Dvostruki život amatera

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruki život amatera

U Malom Crniću se održava 48. FEDRAS, Festival dramskih amatera sela Srbije. Ovaj Festival je jedinstven u našoj zemlji, jer na njemu nastupaju seoska pozorišta zajedno sa profesionalcima.
Oni su glumci, ali i učitelji, zemljoradnici, radnici obezbeđenja. Glumci seoskih pozorišta imaju različita zanimanja, ali im je zajednička ljubav prema sceni, koja se, kažu, stiče još u detinjstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

„U početku me deda tukao da moram da idem na probu. Dok ostala deca pikaju fudbal, ja moram na probu, ma kakav proba?I onda me ispljeska mama i da vidiš kako se ide. Kasnije uđe to, ta prašina tih dasaka koje život znače, uđe onako malo pod kožu. I ne samo to, nego u zadnje vreme meni to više deluje kao neki ventil", objašnjava Željko Svetomirović, glumac amater iz Malog Crnića.
Malo Crniće je već skoro pola veka domaćin glumacima amaterima. Ove godine nastupiće 11 ansambala.
„Za vreme FEDRAS-a koji se održava između 14. I 22. oktobra, mogu slobodno da kažem kompletna sredina na neki način dobije jedno novo ruho, jedan novi oblik", kaže Saša Manev, direktor Centra za kulturu Malo Crniće.
Ovogodišnji FEDRAS otvorili su domaćini iz Malog Crnića, predstavom "Sabirni centar" u režiji Slobodana Ćustića, koji je i selektor festivala.
„Ovaj fond nagrada koji postoji sada i ovde ili na bilo kom amaterskom festivalu pozorišnom, ne može da pokrije tu količinu talenta, tu količinu truda, tu količinu gladi, jedne lepe gladi", kaže Slobodan ĆUSTIĆ, selektor FEDRAS-a
Amaterska pozorišta često sarađuju sa rediteljima profesionalcima. I za jedne i za druge to je korisno iskustvo.
„Amaterizam je predsoblje profesionalizma. I mi to mora da negujemo po svaku cenu, ako mislimo da u perspektivi, u budućnosti, imamo ne samo dobre glumce. Amaterizam je jedna predvežba i za reditelje, i za scenografe, i za buduće kompozitore", tvrdi Aleksandar DUNIĆ, član žirija FEDRAS-a.
Profesionalni glumci žive dvostruke, a amateri trostruke živote. Pozorište im pruža priliku da makar dok traje predstava izađu iz svoje svakodnevice.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.