Izvor: Radio 021, 26.Feb.2020, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deci u Velikoj Britaniji zabranjeno da udaraju loptu glavom

Fudbalski savezi Engleske, Škotske i Severne Irske zabranili su deci do 12 godina udaranje lopte glavom na treninzima nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši fudbalski profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Ograničen je i broj treninga na kojima će stariji uzrasti udarati loptu glavom, pa će na primer deca od 12 do 15 godina samo jednom nedeljno smeti na treninzima da udare loptu glavom.

Engleski fudbalski savez je poručio da će nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smernice stupiti na snagu odmah, ali neće preporučiti odustajanje od igranja glavom tokom omladinskih utakmica.

Ovu odluku doneli su nakon što su objavljeni rezultati studije fudbalskog uticaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je sproveo Univerzitet Glazgov, a podržao škotski FA.

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni fudbal u Škotskoj, rođeni između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od uzroka smrti 11 odsto bivših fudbalera u poređenju s oko tri odsto za sociodemografski podudarni uzorak.

Fudbaleri imaju pet puta više šanse oboleti od Alchajmerove bolesti, četiri puta više od bolesti motornog neurona kao što su Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lu Gerigova bolest, dva puta više od Parkinsonove bolesti i na kraju tri i po puta više šansi da će biti dementni.

Iako škotska studija nije izričito potvrdila da je udaranje lopte glavom uzrok povećanih degenerativnih neurokognitivnih bolesti kod fudbalera, odluka je doneta kako bi se "ublažili potencijalni rizici".

Autor: Fena

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.