Terzić oštetio OFK Beograd za milion maraka

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terzić oštetio OFK Beograd za milion maraka

BEOGRAD - Zvezdana Terzića, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, čeka hapšenje po povratku u Srbiju jer je novac od transfera Vanje Grubača završio u njegovom džepu umesto na računu OFK Beograda.

Kako „Blic" ekskluzivno saznaje, za transfer ovog fudbalera OFK Beograda, na čijem čelu je tada bio Terzić, potpisana su dva ugovora sa nemačkim Hamburgerom.

Po prvom ugovoru, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te 1998. godine i objavljen javnosti, Grubač je u Nemačku otišao kao slobodan igrač.

Drugi tajni ugovor predvideo je da Nemci uplate 1.100.000 maraka na ime obeštećenja OFK Beogradu. Nemci su taj novac i uplatili, ali se tim parama izgubio trag nakon što ih je Terzić podigao.

- Nebitno je to što sada Grubač tvrdi da mu je tih 1.100.000 maraka dao Terzić. Taj novac po ugovoru nije pripadao Grubaču već OFK Beogradu, i Terzić zbog tog transfera može da odgovara, jer je za toliko novca oštetio klub kojim je rukovodio u to vreme - kaže za „Blic" izvor blizak istrazi koja se poslednjih meseci vodi protiv fudbalske mafije.

„Blic" je došao i do dokumenata o sporazumu ova dva kluba koji je potpisao Terzić, kao i potvrda o prijemu novca.

Nemci su svoju obavezu ispunili u dva navrata, u junu i julu 1998. godine uplatili su OFK Beogradu 750.000, odnosno 350.000 maraka. Novac je uplaćen na račun „Ferajns und Vesbank AG Hamburg", broj 290809, čekovi 217207549 i 217471557, a gotovinu je kao ovlašćeni predstavnik „romantičara" podigao Terzić. Tadašnji predsednik OFK Beograda potvrdu o prijemu novca dostavio je i nemačkom klubu. Novcu se tu gubi trag jer nije dostavljen na račun OFK Beograda.

Terzić u svojim obraćanjima javnosti, od kako je pre mesec dana otputovao iz zemlje, nije želeo da priča o transferima igrača OFK dok je on bio na čelu plavo-belih. Jedini njegov komentar bio je da je „radio što i drugi".

Vanja Grubač, tvrdeći da je dobio sporan novac, optužio je Nemce da su takvim uplatama želeli da izbegnu plaćanje poreza.

- Prema nemačkom zakonu, njihov klub mora da plati porez bilo da uplaćuje novac igraču ili timu iz koga je došao. OFK Beograd je isto morao da plati porez na prijem novca, ali tih 1.100.000 maraka nje ni završilo u njihovoj kasi - kaže naš izvor.

Terzić je, kao predsednik FSS, krajem januara otputovao u Hrvatsku na seminar UEFA, a potom na usavršavanje u američki grad Finiks. Iako je najavio da će se 27. februara vratiti u Beograd, i da ima čekiranu kartu, iz SAD je navodno otputovao u London na lečenje ramena povređenog na skijanju 5. februara u Francuskoj.

„Blic" je juče zvao i Hamburger SV da bi od rukovodstva ovog kluba čuo da li je OFK Beogradu plaćeno obeštećenje za transfer Vanje Grubača i, ako jeste, koliko i na koji način. U pres službi Hamburgera, međutim, nisu želeli da bilo šta kažu o tome, jer je politika kluba, kako su kazali, „da se o transferima i obeštećenju ne priča". Ipak su nas zamolili da pošaljemo i-mejl sa pitanjima o tom transferu, ali odgovor još nismo dobili.

Za povratak Grubača dali 100.000 maraka

Vanja Grubač živi u Grčkoj i sportski je direktor Etnikosa iz Atine. Iz Brage je u OFK Beograd došao 1997. godine, kako je izjavljivao, kao slobodan igrač, a uslov da obuče plavo-beli dres bio je da kada dobije primamljivu ponudu, klub napusti bez obeštećenja. Posle jedne sezone među „romantičarima", navodno bez obeštećenja otišao je u Hamburger. Tri godine kasnije vratio se u klub sa Karaburme, a OFK Beograd je za njega Nemcima platio obeštećenje od 100.000 maraka.

Bata Kankan pušten iz pritvora

NOVI SAD - Vanraspravno veće Okružnog suda juče je odlučilo da se Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kankan, pusti iz pritvora u kom se nalazio po optužnici zbog podmićivanja fudbalskog sudije Mihajla Jeknića.

Na slobodu su juče pušteni i funkcioner kluba Milan Čabrić, kao i sudije Goran Kovačić, Borislav Kašanski i Mihajlo Jeknić, optuženi za primanje mita. Istom odlukom kojom je pušten na slobodu, Butoroviću je zabranjeno da napušta zemlju.

- Kao što vidite, dobro sam. Trenutno je najbitnije da sam među porodicom i prijateljima - izjavio je za „Blic" Butorović neposredno nakon izlaska na slobodu.

Osim što se pohvalio dobrim zdravljem i izgledom, nije želeo da daje nikakve komentare vezane za njegovo hapšenje i optužnicu.

- Za sada nemam komentara, ali će biti prilike - izjavio je Butorović, potvrđujući da je za vreme boravka u pritvoru kompletno obukao svoje kolege iz pritvorske ćelije.

- Tačno je da sam im kupio garderobu, ali to ne treba da vas čudi - rekao je Butorović.

Na vest da je pušten iz pritvora, ispred Butorovićevog hotela „Park" okupili su se prijatelji i poslovni saradnici koji su ga dočekali. Ubrzo su se svi povukli u hotel gde je počelo spontano slavlje.

Vanraspravno veće Okružnog suda u Novom Sadu juče je odbilo predlog tužilaštva da se Butorović i četvorica saučesnika zadrže u pritvoru. Mada je tužilaštvo zahtevalo da se optuženi zadrže usled opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i opasnosti od bekstva, vanraspravno veće je predlog odbilo kao neosnovan.

Odlukom veća Butoroviću je zabranjeno napuštanje boravišta i oduzet mu je pasoš. On je takođe obavezan da se na svakih 30 dana javlja u sud.

Ana Lalić

Dvojno državljanstvo

Prema saznanjima „Blica", Butorović ima dvojno državljanstvo Srbije i Republike Crne Gore. I pored upornosti novinara, za sada nismo saznali da li su Bati oduzeta oba pasoša, kao ni da li sud ima saznanja o njegovom drugom državljanstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.