Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CINS: Nova menadžerska agencija za fudbalske talente povezana sa Vladom

Nova menadžerska agencija koja preuzima mlade talentovane fudbalere Partizana povezana je sa Vladom Srbije i Srpskom naprednom strankom (SNS), objavio je danas u svom istraživanju Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako navodi CINS, menadžerska agencija Internešenel sports ofis (International Sports Office) osnovana je januara 2015. godine, a dve nedelje posle toga prvi profesionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ugovor sa Partizanom potpisao je 15-godišnji pionir crno-belih Dušan Vlahović, i tako postao najmlađi igrač koji je postao profesionalac u beogradskom klubu. On je februara naredne godine postao najmlađi igrač koji je debitovao u prvom timu.

Agencija je za kratko vreme počela da zastupa i druge talente Partizanove omladinske škole, a njeni vlasnici su nekadašnji fudbaler srpskih i inostranih klubova Branko Radovanović i Dejan Grgić.

Oni se do prošle godine u javnosti nisu pojavljivali u vezi sa prodajom fudbalera. Istraživanje CINS-a pokazuje da je agencija postao aktivan u trenutku kada vodeću ulogu u Partizanu preuzela struja bliska SNS-u, u kojoj je, između ostalih, i advokat Vojislav Nedić, otac generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića. Generalni direktor fudbalskog kluba Partizan Miloš Vazura rekao je da ga je sa Radovanovićem i Grgićem upoznao Novak Nedić, a Grgića zna kao Nedićevog prijatelja. On je dodao da su u posao sa Partizanom ušli jer su uspeli da potpišu ugovor sa najboljim mladim igračem, Vlahovićem.

Grgić je i na druge načine povezan sa Novakom Nedićem. On je 2007. godine na mestu direktora predstavništva of-šor firme Dominus LLC iz Delavera zamenio majku Novaka Nedića, Branislavu. Ime Novaka Nedića nalazi se na jednoj od uplatnica iz APR-a. Predstavništvo firme je ugašeno u novembru 2011. godine, prenosi CINS.

Protiv Dejana Grgića je u prošlosti podignuta optužnica za teško razbojništvo, ali je tužilaštvo iz Kruševca nakon više dopuna istrage odustalo od gonjenja, navodeći kako nema dokaza da je izvršio krivično delo. U medijima je ranije označavan i kao pripadnik jedne od beogradskih kriminalnih grupa, takozvane "Dorćolske grupe", ali je on to demantovao.

CINS navodi da ima dokumentaciju koja pokazuje da je protiv Grgića bila podneta krivična prijava zbog pljačke vozača autobusa 2002. godine. Tadašnje Okružno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage zbog teškog razbojništva, a nakon nekoliko dopuna istrage, protiv Grgića je podignuta optužnica. Okružni sud u Kruševcu zatražio je potom novu dopunu istrage, nakon koje je tužilaštvo 2004. godine odustalo od gonjenja Grgića, navodeći da nije bilo dokaza da je izvršio krivično delo.

Mediji su kao pripadnika "dorćolske grupe" označavali i Radeta Đukića. Jedan od poslovnih partnera Grgića i Radovanovića, vlasnika agencije Internešenel sports ofis, takođe se zove Rade Đukić.

Đukić je direktor u Radovanovićoj građevinskoj firmi Taurunum invest, dok je Grgić od Đukića u septembru 2013. godine preuzeo deo vlasništva u firmi Beoinvest gradnja, koja potom menja delatnost i naziv u Srna Store. Umesto izgradnjom stambenih zgrada, firma se danas bavi prodajom organske hrane.

Novinari CINS-a navode da su februara 2016. tražili podatke o krivičnim prijavama protiv Grgića i Đukića, ali da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo da ih dostavi zbog "zaštite privatnosti lica".

Dokumentaciju koja se odnosi na pljačku CINS je ipak dobio, ali navodeći samo njen opis, ne i Grgićevo ime. Novak Nedić je do aprila 2014. godine bio član Upravnog odbora fudbalskog kluba Partizan a u medijima je i kasnije označavan kao veoma uticajan u klubu.

Direktor Partizana od 2014. godine je njegov kum Miloš Vazura, ali je početkom ove godine došlo do njihovog razlaza. Novakov otac, advokat Vojislav Nedić, bio je potpredsednik i donedavno član radne grupe kluba. U Partizan je ušao krajem 2014. godine, nakon smene rukovodstva na čelu sa Draganom Đurićem i visokim funkcionerom Socijalističke partije Srbije Brankom Ružićem.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.