Brazil bliži nego ikad

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil bliži nego ikad

Zemlja kafe, karnevala, predivnih plaža, fudbala, sambe, kapuere... „došla” među studente Viske turističke škole

Kafa, karneval, predivne plaže, fudbal... – rečju: Brazil! Kako tamo izgleda svakodnevica običnih ljudi danas, zašto uz njegovo ime pristaje odrednica „svetski ekonomski gigant”, koje ga prirodne lepote krase, čime je zavredeo i neprekidno osvaja međunarodnu pažnju, da li s razlogom Brazilci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slove za jednostavne, druželjubive, srećne ljude i još pregršt saznanja o ovoj zemlji juče su stekli studenti i gosti Visoke turističke škole. Tamo je upriličen „Dan Brazila”, skup radoznalaca zaljubljenih u lepote zemlje koja se graniči sa svim državama Južne Amerike, osim sa Čileom i Ekvadorom. Daleka tropska federacija čija se obala proteže na 7.491 kilometar, kroz koju protiče Amazon, čijih je više od polovine teritorije pod prašumama i šumama juče je studentima turizma u Srbiji bila bliža nego ikad.  

Predavanje na temu „Brazil danas” održao je Alešandre Ador Neto, ambasador Brazila u Srbiji. Prikazani su filmovi o turizmu, atraktivnim destinacijama, privrednim lepotama i svakodnevici najveće i najmnogoljudnije zemlje Južne Amerike. A sve to u okviru programa „Ambasadori govore” Visoke turističke škole, sa ciljem da se studentima na direktan i neposredan način predstavi određena zemlja.

– Do sada smo imali posete osam ambasadora. Time želimo da postignemo da se naši studenti upoznaju sa civilizacijama, baštinom, istorijskim bogatstvima različitih zemalja i kod njih razbijemo osećaj straha od različitosti kultura, religija, nacija. Što više stranaca i ambasadora budu naši gosti to će naš uspeh biti veći. Ne gajimo iluziju da će naši studenti ili sugrađani biti u mogućnosti da odu u Brazil. Ipak je to daleko i skupo u današnjim okolnostima. Ali, ovo je jedan od načina da se upoznamo sa prostorno udaljenim, a u stvari prijateljski bliskim i lepim zemljama – kazao je za „Politiku” profesor dr Milan Skakun, direktor Visoke turističke škole.

Ozarena lica akademaca više od reči kazivala su koliko su mladi bili oduševljeni prizorima – počev od izložbe postera brazilskih gradova, znamenitosti i krajolika do uživanja u nastupima plesačica sambe i majstora kapuere. Tek su se razgalili kad su ih srednjoškolci Ugostiteljsko-turističke škole poslužili gastronomskim specijalitetima brazilske kuhinje. Sa poslužavnika su nestajali pasteozinjo, košinja, rizoljo i drugi tipični brazilski zalogaj na koktelu u foajeu škole dok su studenti i učesnici manifestacije sumirali utiske sa ovog „putovanja”.   

M. Simić-Miladinović

------------------------------------------------

Magija kapuere

Kapuera je više od plesa. Nije ni samo borilačka veština. Utkana je u kulturu i tradiciju Brazila. Istovremeno to je borba, ples i filozofija. To je magija. Sviraju se nesvakidašnji instrumenti, igra se, peva i sve to blagotvorno utiče na život, fizičku spremnost i duhovni mir – razjasnio je Brazilac Marselo Pulmao, majstor ili kako se u njegovoj domovini kaže „meštre” kapuere. Kapuera i samba mogu se od Brazilaca naučiti i u Beogradu zahvaljujući školama koje postoje pod okriljem Centra brazilske kulture i uz podršku ambasade Brazila.   

Veličanstvena samba

Da je malo duže trajao nastup plesačica novosadske škole „Samba mentok” i publika bi se popela na scenu Visoke turističke da zaigra sambu.

– Samba je simbol Brazila. Veličanstvena je i teža od svih plesova. Brazilci od kojih sam učila sambu kažu da postoji samo jedan način da se ona igra, a to je srcem. Za njih samba predstavlja otpor, njom su se borili za slobodu, oslobađanje od ropstva i očuvanje kulture, zato su na nju tako ponosni. Perjanice koje nose na glavama na najvećoj žurci na planeti, na karnevalu u Riju, kako kažu, oličenje su sposobnosti Brazilaca da se izdignu iznad svakodnevnih problema – dočarala je Maja Prusina, koreograf škole „Samba mentok”.

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.