Deca nisu idealna, a roditelji još gori

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca nisu idealna, a roditelji još gori

Na času fizičkog, u tuči koja je izbila između dva dečaka posle fudbalske utakmice, jedan učenik četvrtog razreda zadobio je povrede glave. Majka povređenog đaka tvrdi da je njenog sina pretukao učenik istog odeljenja, koji ga već dve godine maltretira.

Poslednji u nizu incidenata između ova dva dečaka dogodio se pre nedelju dana kad su se u školskom dvorištu posle fudbalske utakmice potukli. Nakon čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je jednom dečaku ukazana i lekarska pomoć.

- Kad sam došla u školu po sina, zatekla sam ga ispod ulaznih stepeništa. Bio je preplašen, raščupan, a jedno uvo mu je bilo razgrebano. Rekao mi je da su izgubili na fudbalu, zbog čega ga je drug iz odeljenja oborio na pod i pesnicama udarao. Odmah sam ga odvela u Dom zdravlja, gde ga je pregledao lekar i utvrdio da ima veće podlive i ogrebotine po čitavoj glavi. Zaista sam očajna i ne znam više šta da radim i kome da se obratim kako bi moj sin mogao normalno i bez straha da ide u školu. Već dve godine izložen je psihičkom i fizičkom maltretiranju od strane istog dečaka - rekla je za „Blic" majka povređenog učenika četvrtog razreda.

Prema njenim rečima, najbrutalniji napad na njenog sina dogodio se u maju prošle godine, kad ga je isti dečak napao i polomio mu nos. Samo dva meseca pre incidenta ona i njen suprug su upozorili direktora da je bezbednost njihovog detata ugrožena.

- Kad mu je polomljen nos niko iz škole nas nije obavestio da je mali povređen. Zetekla sam ga u klupi sa natečenim nosom. U Urgentnom centru su mu konstatovali frakturu posle čega nije išao u školu nekoliko dana. Više puta smo se pismeno obraćali direktoru škole tražeći da promeni pristup rešavanja problema, ali bezuspešno. Umesto toga, stigao je poziv da se sa sinom javimo u Policijsku stanicu na Starom gradu. U školi iz nekog razloga uzimaju u zaštitu tog dečaka, a našeg sina pokušavaju da predstave kao problematično dete iako je odlikaš i izuzetno povučen - ističe naša sagovornica.

Međutim, u Osnovnoj školi „Skadarlija" demantuju sve navode i napominju da su oba dečaka „pomalo problematična", ali da veći problem od njih predstavljaju sami roditelji. Nezvanično smo saznali da obe porodice potežu veoma „jake veze" i da na taj način pokušavaju da „isteraju pravdu".

- Deca su igrala fudbal, posle čega su se posvađali i potukli. Nastavnik ih je rastavio, a porodica povređenog dečaka je to iskoristila. Činjenica je da sa njihovim sinom imamo problema od početka i da se na njega žale učiteljica, druga deca i nastavnica u produženom boravku. Otežavajuća okolnost je što sa njegovim roditeljima imamo izuzetno lošu saradnju. Ni drugi dečak nije idealan i mi zbog tog sukoba trpimo veliki pritisak od strane roditelja ostalih učenika - priča Anđelko Kunarac, direktor Osnovne škole „Skadarlija".

Iako problem, prema navodima obe strane, traje već dve godine škola je pomoć Centra za socijalni rad zatražila tek pre nekoliko dana.

- Mi zapravo nemamo toliki problem sa učenicima, koliki sa roditeljima i zato se nismo obraćali Centru za socijalni rad - kaže Anđelko Kunarac.

Roditelji treba da sarađuju

Sa celim slučajem upoznati su i prosvetni inspektori koji su obišli školu i porazgovarali sa direktorom, učiteljicom i pedagogom. Između ostalog, utvrđeno je da škola nije kontaktirala policiju i da nije poznato ko je to uradio.

- Činjenica je da problem postoji i da dosta dugo traje. Sve sukobljene strane bi trebalo da sednu i vide kako da prevaziđu ovakvu situaciju. Takođe, roditelji ne smeju da ometaju školskog pedagoga i psihologa u obavljanju svog posla - napominje Milovan Lazović, načelnik gradske prosvetne inspekcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.