Anesi

Izvor: Piplmetar.rs, 06.Apr.2023, 14:31

Anesi

Ako ukucate kovanicu „Venecija Alpa“ velika je verovatnoća da će vas google odvesti na slike Anesija. U pitanju je grad koji leži na jezeru, nedaleko od Ženeve i deluje kao da je sa slikovnice.
Osim što izgleda svetski, on je ostao kroz vekove, od pripajanja Francuskoj mali i ušuškan, već 160 godina. Manjak zgrada i geografska prepreka, odnosno voda su za „zakucali“ na sadašnjem nivou stanovnika, oko 50 000 ih je već dugo. U Savoju igraju fudbal, to je bio dom Evijana >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << koji je pre 15-tak godina igrao prvu ligu, ali je danas prošlost. Ovaj prelepi grad, odnosno njegova okolina je centar zimskih sportova, kandidovali su se za zimske OI pre pet godina, ali nisu uspeli.
Evijan je posle propasti u amaterskoj ligi, ali oni i ne dolaze iz Anesija, več obližnje banje na obali Ženevcskog jezera. Lokalni klub Anesi biće u centru pažnje, stigli su do polufinala kupa, igraće protiv Tuluza za put u Pariz. Ovaj drugoligaš se dokopao top 4 nakon što je šokirao Marsej u prethodnoj rundi. Lokalni „Crveno-beli su utišali Velodrom u prethdodnoj fazi nakon penala. Primili su izjednačujući gol u 96. minutu, održali 2:2 u produžetku i onda na lutriji izvukli polufinale. Bio je to veliki uspeh kluba koiji je kroz istoriju najviše vremena proveo u amaterskim takmičenjima, gasio se i ponovo krčio put kroz najniže nivoe takmičenja, sada će imati šansu da napišu novu stranicu istorije protiv Tuluza.
Anesi je svoj „belle epoque“ imao u drugoj polovini osamdesetih, igrali su u drugoj ligi (kao i sada) proveli među profesionalcima pet godina, dok nisu uspali i odmah se ugasili. U tom periodu, ekipa sa francuske istočne granice je 1991. bila deveta u drugoj ligi. Tih sezona namučili su PSŽ u kupu, naime godinu dana pred ispadanje, čedo „Kanal Plus“, Pariz je gostovao na obalama jezera, dobio posle velike bitke sa 1:0, David Žinola je postigao jedini gol. „Sveci“ su na kraju osvojili trofej, a tog leta je rival prestao da postoji. Inače Anesi je jednom pre toga igrao četvrfinale kupa, ali to je bilo u ratnoj 1942. godini.
No, brzo se Anesi dočekao na noge, ovaj plasman u polufinale je neuporediv. Sa druge strane biće povratnik u elitu Tuluz koji je sve kupio fantastičnim, ofanzivnim fudbalom, neće oklevati da napadne ni na „Parku Sportova“ u Anesiju. „Ljubičasti“ nikada nisu osvojili trofej, ovo bi mogla da bude šansa, favoriti su u ovom meču, a nema ni u drugoj polufinalu onih najboljih, Lion će igrati sa Nantom koji brani trofej.
Anesi i Tuluz nisu igrali nikada, prošle godine kada je Tuluz bio drugoligaš, klub sa Alpa se borio za promociju u trećoj ligi. Dve ekipe imaju različit stil, naime, domaćin će se braniti, primaju malo golova kod kuće u drugoj ligi. Trener Loran Gijo je tradicionalista, radio je u Belgiji, vodio mladi tim MLS ligaša Toronta, kao i sa Bulonjom pre toga, sa Anesijem je pokazao da je specijalista za promociju. 
Ovo je bez sumnje najvažniji meč Anesija u istoriji. Inače klub je jednom pre toga igrao četvrfinale kupa, ali to je bilo u ratnoj 1942. godini.

Što se tiče Liona i Nanta, „Kanarinci“ su pobegli iz opasne zone, ali u prvenstvu ne igraju dobro. „Les Gones“ su slabiji od očekivanja, na sredini tabele, ekipi sa severa Francuske kup je jedina šansa za uspešnu sezonu. Lion je osvojio pet kupova, tri šezdesetih i sedamdesetih. Zanimljivo, u vreme kada su u prvoj deceniji našeg veka dominirali u Francuskoj, samo jedmnom su osvojili kup, 2008. kada je Sidni Govu pokorio Pariz protiv PSŽ u finalu. Post-Benzemin Lion je osvojio ovaj trofej 2012. protiv malog Kvevilija, takođe je bilo 1:0, Argentinac Lisandro Lopett je golom doneo pehar. U tom timu su uz kapitena, Brazilca Krisa bili Ljoris, Lovren, Joan Gurkuf, Gomis i Lakazet. Ovaj poslednji je i sada tu…
Lion je bliži pobedi, ali je Nant specijalista za kup, na Atlantiku ne bi trebalo da bude puno golova…



Opširnije
Izvor: Sportske NET



Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.