Devet decenija FS Beograda

Izvor: Politika, 12.Mar.2010, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet decenija FS Beograda

FSB obeležio 90 godina od osnivanja, predsednik Đurović podsetio da još nemaju svoj krov nad glavom. – Džajić u centru pažnje. – U Beogradu 240 klubova

Fudbalski savez Beograda, juče je u svečanoj sali Skupštine Beograda, obeležio veliki jubilej – 90 godina od osnivanja.

Domaćini su bili čelnici FSB Rade Đurović i generalni sekretar Miloš Marković.

U centru pažnje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio naš najbolji fudbaler svih vremena Dragan Džajić, a na svečanosti su bili i predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić, koji je jedno vreme bio i prvi čovek beogradskog saveza, generalni sekretar Partizana Darko Grubor, potpredsednik FS Srbije Ivan Ćurković, generalni sekretar Zajednice superligaša Miodrag Janković, predsednik OKS Vlade Divac"

– Pre devet decenija u kafani „Slavija” je osnovan Beogradski loptački savez. U prvom gradskom prvenstvu su učestvovala četiri kluba, a prvak nije bio najstariji BASK, nego BSK. Danas smo izrasli u veliki savez, s 240 registrovanih klubova. Imamo 12 stadiona, 180 travnatih i nekoliko veštačkih terena. Ali, nažalost još uvek nemamo svoj krov nad glavom, ali verujem da ćemo ga imati kada budemo obeležavali neki novi jubilej. Pored plejade vrhunskih fudbalera, trenera i funkcionera, imali smo i prvorazrednog diplomatu dr Mihajla Andrejevića, koji je dobijao najviša priznanja Fife i MOK-a – rekao je Rade Đurović.

U ime FSS, veliki jubilej čelnicima FSB je čestitao Ivan Ćurković. On je podsetio na uspešne predsednike beogradskog saveza, a posebno na generalne sekretare s najdužim stažom Konstantina Zečevića i Nikolu Jackovića, čiji je dostojan naslednik aktuelni prvi operativac Marković.

U Skupštini Beograda je prikazan i polučasovni dokumentarni film, u kome su posebno apostrofirani uspesi beogradskih klubova: Partizanovo igranje u finalu Kupa šampiona 1966, ali i Zvezdino osvajanje Evrope i sveta dve i po decenije kasnije, ali i trenuci uzbudljivih mečeva tzv. malih beogradskih klubova. Na filmskom platnu viđene su majstorije Džajića, Vasovića, golmana Šoškića, Pižona Petrovića, Savićevića, Mihajlovića, Pančeva"

– Ovo je veliki jubilej, a nadam se da će FSB nastaviti da se širi i raste – rekao je gradski sekretar za sport Aca Kovačević.

Miloš Marković je dodelio priznanja predstavnicima sportskih, državnih i gradskih institucija, s kojima je FSB uspešno sarađivao.

-----------------------------------------------------------

Laković zakasnio

Generalni sekretar FSS Zoran Laković, zakasnio je više od 15 minuta na svečanost u Skupštini Beograda, čime je pokazao određeno nepoštovanje prema velikom jubileju FSB. Ovaj mladi sportski funkcioner, koji je u poslednje vreme obišao planetu, morao bi mnogo više da se koncentriše na događaje na domaćoj fudbalskoj sceni, na kojoj se problemi nagomilavaju. Na svečanosti nisu bili ni predsednik FSS Tomislav Karadžić niti ministar sporta Snežana Samardžić-Marković.

L. Delić

[objavljeno: 13/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.