Benfika: Perete novac; Sporting: Kupujete sudije

Izvor: B92, 07.Okt.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benfika: Perete novac; Sporting: Kupujete sudije

Lisabonski velikani Sporting i Benfika našli su se u centru velikog skandala koji potresa portugalski fudbal.

Najveći rivali portugalskog fudbala glavni su osumnjičeni za korupciju u velikom broju dokumenata koje je objavio sajt „Football Leaks“.

Spomenuti sajt objavio je brojna dokumenta o sumnjivim ugovorima koje uključuju treću stranu vlasništva, kao i o podmićivanju sudija.

Sporting i Benfika obavestili su nadležne da će uraditi sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi pomogli istragu i sačuvali ugled i interes portugalskog fudbala.

Sve je počelo kada su se pojavili spisi koji povezuju ’zeleno-bele’ sa vlasništvom treće strane, odnosno saradnjom sa menadžerskim agencijama. Veruje se da je predsednik najvećeg rivala Luis Felipe Vijeira naručio da „iscure“.

Kao odgovor na ovaj potez, prvi čovek Sportinga Bruno de Karvaljo rekao je za televiziju TVI da je Benfika kupovala poklone za sudije koji su bili delegirani za utakmice ovog kluba. UEFA dozvoljava klubovima da sudijama poklanjaju darove koji koštaju do 183 evra, ali je Karvaljo optužio ’Orlove’ da godišnje troše do 250.000 evra u te svrhe. 43-godišnji funkcioner tražio je od vlasti da ispita najvećeg rivala.

On je kazao da je primio poklon od nepoznate osobe koji je bio namenjen sudijama. Na kutiji je bila slika lica legendarnog Euzebija, plus pozivnice za najbolje restorane u Lisabonu.

Međutim, Sporting je na udaru zbog saradnje sa poznatom agencijom „Doyen Sports“ koja je pomogla klubu da kupi neke igrače, a dobila pravo na profit od sledećih transfera. Trenutno ova agencija traži od ’Lavova’ otprilike 20 miliona evra za transfer Markosa Roha u Mančester Junajted.

Očekuje se da Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) donese presudu od lisabonskim klubovima u nedeljama pred nama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.