Boško Janković: Roma i Juve pa svi ostali

Izvor: MozzartSport.com, 30.Avg.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boško Janković: Roma i Juve pa svi ostali

Utakmicom Kjevo – Juventus večeras (18.00) startuje fudbalski šampionat Italije. Titulu, kao i prethodne dve godine, brani torinska Stara dama, ali naš internacionalac Boško Janković ne bi smeo da se kladi da će crno-beli i narednog maja podići pehar. U razgovoru za MOZZART Sport prvotimac Verone otkriva ko je njegov favorit za naslov prvaka, kao i zbog čega tokom ovog prelaznog roka u Italiju nije stiglo nijedno posebno zvučno ime (najskuplji su bili transferi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Huana Iturbea iz Verone u Romu i Alvara Morate iz Reala u Juventus) i da li zvezde izbegavaju Seriju A.

"Poznato je da u Italiji vlada velika kriza, ne samo u fudbalu nego uopšte u državi. Nisu više to transferi kao što su nekada bili, klubovi Serije A ne mogu finansijski da se mere sa onima iz Engleske i Nemačke. Svi traže neka jeftinija rešenja, čak i najveći klubovi imaju limite, nije kao ranije kada su mogli da dovode i po nekoliko vrhunskih imena tokom jednog prelaznog roka. Italijanski fudbal, kako klupski, tako, možda još i više reprezentativni, tek će se suočiti s velikim problemima. Neće se više roditi ni Alesandro del Pjero, ni Frančesko Toti, ni Roberto Bađo. Sada je najskuplji Italijan Ćiro Imobile koji je iz Torina otišao u Dortmund i koji jeste dobar, ali nije na nivou ovih koje sam pomenuo", rekao je nekadašnji vezista Crvene zvezde, Majorke, Palerma i Đenove i dodao:

"Uostalom, po mojoj Veroni se vidi oseka kvalitetnih italijanskih fudbalera. U prvom timu, među 24 igrača, imamo samo četiri Italijana, što je zabrinjavajuće. Slično je i u drugim klubovima, Interu, Napoliju... Zato se oni okreću strancima, pa kupuju sve i svašta, često tako praveći velike greške. Španci to drugačije rade. Tamo su ljudi nekako rođeni za fudbal, čini mi se da su talentovaniji, pa im ne manjka mladih igrača. Italijani su nekako više obučeni za ovaj sport. Naravno, potekle su iz ove lige mnoge fudbalske veličine, ali odavno se nije pojavio neko nov, ko ubedljivo odskače".

Logično, zbog svega ovoga trpi kvalitet takmičenja, zar ne?

"Kvalitet trpi, a trpe i izdanja u Evropi. Tako Juventus, koji je poslednjih godina dominantan u Seriji A, objektivno ne može da se svrsta među glavne kandidate za osvajanje Lige šampiona. Čak su i oni mogli da kupe jednog Karlosa Teveza, ali ne i još dva-tri velika, zvučna imena".

Ipak, Juventus i dalje ima najskuplji tim, ispred Napolija, Rome i Intera, ali i novog trenera. Šta očekivati od Masimilijana Alegrija i može li Dama do četvrte uzastopne titule?

"Iskreno smatram da je Juventus mnogo izgubio odlaskom Antonija Kontea koji je vodio ekipu tri godine. Posebno će se osetiti u igri jer je Konte vrhunski trener. Alegri ima svoju formaciju, drugačiju fudbalsku filozofiju i igračima će biti potrebno vreme da se naviknu na novi sistem. Moram da priznam da se nadam da Juventus ipak neće biti toliko dominantan, odnosno da će šampionat biti malo uzbudljiviji. Ali u pitanju je veliki klub, koji ima dobru ekipu i sigurno će se boriti za titulu i ove sezone. Ipak, prošle godine bio sam uveren da će je i osvojiti, sada nisam tako siguran".

Ko će mu biti glavni konkurenti?

"Romu vidim kao jednog od dva najveća kandidata za titulu. Rimljani su se mnogo pojačali i imaju dobru ekipu. Napoli je ostao isti, što može da bude prednost jer su uigrani. Biće u borbi za vrh tabele, ali ne znam da li može do titule. Inter se pojačao, ali mislim da će glavnu reč voditi Roma i Juve. Što se ostalih ekipa tiče, Lacio je doveo Dušana Bastu i Filipa Đorđevića, ima solidan tim, ali se nekako uvek na kraju nađe u sredini tabele. Ne verujem da može da se bori za neko od prvih šest mesta. Fjorentina bi mogla da ponovi učinak iz prošle sezone".

Tvoja Verona igrala je veoma dobro u prvom delu sezone, ali ste u drugom malo popustili. Zbog čega?

"Kao i svaka ekipa koja iz Druge lige uđe u Prvu, nismo mogli da izdržimo jak tempo. U januaru smo prodali Žoržinja Napoliju, promenili smo stil igre i sve to je uticalo na nešto slabije partije u nastavku".

Kakve su vam ambicije u predstojećem prvenstvu?

"Naš glavni cilj je opstanak u Seriji A. To nam je bio prioritet i prošle sezone, kojom možemo da budemo zadovoljni jer smo se u jednom trenutku čak borili za Evropu. Doveli smo nekoliko pojačanja, Luka Toni je produžio ugovor pa se nadam dobrim rezultatima, ali svojim dobrim izdanjima jer sam zadovoljan onim što smo prikazali na pripremama".

Možeš li da prognoziraš prva tri mesta na tabeli na kraju sezone?

"Mislim da će raspored biti Roma, Juventus, Inter".

PIPO-RULET

Koliko se Milan kocka sa Filipom Inzagijem na klupi? Na kom mestu na tabeli „vidiš“ Rosonere na kraju sezone?

"Ne bih da komentarišem poslednje odluke uprave Milana. I Inzagi i Klarens Sedorf su bili sjajni fudbaleri, ali su tek nedavno završili sa igranjem i odmah su uleteli u najveći klub na svetu. Ne kažem da nemaju trenerski kvalitet, ali prebrzo su ušli u sve to. Smatram da je za takav posao u takvom klubu ipak potrebno više iskustva. Milan je možda i najveća nepoznanica, ali je daleko od borbe za sami vrh".

Piše: Vedrana Nikolić

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.