su da izazivaju nasilje po ulicama. Jedan očevidac je video kako su neki od njih napali policijsku stanicu.

Vojni oklopni transporteri i vojna policija poslati su na ulice Port Saida posle izbijanja nereda.

Mada nije izdato zvanično saopštenje, bezbednosni izvor je za Rojters rekao da je vojska poslata da pomogne policiji da zaštiti državne institucije u gradu.

Demonstranti su se okupili kod zatvora gde se nalaze mnogi od osuđenih, a državni mediji su ranije objavili da su se ispred zatvora čuli pucnji, prenele su agencije.

I juče su u Egiptu ginuli ljudi tokom protesta protiv islamskog predsednika Mohameda Morsija.

(Tanjug/MONDO, foto: Tanjug/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Navijači u Egiptu osuđeni na smrt

Izvor: Sportal.rs, 26.Jan.2013

Sud u Egiptu je rigorozan. Navijači koji su učestvovali u fudbalskom nasilju 2012. godine, kada je poginulo 74 osobe, osuđeni su na smrtnu kaznu. Među okrivljenima je 21 navijač, a presuda je već poslata verskom vrhu koji će potvrditi ili odbiti presudu.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.