Tužilaštvo proverava izvore jemstva

Izvor: B92, 17.Jul.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo proverava izvore jemstva

Beograd -- Puštanje iz pritvora, uz ogromne novčane garancije, postalo je trend, pa je Tužilaštvo donelo odluku da preispita poreklo imovine, založene kao jemstvo.

Mesec dana unazad, zabeležena su dva takva slučaja - pušteni su uz jemstvo Zvezdan Terzić i Milanko Šarančić.

Viši sud u Beogradu je pre mesec dana prihvatio jemstvo od milion evra u slučaju bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije Zvezdana Terzića, koji je okrivljen za zloupotrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenog položaja prilikom tranfera igrača.

Bivši direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić takođe je pušten iz pritvora pre nekoliko dana, uz kauciju od 710.000 evra. Njega Specijalno tužilaštvo tereti da je organizator grupe koja je to preduzeće oštetila za million i 200.000 evra.

Ove svote novca, na bankovnim računima, u kešu, ili nekretninama za većinu građana Srbije su nezamislivo visoke. Republičko tužilaštvo je stoga donelo odluku da preispita poreklo imovine, založene kao jemstvo. Ministarstvo pravde je najavilo da će oduzeti svu takvu imovinu kojoj nije moguće dokazati poreklo.

"Ako neko donese 710 hiljada evra u kešu, mala je verovatnoća da je taj novac stečen na legalan način. S druge strane, ako neko ima porodičnu kuću, pa to založi, to jeste legalan način davanja jemstva", kaže Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Advokat Milenka Šarančića tvrdi da je za svaki dinar uložen kao jemstvo moguće dokazati poreklo.

"Date su isključivo nekretnine i moramo prihvatiti još jednu činjenicu da su to sve nekretnine koje su stečene još pre 50, 60, ili čak 70 godina, u slučaju dede, tako da sa te strane nemamo nikakav problem da dokažemo. Mi razumemo da je velika panika kod ljudi koji su nezakonito učestvovali u zatvaranju Milenka Šarančića, oni znaju da će Milenko Šarančić početi da priča, pa da vidimo čije ćemo još imovine morati da proveravamo", kaže Vladimir Cvijan, advokat Milanka Šarančića.

U Ministarstvu pravde podvlače da je provera porekla imovine redovan postupak koji se primenjuje u svim slučajevima, kada pritvoreni za puštanje na slobodu založi jemstvo:

"Kompletno sva lica koja pokušavaju da daju jemstva su predmet istrage i MUP-a i tužilaštva. Takođe bi trebalo reći da jemstva ne bi trebalo prihvatati, čak i da su legalno stečena, kada se lica nalaze u bekstvu", kaže Homen.

Oni koji su dovoljno bogati da uz pomoć jemstva izađu iz pritvora su u povoljnijem položaju od drugih okrivljenih građana Srbije koji za to nemaju novca. Novac nije jedini način sticanja privilegija, smatraju branioci pojedinih okrivljenih. Jedan od načina su i politički uticaj i nagodbe koje se zahvaljujući tom uticaju prave.

Naime, po uzoru na Svetlanu Ražnatović koja je rešila da prizna krivicu i državi ponudi nagodbu, to je pre mesec dana pokušala i Katarina Rebrača. Rebrača, njena majka i njihove dve saradnice optužene su za zloupotrebe u fondu Katarina Rebrača od 37 miliona dinara.

Njen branilac tvrdi da je Rebrači priznanje krivice uz nagodbu sa državom sudija uskratio bez ikakvog razumnog objašnjenja. Takođe, odbrana kaže da Rebrača, baš kao i Svetlana Ražnatović, po zakonu na nagodbu ima pravo.

"Da li sam ja možda uskraćen u nekim pravima i da li postoji velika razlika između drugih ljudi, nekih koji su do sada dobili i ostvarili ovo svoje pravo? Vidite da ja krećem od početka. Mislim da sam ja u daleko težem položaju, a ne znam zašto, zakon je pisan za sve ljude, za sve okrivljene", kaže Dragan Mraković, advokat Katarine Rebrače.

Stav sudije je da je Rebrača zakasnila sa podnošenjem takvog predloga. Sudijske odluke i rešenja, po važećim propisima u Srbiji nije dozvoljeno tumačiti i komentarisati, zbog čega je i nemoguće javno ih preispitati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.