Al Ahli otkazao probu Mokoeni zbog podrške kontroverznom političaru

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 00:41

Al Ahli otkazao probu Mokoeni zbog podrške kontroverznom političaru

Egipatski fudbalski klub Al Ahli otkazao je danas probu južnoafričkom igraču Tebohou Mokoeni zbog podrške kontroverznom političaru.

Al Ahli je naveo da neće dovesti Mokoenu na planiranu probu jer je podržao južnoafričkog opozicionog političara Džulijusa Malemu, koji je optužen da redovno peva pesmu koja podstiče rasnu mržnju u njegovoj domovini. Malema je neigrao da pesma podstiče mržnju.

Po povratku u Južnu Afriku sa Afričkog kupa nacija, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kome je Južna Afrika osvojila treće mesto, Mokoena je predsednika Boraca za ekonomsku slobodu Džulijusa Malemu nazvao "mojim omiljenim predsednikom u zemlji".

Al Ahli je zbog toga otkazao probu na koju je Mokoena trebalo da dođe u martu.



"Ovo je odluka u svetlu nedavnih događaja oko izjave gospodina Tebohoa Mokoene na aerodromu OR Tambo u Južnoj Africi, gde je izrazio podršku ozloglašenom političkom lideru Džulijusu Malemi, koji je pozvao na ubistvo belih Južnoafrikanaca"
, navodi se u saopštenju egipatskog kluba.

Al Ahli je naveo da je Mokoenino prihvatanje takvih stavova u suprotnosti sa osnovnim principima kluba. Mokoena je bio jedan od najboljih fudbalera Južne Afrike na nedavno završenom Afričkom kupu nacija.

U pesmi se pominju stihovi "pucaj u Bura" ili "ubij Bura". Bur je afrička reč za bele farmere potomke uglavom holandskih doseljenika u Južnoj Africi.

Malema često peva tu pesmu, a pojedine grupe za zaštitu prava optužuju ga za govor mržnje.

On je rekao da je to pesma oslobođenja koja je bila popularna među crncima tokom borbe protiv aparthejda pre 1994. godine i da je ne treba shvatati bukvalno.

Južnoafrički sud za ravnopravnost oslobodio je Malemu optužbi za govor mržnje zbog pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.