Drulović na dobrom putu da zadrži posao

Izvor: Politika, 07.Jun.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drulović na dobrom putu da zadrži posao

Naša reprezentacija odigrala odličnu utakmicu, možda i sa budućim svetskim prvakom, Savezu sada teško da v.d. selektoru kaže ne. – Karadžić: Šanse da Drulović ostane nisu male. – Matić: Možemo mnogo.– Basta žali što Srbija ne igra na Mundijalu

Od našeg specijalnog izveštača

Sao Paulo: Fudbal je u Brazilu kao religija, poštuju ga svi, stari i mladi, žene i muškarci, jednostavno, u ovoj zemlji, koja danas ima 200 miliona stanovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne može se zamisliti život bez fudbala. Još od vremena Pelea, Garinče, Zagala, i ostale družine koja je upravo ovde u Brazilu osvojila prvu titulu svetskog prvaka, fudbaleri imaju posebno mesto u društvu. Oni su popularniji od ministara, predsednika države, oni su zapravo u Brazilu privilegovana klasa ljudi. Ipak, ovo je trenutno vreme Nejmara, mada Peleu, prilično smeta što se još uvek mladom igraču daje toliki publicitet, a da on zapravo u svojim vitrinama još uvek nema veliki trofej.

Bez obzira na minimalan poraz (1:0), a sve je moglo biti drugačije, da su Mitrović i Marković, iskoristili svoje prilike, Srbija se sa južnoameričke turneje vraća u dobrom respoloženju. Taktički, naš tim  položio je ispit sa najvišom ocenom. Osporavani v.d. selektor, takođe. Ali, ova utakmica sa Brazilom, koji će na Mundijalu, sigurno jurišati na novu titulu, a za to ima i potencijal, koji po mnogima ležu u jakoj odbrani, pokazala je da Drulović ipak „nešto zna” o fudbalu. Uostaloom, još kao fudbaler bio je osporavan, pa je čvrsto gazio napred i dostigao neslućene visine sa Portom i Benfikom. Ako se gleda učinak u dosadašnja četiri meča naš tim je doživeo samo jedan poraz i to od Brazila u Brazilu, protiv jedne od najjačih svetskih reprezentacija i u igri gde je u dobrom delu bila bolja ako ne i ravnopravna sa rivalom.

– Prezadovoljan sam igrom, ponašanjem i čitavim ambijentom koji smo imali na američkoj turneji. Srbija po mom mišljenju ne treba da brine za budućnost. Nije sramota izgubiti od Brazila, koji u svom timu ima sve same zvezde svetskog fudbala. Ipak, mi smo uspeli da ih zadržimo, da im ne dozvolimo da nas podcene. Uostalom, i sam selektor Skolari čestitao mi je na odličnoj igri i taktici, rekao je Drulović posle meča na „Morumbiju”.

U uzavreloj južnoameričkoj atmosferi, naš tim nije ustuknuo, niti se uplašio svog velikog rivala. Sjajnu partiju pružili su Matić, Basta, odličan je bio i Petrović, koji je bio malo iznenađenje u startnoj postavi, kao i kapiten Ivanović. Najlabiju partiju pružio je Kolarov, verovatno zbog umora.

- Taktički ovo je bila jedna od naših najboljih utakmica u poslednjih nekoliko godina. Delovali smo uigrano, zrelo. Jednostavno, znali smo od početka šta hoćemo. Ovakva Srbija ne samo da ima šanse da ode u Francusku 2016. godine već i mnogo više od toga, smatra Nemanja Matić, koji je svojim dugim koracima i sjajnim pasovima izluđivao Brazilce.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Basta, koji trenutno trenutno nosi dres italijanskog Udinezea, najverovatnije od leta prelazi u rimski Lacio. Fudbaler koga su u karijeri pratile brojne povrede, nekako se navikao na italijanski fudbal i sada igra sve bolje. Basta i u reprezentaciji daje sve od sebe i jedan je od zapaženijih fudbalera srpskog tima.

- Zadovoljan sam igrom, šteta je što nismo igrali bar nerešeno, a zaslužili smo. Ova utakmica sa domaćinom Mundijala, gde smo na neki način i mi mogli da osetimo šta znači biti deo velike i najbolje fudbalske porodice, potvrdila je da imamo potencijal i da nam je mesto među najboljim reprezentacijama na svetu. Zaista ostaje veliki žal što propuštamo tako značajno takmičenje, priznao je Dušan Basta.

Predsednik FSS Tomislav Karadžić sada je na slatkim mukama. Naš predsednik nije krio radost zbog dobre partije, oduševljenje zbog izvanrednog odnosa igrača prema dresu i grbu koji nose. O sudbini Ljubinka Drulovića rekao je:

– Što se mene lično tiče Drulović je pokazao da može da dobro vodi reprezentaciju, da ima potencijal, koji mnogi pre ove utakmice i nisu znali. Na dobrom smo putu da konačno rešimo i to pitanje, međutim, ne pitam se samo ja, tu je i stručni odbor, trenerska organizacija, Izvršni odbor. Videćemo, narednih dana rešićemo i to pitanje, naglasio je prvi čovek srpskog fudbala.

Ukoliko Drulović dobije puno poverenje da može da nastavi započeti posao, onda mu svakako treba dati odrešene ruke, nikakve mentore, jer to bi, ukoliko Petković i dalje ostane kao savetnik, značilo da Savez nema sto posto poverenja u mladog selektora. Dobro je što je Petković, kao jedan iskusan stručnjak, dobio ponudu Saveza, ali, za daljim eksperimentima, nema potrebe. Ili će Drulović samostalno odlučivati ili ćemo dobiti selektora čiji će se rad i dalje gledati pod lupom. Doduše, Drulović ni jednog momenta nije rekao da mu smeta što je Petković praktično, njemu iza leđa. Ipak, ako već dobije priliku neka to radi samostalno bez ičijeg nadzora.

Drugo, ako Karadžić i Laković budu slušali šta naša fudbalska čaršija govori neće daleko stići. Nije tajna, da je dobar deo njih priželjkivao fudbalsku blamažu, govoreći da selektor valjano ne ume da napravi izmene, da je slab taktičar. E upravo ti fudbalski kritičari neka sada zabiju glavu u pesak. Uostalom, oni i nisu toliko važni...

Skolari: Srbija ima odličan tim

Sao Paulo – Selektor Brazila Filipe Skolari rekao je posle utakmice da je Brazil napravio odličan izbor što je baš Srbiju izabrao za glavnog rivala uoči Mundijala.

– Srbija je pokazala da ima odličnu reprezentaciju, zaista su mi se svideli kako igraju. Taktički, delovali su veoma zrelo. Malo je reprezentacija na svetu koje imaju ovako dobre fudbalere na jednom mestu, zaista mi nije jasno kako se nisu kvalifikovali na Mundijal, priznao je iskusni stručnjak, koji je sa Brazilom 2002. godine u Južnoj Koreji osvojio titulu svetskog prvaka.

Dragan Todorović

objavljeno: 08.06.2014.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.