Da li će dolazak Mesija biti prekretnica za fudbal u SAD?

Izvor: VOA, 27.Avg.2023, 17:24

Da li će dolazak Mesija biti prekretnica za fudbal u SAD?

Dolazak Lea Mesija u MLS fudbalsku ligu Sjedinjenih Država izazvao je oduševljenje kod navijača, koji su jedva dočekali priliku da uživo gledaju jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Već na prvoj utakmici u julu, na kojoj je po ulasku u igru bio i kapiten Intera iz Majamija, Mesi je dao gol u poslednjoj minuti i donio svom timu pobjedu protiv Kruz Azula iz Meksika. Za Inter je do sada odigrao devet utakmica i postigao 11 golova.   Komesar MLS-a Don Garber kaže da je Mesijev dolazak u Ameriku prekretnica za ligu: “Ovo je transformativni trenutak za MLS ligu, da ima možda i najboljeg igrača koji je ikada igrao tu igru i da izabere MLS kao svoju ligu.” Bivši fudbaler, sada trener tima DC Junajted, Vejn Runi, nada se da će Mesijev dolazak privući i druge vrhunske igrače iz inostranstva. Nedugo nakon što su objavili da im se pridružuje Mesi, iz Intera su potpisali ugovore sa njegovim bivšim saigračima iz Barselone Serhiom Busketsom i Žordijem Albom. “Mislim da je bilo važno za ligu da dobije Mesija i da pokaže da se može takmičiti protiv zemalja i okruženja u kojima se u fudbal ulaže mnogo novca”, rekao je Runi. Britanski fudbalski komementator Kalum Vilijams kaže da je fudbal u Sjedinjenim Državama sada zreliji, dodajući da je svjedok postepenog rasta popularnosti tog sporta: “Zbog toga odakle je Mesi i zbog fudbalskih veza koje se sada njeguju između Sjeverne i Južne Amerike i latinoameričke zajednice u Sjevernoj Americi, mislim da je on savršen igrač u savršenom trenutku.” Neki eksperti vide Mesijev dolazak kao dio rastućeg trenda u kojem međunarodni igrači odlučuju da igraju u Americi. Fernando Fiore, dugogodišnji komentator utakmica MLS-a i Svjetskog šampionata, kaže da ti igrači jačaju popularnost lige: “Ibrahimović je dao ogroman doprinos, Geret Bejl je tu bio kratko, ali je pomogao u osvajanju šampionata. A sada ih još dolazi.” Dovođenje Mesija nije bilo jeftino. Njegov ugovor košta između 50 i 60 miliona dolara godišnje. Ali vjerovatno će sve to vrijediti. Više od 12 miliona gledalaca iz 171 zemlje gledalo je njegov debi, čime je to postala najgledanija fudbalska utakmica u istoriji američke televizije. Vilijams kaže da bi fudbal konačno mogao postati velika stvar u Sjedinjenim Državama: “Ljudi koji čak i nisu fudbalski navijači kažu da je to sport budućnosti u ovoj zemlji. Ali čini se kao da je ta budućnost - sada.” Očekuje se da će popularnost fudbala u Sjedinjenim Državama rasti, jer će se u zemlji narednog ljeta održati Kopa Amerika, dok će 2026. godine biti domaćin Svjetskog fudbalskog šampionata.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Uticaj Mesija na fudbal u SAD

Izvor: VOA, 27.Avg.2023

Dolazak fudbalske zvijezde Lionela Mesija u Sjedinjene Države skrenuo je pažnju svjetske fudbalske javnosti na američku MLS fudbalsku ligu. Očekuje se da će njegovo igranje za Inter iz Majamija imati značajan pozitivan efekat na ligu i na taj sport uopšte.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.