Izvor: MozzartSport.com, 27.Apr.2021, 09:06

Bliznakinje u reprezentaciji: Dečaci bi se ljutili kad bi videli da smo bolje

Mina i Nina Čavić ne igraju na istim pozicijama, ali za obe se smatra da su među najtalentovanijim fudbalerkama Balkana

Imate iskusnije kakve su Violeta Slović, Nevena Damjanović i ostale. Imate i najmlađe oličene pre svega u tri šesnaestogodišnjakinje u reprezentaciji Srbije. Tu je Nina Matejić, a tu su i sestre Mina i Nina Čavić, koje u trećem iz serije intervjua sa našim fudbalerkama govore o tome kako je bliznakinjama u srpskom fudbalu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Jer, kao što rekosmo, postoji samo jedan fudbal, nema muškog i ženskog. Ali ima razlika.

Odmalena smo igrale sa dečacima. Naljute se malo kad vide da smo bolje od njih, a-ha-ha. Dešavalo se ranije na turnirima, protivnici kad nas vide: ’Gledaj, došli s devojčicama, nisu dobra ekipa’. Onda se desi da igraju protiv nas, pobedimo, Mina da gol, iznenade se“, smeje se Nina Čavić na početku kratkog razgovora.

Mina se ubacuje...

Još kad dobijemo priznanje za najboljeg igrača uvek bude: ’Dali su im namerno, jer su devojčice’. A nije tako“.

Stara priča svakako. To je sve bilo kad su Mina i Nina imale 13, 14 ili 15 godina. Sada su reprezentativke Srbije. Mina je prva kročila u A selekciju, odmah za njom i Nina. I naravno da uvek bude poređenja, mada retko kada stoje.

Često nas upoređuju, koja je bolja i tako. Ali ne može da se poredi jer ne igramo istu poziciju. Ja igram odbranu, ona napad. I nekad onda zasmetaju da poređenja. Mina igra napadača, kad da gol, to se više gleda naravno, to se piše. Više se ceni nego odbramben igrač, jer nema te statistike koja privuče ljude“, kaže Nina, kojoj se, kao i svakom drugom defanzivcu na svetu, više broje greške.

I Mina je saglasna da to baš i nije fer.

Nisam ni bolja, ni ništa, samo je moj zadatak da dajem goove. Njen zadatak je da se brani. Treba podjednako da se gleda“.

Uostalom, njih dve najbolje znaju koliko vrede. Kako je Mina napadač, a Nina odbrambena fudbalerka, nisu se retko sudarale jedna sa drugom.

Baš pre dva dana na treningu... Uzela mi loptu u jedan na jedan duelu, svi su me posle zezali, a-ha-ha“, smeje se Mina, dok Nina pojašnjava.

Ceo život igramo zajedno, poznajem je, znam odmah na koju će stranu, čitam je. Nekad me naravno pređe, ali je čitam. I jedna drugu guramo napred“.

Guraju jedna drugu, guraju ih starije koleginice iz reprezentacije Srbije.

Bilo je malo straha kad sam došla, kako će nas prihvatiti. Ali sve je super. Nena Damjanović, ona je veoma iskusna, profesionalac, pa Vikica Slović, Marija Vukovič, da ne nabrajam sad sve... One nam daju vetar u leđa. Profesionalci su, govore nam stalno da nastavimo da treniramo, da se trudimo. Da se trud isplati“, kaže Mina, a Nina ulazi u detalje.

Savetuju nas pre svega da se fokusiramo na fudbal, jer u ovim godinama lako može da se zaluta. Vuku izlasci, sve te neke stvari koje te odvlače od sporta. Ne treba nam to. Fudbal samo i škola, treća godina smo Ekonomske u Pančevu, mada već godinu dana onlajn učimo. Razredna nam je veoma dobra žena, Zdenka Radonja, ima razumevanja za sport i izostanke“.

Inače, Mina i Nina Čavić su trenutno članice Sloge iz Zemuna, koja je imala ambiciju da ugrozi dominaciju subotičkog Spartaka, ali zbog nekih povreda i nekih odlazaka nije uspela. Spartak je uostalom u srpskom fudbalu već deceniju nedodirljiv. I samim tim i ambicija svih devojčica. Prvo Spartak, pa neka jača evropska liga. Najviše bi bliznakinje Čavić volele da taj put pređu zajedno, ali...

Težimo tome da idemo zajedno dokle god možemo, ali ako bi stigao poziv nekog dobrog kluba, ako bi zvao samo jednu... Morale bismo realno to da iskoristimo“, svesna je Mina Čavić.

Obe su svesne da su tek na početku. I obe su svesne da ako nastave ovako mogu daleko da doguraju. I hoće ako nastave jedna drugu da guraju.

Pišu: Dejan STANKOVIĆ, Ruža ILIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.