Skupština usvojila izmene ZKP-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Okt.2010, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila izmene ZKP-a

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku,za koje se očekuje da predstavljaju korak dalje u borbi protiv huliganstva i nasilja.

.Izmene su usvojene glasovima 130 poslanika vladajuće većine i LDP-a.

Njihovim usvajanjem omogućeno je određivanje dužeg pritvora za krivično delo kada je zaprećena kazna duža od pet godina za krivična dela sa elementima nasilja.

Pritvor može trajati samo onoliko koliko je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se sprovedu istražne radnje, ne duže od osam dana, ali s izuzetkom kada se radi o krivičnom delu sa elementima nasilja, kada može da traje i do 30 dana.

Izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku donete su po hitnom postupku, a stupiće na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

U načelnoj raspravi, poslanici vladajuće koalicije ocenili su da će izmene Zakonika o krivičnom postupku omogućiti efikasnije delovanje državnih organa u borbi protiv nasilja.

Zaključujući raspravu, ministarka pravde Snežana Malović rekla je da se slaže sa mišljenjima da u borbi protiv huligana i nasilja na sportskim terenima nije dovoljno samo represivno delovati, ted a će podržati sve predloge i programe koji će doprineti da nasilja više ne bude.

"Ovaj zakon neće zaustaviti nasilje, ali će biti korak dalje u borbi protiv nasilja", napomenula je ministarka.

Opozicija nije podržala predložene izmene, dok je Liberalnodemokratska partija glasala za zakon, nakon što su prihvaćena njihova dva amandmana koja preciziraju da se pritvor može odrediti samo za dela koja su praćena nasiljem.

Izmene Zakona o krivičnom postupku inicirali su neredi u Beogradu povodom održavanja Parade ponosa i divljanje ekstremnih srpskih navijača u Đenovi na fudbalskoj utakmici Italija- Srbija, koja zbog toga nije ni održana.

Zbog pomenutih incidenata, postavilo se pitanje da li bi trebalo uopšte da bude održan derbi Crvene zvezde i Partizana u subotu 23. oktobra. Međutim, u četvrtak su čelnici Fudbalskog saveza Srbije, fudbalskih klubova i policije odlučili da se utakmica ipak održi.

Zorić: Izmene ZKP ne krše ljudska prava

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić odbacio je kritike pojedinih opozicionih stranaka da bi primena izmene i dopuna Zakonika o krivičnom postupku, kojima se, između ostalog, predviđa produženje pritvora na 30 dana, mogle da dovede do kršenja ljudskih prava.

Zorić je kazao da te izmene neće dovesti do kršenja ljudskih prava, jer odluku o pritvoru donosi sud kao nezavisan organ, koji će voditi računa o osnovanosti da li pritvor treba izreći.

"To ne znači da će u svakom konkretnom slučaju sud određivati pritvor. To će zavisiti od konkretnih činjenica i treba apostrofirasti da je to uvedeno zbog krivičnih dela sa nasiljem, što su amandmani (LDP) akcentovali i dobro je da to postoji samo za krivična dela sa nasiljem", rekao je Zorić.

On je podvukao da bi izmene i dopune Zakonika trebalo da budu alat u rukama pravosuđa kako bi krivični postupci, naročito kada su u pitanju krivična dela sa nasiljem, bili efikasniji.

"U tom smeru očekujemo da će se odvijati i aktivnosti policije i tužilaštva i sudova, jer se pokazalo da je pritvor od osam dana mali za sprovođenje istrage kada su ta krivična dela u pitanju", dodao je portparol Republičkog javnog tužilaštva.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Večiti derbi,   Fudbal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.