Izvor: Politika, 16.Sep.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vučić i ja smo slični

„Potpredsednik vlade i ja trpimo kritike dok vršimo teške zahvate, odričemo se dobiti u rukama da bismo realizovali višegodišnje projekte”. – „Ako Karadžić ode, odlazim i ja”

Još nije poznato da li će Siniša Mihajlović predvoditi naš nacionalni fudbalski tim i u novim kvalifikacijama za „Evro 2016” u Francuskoj. Neizvesno je takođe da li će ostati selektor i posle decembra.

Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se tek u finišu kvalifikacija razigrala, ali prekasno da bi se našla na Svetskom šampionatu u Brazilu 2014. Do kraja godine naši najbolji fudbaleri će odigrati još dve utakmice, najpre prijateljsku s Japanom 11. oktobra u Novom Sadu, a četiri dana kasnije u Jagodini sa Makedonijom u poslednjem kolu kvalifikacija koje želimo što pre da zaboravimo.

Da li smo mogli bolje da prođemo u kvalifikacijama?

Za sve treba vremena i strpljenja. Činjenica je da smo u poslednje tri utakmice igrali bolje, zrelije nego na početku. Ipak, ne treba gubiti iz vida da ova ekipa igrača radi zajedno tek godinu dana. Na dobrom smo putu. U nekim utakmicama, posebno u duelima sa Hrvatskom i Belgijom, naši igrači su pokazali da imaju potencijal. Sazrevanje ove reprezentacije je u punom jeku, svako ko želi da vidi, a to je vidljivo golim okom – mora da prizna da Srbija ima lepu budućnost.

Od početka kvalifikacija proverili ste čak 49 fudbalera. Stiče se utisak da ste previše eksperimentisali.

Ne možemo da računamo prve tri prijateljske utakmice sa Španijom, Francuskom i Švedskom. Posle tih utakmica napravljen je kakav-takav rez. Realno, kroz ove kvalifikacije prošlo je oko 25 igrača. To je ta reprezentaciju, jer objektivno nemamo boljih fudbalera od njih.

Vratili ste Nemanju Matića u reprezentaciju iako ste rekli da ga nećete zvati. Zašto?

Nisam ja popustio. Jednostavno pozvao sam sve igrače Benfike na jednu večeru u Lisabonu, među njima naravno i Matića. Razgovarali smo i složili smo se da mu je mesto u reprezentaciji. Nigde nisam rekao da mora da mi se izvini. Svi dobro znamo o kakvom se igraču radi.

Kakav je status Adema Ljajića koga ste odstranili zato što nije pevao himnu?

I dalje nepromenjen. Naravno i za njega ima mesta u reprezentaciji. Pre nego što je prešao u Rim zvali su me iz ljudi iz Rome i Madrida da me pitaju o njegovim igračkim i ljudskim kvalitetima. Pohvalno sam se izrazio, a Adem  mi je zahvalio na tome. U dobrim smo  odnosima. Ali, ako želi da igra za Srbiju onda mora da peva himnu kao i svi igrači. Tu nema popuštanja, bar dok sam na klupi Srbije.

Da li nešto zamerate sebi?

Moj odnos s novinarima je bio i ostao isti, čisto profesionalan. Nisam čovek koji se lako udvara. Doduše, priznajem, možda je i bilo nekih sitnih grešaka.

Pre utakmice s Hrvatskom reprezentaciju su posetili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. Koliko vam je značila ta poseta?

U ime svih reprezentativaca i članova stručnog štaba zahvaljujem im na poseti. To nam je mnogo značilo. Kao nekadašnji fudbaler a sada selektor znam da je reprezentacija istinski ambasador naše zemlje. Njihove reči podrške su nam ulile dodatnu snagu. Osetili smo da nije reč o kurtoaziji, već o istinskoj želji da nas podrže. Prijala nam je ova podrška u trenucima kada smo bili pritisnuti kritikama. Primećujem sličnosti u radu gospodina Vučića i mene. Nas dvojica smo izabrali teži put. Za dobrobit sutrašnjice, danas vršimo teške zahvate, odričemo se dobiti u rukama kako bismo realizovali višegodišnji projekat. Obojica verujemo u zdrav sistem. Zato trpimo kritike, ali smo jači od njih i hrabro ćemo nastaviti dalje.

Da li ćete pred mečeve s Japanom i Makedonijom pozivati neke nove igrače?

Ozbiljno razmišljam da pozovem mladog Andriju Živkovića i Miloša Jojića iz Partizana, ali pod uslovom da nisu potrebni mladoj reprezentaciji.

Da li ostajete pri stavu da odlazite u decembru?

O tome sada ne razmišljam. Čekam da se prvo završe kvalifikacije pa da sednem za sto sa ljudima iz FSS. Ne znam ni da li sadašnji predsednik saveza Karadžić ostaje. Ako ostane, možda i bude nekog dogovora, u suprotnom – teško.

----------------------------------------------

Dva kluba žele našeg selektora

Siniša Mihajlović se još ne izjašnjava da li će i od nove godine predvoditi Srbiju. Međutim, kako saznajemo za usluge našeg selektora zainteresovan je jedan klub iz Italije a drugi…

– Tačno je da imam dve ponude, ali sve stavljam u drugi plan kada je u pitanju Srbija –kaže Mihajlović.

Dragan Todorović

objavljeno: 17.09.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.