Da sam pogodio penal, možda rata u YU ne bi bilo

Izvor: Mondo, 13.Okt.2016, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da sam pogodio penal, možda rata u YU ne bi bilo"

Faruk Hadžibegić, član sjajne jugoslovenske fudbalske reprezentacije, koja je ispala na penale od Argentine na Svetskom prvenstvu u Italiji, prisetio se te "fudbalske lutrije". O druženju sa Radovanom Karadžićem.

Mnog toga dogodilo se na prostoru bivše Jugoslavije od čuvene utakmice četvrtfinala >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, koju je jugoslovenska reprezentacija izgubila od Arhentine na penale.

Bila je to penal-serija koja se pamti u kojoj su mnogi majstori fudbala promašivali. Uključujući Dijega Maradonu, kome je Tomislav Ivković uhvatio "živu loptu". Za Jugoslaviju su promašili Dragan Stojković, Dragoljub Brnović i Faruk Hadžibegić.

Upravo se ovaj poslednji navedeni - Hadžibegić - u izjavi za francuski "20minutes" prisetio te utakmice.

"Da sam dao gol, uveren sam da bismo prošli u polufinale", kaže Hadžibegić koji je promašio peti jedanaesterac, a da ga je dao rezultat bi bio 3:3 i otišlo bi se u šestu seriju.

"I ne zvuči pretenciozno, ali mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo šta se danas događa u svetu očito se ništa nije naučilo iz povesti i da se nije naučila lekcija iz bivše Jugoslavije. To je dokaz da političari žele rat, a ne narod", rekao je trener Valensijena.

Pre rata, Hadžibegić je igrao za FK Sarajevo u kojem je psiholog bio vođa bonsakih Srba u Radovan Karadžić. Kaže da su se družili, a sada ga mrzi.

"On je pre rata bio psiholog u FK Sarajevo, gde sam ja počeo karijeru. Osam godina je ostao s nama. Poznajem ga dobro, provodili smo večeri sa njim. Bio je dobar momak, sa kojim smo o svemu razgovarali. Nikad nismo mogli ni da zamislimo šta će biti kasnije. Bio sam iznenađen i šokiran. Danas ga mrzim. Iako u mojoj religiji mržnja nije moguća, ovo je jednostavno drugačije. Ne mogu da mu oprostim sve one koji su ubijeni".

PENALI JUGOSLAVIJA - ARGENTINA



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.