ČEFERIN: Evropski fudbal ne strahuje od odlazaka igrača u Saudijsku Arabiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2023, 17:29

ČEFERIN: Evropski fudbal ne strahuje od odlazaka igrača u Saudijsku Arabiju

Neke od najvećih zvezda otišle na Bliski istok.

Evropski fudbal ne bi trebalo da strahuje od odlazaka igrača u klubove iz Saudijske Arabije, izjavio je danas predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin, prenosi AP. On je istakao da klubovi iz Saudijske Arabije, prave greške jer ulažu u transfere zvezda koje su na zalasku igračkih karijera. AP podseća da su Kristijano Ronaldo i Karim Benzema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uzeli stotine miliona evra za prelaske iz evropskih u klubove iz Saudijske Arabije, a slične ponude dobili su i Lionel Mesi i Luka Modrić. Ova četvorica fudbalera su od 2008. godine osvojili sve "Zlatne lopte" i imaju najmanje po 35 godina. Čeferin je na pitanje holandske televizije NOS, da li je uplašen zbog egzodusa fudbalera, odgovorio: "Ne, ne, ne".

 - Mislim da je to uglavnom greška fudbala u Saudijskoj Arabiji. Zašto je to problem? Zato što bi trebalo da ulažu u akademije, trebalo bi da dovode trenere i da razvijaju svoje igrače. Sistem kupovine igrača koji su gotovo na kraju karijera nije sistem koji razvija fudbal. To je bila slična greška u Kini kada su doveli sve igrače koji su bili na kraju karijera - naveo je Čeferin.

Nekadašnji fudbaler Čelsija i reprezentacije Obale Slonovače Didije Drogba 2012. godine prvi je došao u Kinu, a zatim su ga između ostalih sledili Nikola Anelka i Frederik Kanute. Od tada kineska liga i kineska reprezentacija nisu pokazale veliki napredak.

 - Pokažite mi igrača koji je na vrhuncu, u najboljim godinama koji počinje karijeru u Saudijskoj Arabiji. Ali ne radi se samo o novcu. Fudbaleri žele da osvajaju takmičenja. A najbolja takmičenja su u Evropi - izjavio je Čeferin na margini završnog turnira Lige nacija u Holandji.

AP podseća da je Lionel Mesi prošle godine sa Argentinom osvojio Svetsko prvenstvo u Kataru, a karijeru će da nastavi u Interu iz Majamija. Hrvatski fudbaler Luka Modrić bi mogao i naredne sezone da igra za Real. Novinari su pitali Čeferina da li je evropski fudbal izgubio najatraktivnije igrače.

 - Nismo ih izgubili. Oni i dalje igraju fudbal. Na kraju karijera neki igrači odlaze negde da zarade novac", dodao je Čeferin i ponovio da UEFA razmatra pravila kako bi nametnula sveukupno ograničenje budžeta na plate i transfere klubova koji se kvalifikuju za evropska takmičenja.

 - Zato što ne želimo da dva ili tri kluba koji imaju neograničena sredstva dođu do budžeta od pet ili 10 milijardi. Onda naše takmičenje više neće biti zanimljivo. Praktično svaki klub, svi sa kojima sam razgovarao, slažu se sa tim. Daleko smo od bilo kakve odluke, samo razmišljamo o tome - rekao je Čeferin.

Pogledajte kako izgleda Ivana Jeločnik, simpatija Ognjena Vranješa

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.