Arsenal bez Fabregasa protiv Porta

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsenal bez Fabregasa protiv Porta

Večeras prvi revanš mečevi osmine finala Lige šampiona. – Fiorentina pred istorijskim uspehom, ali je s Riberijem i Robenom favorit Bajern

U večerašnjim prvim revanš duelima osmine finala fudbalske Lige šampiona, engleski Arsenal i italijanska Fiorentina kao domaćini pokušaće da nadoknade minimalnu prednost rivala. Na stadionu „Emirejts” u Londonu, „tobdžije” će biti hendikepirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog odsustva „mozga tima” Seska Fabregasa, koji je obnovio povredu tetive i juče nije trenirao. Tako trener Arsenala Arsen Venger, ipak, neće moći da računa na odličnog španskog internacionalca u uzvratnom meču s portugalskim šampionom i dvostrukim prvakom Evrope.

– Ne smem da se igram s njegovim zdravljem i zato neće igrati. Ali, i bez njega naš cilj je jasan: hoćemo u četvrtfinale – rekao je čuveni francuski fudbalski stručnjak Venger.

Tradicija nije saveznik Porta, koji je u Ligi šampiona izgubio poslednjih šest mečeva na engleskom tlu, a poslednji ubedljivo s 4:0 upravo od Arsenala. U Firenci i pored loših igara „ljubičastih” u Seriji A (u poslednjih devet mečeva samo jedna pobeda), koji su u subotu poraženi od Juventusa na domaćem terenu, vlada prava euforija. Fudbaleri Fiorentine imaju istorijsku šansu da se prvi put plasiraju u četvrtfinale Lige šampiona. Međutim, favorit je četvorostruki prvak Evrope Bajern, koji je u prvom meču u Minhenu stekao samo gol prednosti i to posle kardinalne greške sudija iz Norveške, koji nisu videli da je napadač Bavaraca Miroslav Kloze bio bar metar i po u ofsajdu, kada je postigao pobedonosni gol.

Za razliku od Fiorentine, Bajern je napravio seriju od 18 utakmica bez poraza, a u izvanrednoj formi je nemački reprezentativac Bastijan Švajnštajger, za koga kapiten Bajerna Mark van Bomel tvrdi da je među najboljima u Nemačkoj. Holanđanin Luis van Gal, trener najtrofejnijeg nemačkog kluba, neće moći da računa na povređenog štopera Demikelisa, ali će od početka na terenu biti dva izuzetna krilna igrača, Arjen Roben i oporavljeni Francuz Frank Riberi.

L. D.

-----------------------------------------------------------

Karte za finale od 90 do 300 evra

Juče u podne je počela prodaja ulaznica za finale Lige šampiona, koji će ove godine biti odigran 22. maja na stadionu „Santjago Bernabeu” u Madridu. U prodaju će biti pušteno 75.000 karata, a cene su od 90 do 300 evra. Svaki finalista dobiće po 21.000 karata, dok će preostale raspoređivati Evropska fudbalska unija (Uefa).

Roditelji će moći da kupe kartu i za decu („karta i polovina”), koju će plaćati 50 odsto jeftinije, a nijedna osoba ne može da kupi više od dve ulaznice. Krajnji rok za trebovanje ulaznica putem zvaničnog Internet sajta Uefe je do 31. marta.

-----------------------------------------------------------

Italijani ostaju bez četvrtog kluba u Evroligi

Italija će ostati bez četvrtog mesta u Ligi šampiona zbog loših rezultata koje su klubovi iz Serije A ostvarili u evrokupovima u poslednjih pet sezona, a pravo na četvrtog predstavnika dobiće Nemačka.

Do toga bi moglo da dođe već u narednoj sezoni, a ukoliko Milan, Inter, Fjorentina i Juventus ove godine uspeju da nadmaše nemačke klubove, to će se sigurno desiti u sezoni 2011/2012. godine.

Evropska fudbalska unija koeficijente računa u poslednjih pet sezona i uči revanš utakmica osmine finala Lige šampiona i Evrokupa Italija ima samo 1,7 bodova više od Nemačke. Ukoliko Milan, Inter i Fjorentina ispadnu već u osmini finala, što s obzirom na rezultate prvih utakmica može da se desi, Italija će gotovo sigurno već ove jeseni moći da računa na samo tri tima u Ligi šampiona.

Ako italijanski klubovi spasu ovu sezonu, naredne godine to neće moći da urade, jer će se brisati rezultati iz sezone 2005/2006, kada je Italija osvojila 15,357, a Nemačka samo 10,437 bodova.

Najverovatniji scenario je da Nemci već ove godine izbore četvrtog predstavnika u Ligi šampiona, jer imaju veliku prednost u odnosu na Italijane u ovogodišnjoj Ligi Evrope.

Iz tog takmičenja već su ispali Udineze, Roma, Lacio i Đenova i jedini predstavnik Italije je Juventus, dok Nemci imaju još tri aduta - Volfsburg, Hamburger i Verder.

[objavljeno: 09/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.