Barns kritikuje Engleze: Rasizam? Malo smo licemerni

Izvor: Mondo, 27.Mar.2019, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barns kritikuje Engleze: Rasizam? Malo smo licemerni

"Ne možeš fudbalskom navijaču reći da ćuti subotom, ali da preostalih šest dana u nedelji radi šta hoće", poručuje legendarni engleski fudbaler Džon Barns.

Crna Gora strepi zbog kazne UEFA.

Istina, ovo je prvi disciplinski postupak zbog rasizma koji se pokreće zbog njih, ali ne bi bilo iznenađenje ukoliko zbog "majmunskih krika", kojima su ismevani fudbaleri Engleske pod Goricom (1:5), budu zatvorene tribine za meč protiv tzv. Kosova u junu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Mediji naširoko kritikuju navijače Crne Gore zbog ovog poteza, usledile su oštre reakcije i Aleksandra Čeferina i Tereze Mej, dok je legendarni fudbaler Džon Barns bio malo drugačiji od svih.

Bivši reprezentativac Engleske je u izjavi za "Skaj Sports" osudio rasističke povike na račun Rahima Sterlinga, Denija Rouza i Kaluma Hadson-Odoija, ali se i zapitao zašto tako ne reaguju kada se rasizam dešava u Engleskoj.

"Svake nedelje u našoj zemlji se vređaju fudbaleri tamne kože, zašto je ovo drugačije?", kazao je Džon Barns i podsetio da vređanje Rahima Sterlinga od strane navijača Čelsija.

"Mislim da je pomalo licemerno da pričamo o Crnoj Gori kada ovde nismo rešili problem. U Crnu Goru idemo svakih šest meseci, dok se svake nedelje suočavamo sa rasizmom ovde. Pa, recite mi, šta je važnije? To što se desilo jednom u Crnoj Gori ili ono što sa čime se tamnoputi fudbaleri susreću svakog dana svog života", istakao je Džon Barns.

Legendarni fudbaler Liverpula ističe da je potrebno edukovati građane o rasizmu, dok kazne poput zatvaranja stadiona ne daju naročit efekat.

"Bitno je da izbacimo rasizam iz društva, a onda će nestati i iz fudbala. Ne možeš fudbalskom navijaču reći da ćuti subotom, ali da preostalih šest dana u nedelji radi šta hoće", kazao je Englez za kraj intervjua.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.