Izvor: FudbalSrbija.net, 15.Sep.2014, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Čika Dača“-sećanje

15.09.2014. fss.rs
Jedan od pionira srpskog fudbala, ing. Danilo Stojanović (1877-1967), poznat pod imenom „čika-Dača“, na današnji dan pre 111 godina osnovao je kragujevačku Šumadiju, prvi fudbalski klub van prestonice Kneževine Srbije.

Ime Danilo Stojanović nije bogzna koliko poznato u srpskom fudbalu. Za „čika Daču“, međutim, svaki ljubitelj fudbala je čuo barem jednom u životu. Neobično je samo to što je to isti čovek, koji je obeležio >> Pročitaj celu vest na sajtu FudbalSrbija.net << jedan istorijski trenutak srpskog fudbala, a svojim nadimkom i delom, nadživeo vreme u kome je podizao novu igru.
„Čika-Dača“, koga su tako zvali i u njegovim mladim danima, jer je bio prvi srpski fudbaler, koji je nosio bradu, pa je otud trajno dobio pridev „čika“, srpski fudbal je zadužio time što je sredinom septembra 1903. godine osnovao prvi srpski klub na teritorije Kneževine Srbije. U Kragujevcu je pod imenom Šumadiju nikao klub, koji su sačinjavali radnici vojno-tehničkog zavoda, a u kome je čika-Dača bio zaposlen.
Kada je svojim entuzijazmom dovoljno zadojio kragujevačku omladinu „čika Dača“ je osnovao klub pod imenom regije koja je nosila naziv Šumadija. U tom klubu čika-Dača je počeo svoju dugu, ali ne tako uspešnu karijeru golmana,. Istovremeno time započeta jedna funcionerska karijera, koju je u srpskom fudbalu prevazišao samo dr Mihajlo Andrejević-Andrejka.
Kada se mladi srednjoškolac, još nesvršeni inženjer, vratio sa školovanja iz Nemačke, u svoj prtljag je poneo fudbalsku loptu. Prvi susret sa novom igrom u razvijenoj Nemačkoj mladog Danila je namah opčinila. Taj osećaj nikada ga nije napustio. Do kraja dugog i plodnog života, sa diplomom inženjera, Danilo Stojanović je ostao veran i posvećen fudbalu.
Gde god se kasnije, posle Kragujevca i Šumadije, kretao i nastanjivao čika-Dača je svoju strast nosio sa sobom. I svuda je bio začetnik i propagator fudbala. Kada se iz Kragujevca preselio u Beogradu, čika – Dača nije mogao bez svoje hobija. Pristupio je s. k. Sokolu. U novom klubu je proveo nekoliko godina, da bi 1911. godine bio među osnivačima Beogradskog sport kluba (BSK). Bio je očigledno čovek nemirnog duha i velike energije, pa ga mesto uglavnom nije dugo držalo. Zato se posle godinu dana provedenih u BSK, otisnuo u novu avanturu – pristupio je beogradskom Dušanovcu.
Nakon godinu dana provedenih u staroj beogradskoj četvrti, čika-Dača je u Beogradu osnovao novi klub – s. k. Velika Srbija. Za vreme Prvog svetskog rata Stojković je proveo u Francuskoj. Kada se posle formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, vratio otud, čika-Dača nije gubio vreme. Svoje „čedo“ Veliku Srbiju preimenovao je u s. k. Jugoslavija, koja će brzo postati glavni rival i najveći takmac svom ranije formiranom klubu BSK.
Gde god da je radio i boravio, pa i u s. k. Jugoslaviji, uvek je bio i član uprave, čelnik kluba, ali je istovremeno nalazio snage da stane na gol. Jedno vreme je u s. k. Jugoslaviji bio predsednik i prvi golman.
Nemirnog i stvaralačkog duha čika-Dača nije dugo mirovao ni u s. k. Jugoslaviji. Kada je došlo do prve smene na čelu kluba, čika Dača je napustio s. k. Jugoslaviju. Od tada je njegova misija u fudbalu promenjena. Više se nije „petljao“ sa zvučnim klubovima, nego je svoje sposobnosti, ali donatorske usluge, posvećivao malim beogradskim klubovima. Zabeleženo je, ipak, da je na golu, u razmacima i sa prekidima, stajao i u 46. godini života.
U srpskoj fudbalskoj istoriografiji čika-Dača će ostati, ipak, mnogo više upamćen kao sposoban i vredan fudbalski radnik, nego što je bio golman.
Svojim dugogodišnjim pregalaštvom čika-Dača dogurao je do potpredsednika i predsednika nekoliko klubova. Bio je prvi predsednik Beogradskog loptačkog potsaveza i potpredsednik Nogometnog saveza Jugoslavije. Posle Drugog svetskog rata je radio u Crvenoj zvezdi i bio njen počasni predsednik. Za svoj rad dobio je specijalno priznanje od države. Bio je prvi sportista koji je dobio „nacionalnu penziju“.
Umro je u Beogradu 1967. godine u dubokoj starosti. Imao je 90 godina.
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Kragujevac

Nastavak na FudbalSrbija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta FudbalSrbija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta FudbalSrbija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.