Dvoglavi orao ruši integraciju

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2018, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoglavi orao ruši integraciju

Kampanja za što bolju integraciju stranaca, koju je nedavno pokrenulo Ministarstvo za socijalna pitanja nemačke pokrajine Hesen pod nazivom Lav u srcu (figura lava se nalazi na zvaničnom grbu ove pokrajine) dobila je ovih dana i neželjen odjek u nemačkim medijima i javnosti.

Naime, među brojnim ličnostima, Nemcima i strancima, koji su podržali ovu pozitivnu inicijativu našao se i veoma popularni bivši fudbalski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trener iz Frankfurta Dragoslav Stepanović Stepi, čije su fotografije sa kratkim izjavama objavljene i na zvaničnom sajtu ministarstva kojim se sve to promoviše. Međutim, na sajtu je osvanula i slika nemačkog fudbalskog reprezentativca Škodrana Mustafija. On je za tu priliku poslao svoju fotografiju sa osvojenim peharom Svetskog prvenstva u Brazilu 2014, na kojoj svojim rukama formira, blago rečeno, kontroverzni znak dvoglavog orla, tačnije velike Albanije! Nakon što je fotografija izazvala konsternaciju javnosti, pa i naših zemljaka u ovom delu Nemačke, jer je zaključeno da šalje sasvim suprotnu poruku od one koji su organizatori kampanje u stvari želeli, slika i ime Mustafija u međuvremenu su uklonjeni sa pomenute internet stranice, ali mnoga pitanja su i dalje ostala otvorena.

- Dvoglavi orao se, kako je poznato, nalazi na zvaničnoj zastavi države Albanije, a gest koji je ovaj fudbeler pokazao može se dovesti u vezu sa albanskim nacionalizmom. Mustafi je taj znak javno promovisao i nedavno kada je proslavljao gol dat u dresu engleskog Arsenala čije boje sada brani - komentarisao je za Hesenski radio, koji je i prvi obelodanio aferu Bruno Šoh, predstavnik hesenske Fondacije za mir i rešavanje konflikata.

Novinari hesenskog radija ističu da je Škodran Mustafi bez sumnje primer dobre integracije. Rođen je u gradu Bad Hersfeld kao sin imigranata s Kosova i Metohije i Makedonije, a kao čovek koji je branio boje nemačke fudbalske reprezentacije, bar se tako činilo, sasvim se uklapa u želje i ciljeve kampanje. Predstavnici ministarstva su i u direktnom kontaktu sa pomenutim fudbalerom objasnili razloge zbog kojih je njegova fotografija uklonjena i zameljena onom nemačke fudbalske reprezentativke Saskije Bartusiak.

Skandal u čijem se središtu ovog puta nasao fudbaler Arsenala, nakon istovetnog gesta njegovih zemljaka i reprezentativaca Švajcarske Džake i Šaćirija na nedavnom Mondijalu u Rusiji, komentarisao je za "Vesti" i Milan Čobanov, predsednik Centralnog saveza Srba Nemačke, sa sedištem u Berlinu, a njegov komentar objavili su na svom internet sajtu i novinari hesenskog radija.

- Nemamo ništa protiv kada imigranati vole, poštuju i ovde neguju tradiciju svoje zemlje porekla. To, recimo, i danas čine milioni Nemaca koji su još pre 70 godina proterani iz mnogih zemalja Istočne Evrope. Smatramo, međutim, licemernim kada neki iseljenici ovde samo stanuju, ali ovde zapravo ne žive - kaze Čobanov.

Naš sagovornik smatra da je posebno loše kada u Nemačkoj otvoreno reklamiraju državu svog porekla:

- Zato poruka Škodrana Mustafija nije poruka svima nama koji živimo u Nemačkoj, ali je jasan znak za sve njegove fanove na Kosovu i Metohiji i Albaniji. Taj kod-znak poručuje: "Pogledaj, ja igram za vas, moje srce kuca za moje Albance." Ja to kao Srbin mogu i da razumem, ali je takva fotografija sve samo ne prikladna kao ilustracija za jednu integracionu kampanju jer očigledno isključuje sve osim Albanaca - zaključuje naš sagovornik.

- Ta debata je glupost! Ko hoće da se oseti uvređenim zbog tog gesta biće uvređen i gotovo - odbrusio je nemačkim novinarima Kujtim Mustafi, otac i savetnik fudbalera, i potom da učestvuje i javnoj debati koju su ovim povodom želeli da organizuju novinari hesenskog radija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.