Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši svetski prvaci igraju za ponos

Večeras u Port Elizabetu meč za treće mesto: Nemačka – Urugvaj (20.30 č). – Miler se vraća u tim „pancera”, a Suares u ekipu „urusa”. – Lev: Od razočaranih momaka napraviću tim koji će delovati moćno kao tokom većeg dela Mundijala u Južnoj Africi

U utakmici za treće mesto na fudbalskom šampionatu sveta u Južnoj Africi večeras se u Port Elizabetu sastaju bivši svetski prvaci, reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nemačke i Urugvaja. Početak utakmice je u 20.30 časova. U oba tima uoči duela za treće mesto ističu da će se boriti „za ponos” i da žele da dobre igre na Mundijalu krunišu pobedom u svom poslednjem meču.

Urugvaj je poslednjii put bio na pobedničkom postolju davne 1950. godine u Brazilu, kada je državni tim te zemlje zadivio čitav svet i postao planetarni prvak uskrativši, pritom, slavlje selekciji domaćina na prepunoj „Marakani” u Rio de Žaneiru.

Nemački uspon ka vrhu svetskog fudbala počinje već na narednom šampionatu, 1954. godine u Švajcarskoj, na kome su „panceri” priredili jedno od najvećihh iznenađenja u istoriji šampionata sveta, pobedivši u finalu u Bernu s 3:2 čuvenu mađarsku „laku konjicu”, predvođenu tada legendarnim Ferencom Pušakašem.

Zanimljivo je da su se pre 40 godina, na Mundijalu u Meksiku, u utakmici za treće mesto sastali današnji rivali, a pobedila je reprezentacija Zapadne Nemačke sa 1:0. Junak tog trijumfa „pancera” bio je Volfgang Overat, koji je zatresao mrežu „urusa” u 26. minutu. Susreti za treće mesto često se nazivaju „utešnim finalom”, ili duelom „razočaranih timova.” Po pravilu do pobede dolazi tim koji uspe da u kratkom periodu potisne tugu zbog eliminacije u polufinalu.

Selekcije Urugvaja i Nemačke verovatno će imati nešto lakši zadatak, s obzirom da su u polufinalu nadigrane i da skoro nisu imale nikakve šanse da eliminišu po kvalitetu bolje rivale – Holandiju i Španiju.

Glavna nada Urugvajaca biće ponovo fantastični Dijego Forlan kome bi nakon osvajanja Lige Evrope s madridskim Atletikom mundijalsko odličje predstavljalo ukras na fantastičnu sezonu u kojoj je bio predvodnik i kluba i državnog tima.„U finišu meča sa Holandijom selektor Oskar Tabarez me je zamenio zbog povrede. Nadam se da ću, ipak, biti spreman za današnji okršaj”, rekao je Forlan.

Napadač Urugvaja je istakao da mu utakmica za treće mesto „puno znači” i dodao da bi njegovi saigrači i on ostvarili veliki uspeh osvajanjem bronzane medalje nakon više od pola veka.

U Tabarezov tim vraća se Luis Suares koji je za igranje rukom na četvrtfinalnom meču protiv Gane i direktan crveni karton dobio samo jednu utakmicu suspenzije.

Nemci će sutra treći put na turniru izaći na stadion „Nelson Mendela bej”, smešten samo nekoliko desetina metara od obala Indijskog okeana. „Panceri” su u Port Elizabetu najpre poraženi u grupi od Srbije (1:0), ali će se njihov meč s Englezima i veličanstvena pobeda od 4:1 mnogo duže pamtiti.

Selektor Joakim Lev poručio je novinarima da će uspeti da od „razočaranih momaka” napravi tim koji će u susretu za treće mesto „delovati moćno kao tokom većeg dela Mundijala.„„Mislim da su igrači sposobni da prevladaju sve probleme psihološke prirode i da će u okršaj sa veoma dobrim Urugvajcima ući 'čistih glava'“, rekao je Lev, koji je pre četiri godine bio pomoćnik Jirgenu Klinsmanu, kada je Nemačka kao domaćin osvojila treće mesto.

Tomas Miler, čije se odsustvo itekako osetilo u nemačkom državnom timu na polufinalnom meču protiv Španije, vraća se na teren posle suspenzije i vezni red Nemaca ponovo će biti ojačan njegovim igranjem.

objavljeno: 10/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.