Bivši predsednik FA: Bojkot FIFA

Izvor: B92, 17.Nov.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši predsednik FA: Bojkot FIFA

Bivši predsednik Fudbalske asocijacije Engleske Dejvid Bernstin pozvao je na bojkot Svetskog prvenstva sveta u Rusiji 2018, ukoliko FIFA ne sprovede reforme.

Bernstin je za BBC rekao da je vreme za drastičnu akciju protiv FIFA i smatra da Mundijal u Rusiji neće moći da bude shvaćen ozbiljno ukoliko na njemu ne budu učestvovale vodeće evropske nacije.

Bernstin je podneo ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na mesto u Antidiskriminatorskom odeljenju FIFA, koje je opisao kao „neefikasno“.

71-godišnji Bernstin je ocenio da je FIFA „totalitarna organizacija“ i da ga podseća na „staru sovjetsku imperiju“.

On je istakao da fudbal ozbiljno trpi pod sadašnjim režimom FIFA, a da je odluka da se Mundijal 2022. dodeli Kataru najgora u istoriji sporta.

Mislim da Engleska ima u UEFA uticaja na FIFA, a trebalo bi da razmotri da se povuče sa sledećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma FIFA, uključujući povlačenje Blatera iz trke za peti mandat na mestu predsednika“, rekao je Bernstin.

Bernstin je naglasio da je od 54 članica UEFA, veliki broj moćnih zemalja kao što su Nemačka, Španija, Italija Francuska, Holandija.

Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal“, dodao je Bernstin.

Slično mišljenje kao što je Bernstinovo izneo je predsednik Bundeslige Rajnhard Raubal. On je išao i korak dalje predloživši da UEFA izađe iz okrilja FIFA, ukoliko izveštaj o korupciji prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine Mundijala 2018. i 2022. ne bude u celosti objavljen.

FIFA je ove nedelje saopštila da će se šampionati sveta održati kako je i planirano u Rusiji i Kataru 2018. i 2022. i da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala Majkl Garsija žalio se na tu odluku FIFA, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izveštaja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bernstin pozvao na bojkot Svetskog prvenstva: FIFA podseća na SSSR

Izvor: Blic, 17.Nov.2014

Bivši predsednik Engleske fudbalske asocijacije (FA) Dejvid Bernstin pozvao je na bojkot prvenstva sveta u Rusiji 2018, ukoliko Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne sprovede reforme...Bernstin je za BBC (BI Bi Si) rekao da je „vreme za drastičnu akciju protiv FIFA" i smatra da Mundijal u Rusiji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.