Izvor: MozzartSport.com, 07.Mar.2021, 13:57

Ko čeka Zvezdu i Radnički u četvrtfinalu Kupa Evrope?

Dva kluba među osam najboljih ima samo još Mađarska

Vaterpolo reprezentacija Srbije kontinuirano beleži dobre rezultate, Dejan Savić i njegovi izabranici su razmazili Srbiju i naučili da se sa velikih šampionata vraćaju sa medaljom. Ali, godinama unazad kada se zagrebe ispod površine, jasno se vidi da ni izbliza situacija u srpskom vaterpolu nije dobra. Klubovi su posle značajnih rezultata Partizana, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Crvene zvezde i Radničkog nestali sa evropske pozornice, a u regionalnoj ligi su imali sporednu ulogu. Rezultati su se pojavili preko noći povratkom povremenih repezentativaca Srbije u domaće klubove, a Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca ponovo igraju bitnu ulogu u evropskim takmičenjima.

Poklopile su se kockice, nije reč o sistematskom ulaganju u vaterpolo. Ali, lepo je dok traje i može poslužiti kao putokaz da se uz mala ulaganja klupski vaterpolo može vratiti u život. Od zlatne Zvezdine generacije koja je 2013. godine pokorila Evropu i finala Kragujevčana godinu dana kasnije, srpski klubovi su isparili. Povremeno, tu i tamo je Zvezda znala da upliva u Ligu šampiona, ali je to za crveno-bele bila samo škola i ništa više. Bez zapaženog rezultata, zvrcnula je neka pobeda.

Godine posta i suše, pa mali bum. I tako u krug. Pandemija virusa korona pogurala je određen broj povremenih reprezentativaca ka Srbiji, naterala ih da se vrate u domaće klubove i nakratko im vrate evropski sjaj.

Srbija u završnici Kupa Evrope ima dva predstavnika – Crvenu zvezdu i Radnički. Malo je nedostajalo da se među osam najboljih timova nađe i Novi Beograd, ali je iskustvo igranja velikih utakmica bilo tas na vagi u korist Vuljagmenija. Tako Srbija u četvrtfinale ulazi sa dva kluba, a jednak broj klubova predstavljaće Mađarsku. Španija, Hrvatska, Rusija i Grčka imaće po jednog predstavnika.

U četvrtfinale Kupa Evrope uz Radnički i Zvezdu plasirali su se Solnok, OSC, Sabadelj, Vuljagmeni, Mladost iz Zagreba i moskovski Dinamo. Mađarski Solnok predvođen Filipom Filipovićem, Duškom Pijetlovićem i Radomirom Drašovićem i OSC su u dosadašnjem toku takmičenja najviše pokazali. Ekipe sastavljene od mađarskih i srpskih reprezentativaca sklapane su tako da bi mogle i u Ligi šampiona da se predstave u dobrom svetlu, ipak, tamo ih nema, pa je pohod na trofej u drugom po snazi takmičenju na Starom kontinentu utešna nagrada.

17.30: (1.62) Man. Siti (3.80) Man. Junajted (5.90)

Radnički i Zvezda su dokazali da mogu da pariraju klubovima iz regiona, a Mladost u završnicu Kupa Evrope ulazi oslabljena. Konstantin Harkov doživeo je težu povredu i to predstavlja veliki udarac za Žapce. Upravo je Harkov jedan od krivaca zašto se crveno-beli poput Kragujevčana nisu plasirali na završni turnir Regionalne vaterpolo lige. Poželjnih protivnika nema, ali bi moskovski Dinamo, reprezentacija Rusije u malom, na papiru uz Zagrepčane bio najpoželjniji rival. Kalkulacija je mnogo dok se iščekuje žreb.

Četvrtfinalni okršaji na programu su 17. i 24. marta, polufinala 3. i 10. aprila, a finalni dueli 24. aprila i 8. maja. Dve stepenice i četiri koraka su srpski predstavnici udaljeni od finala i bitke za trofej, da li je došao trenutak da Srbija ponovo ima kontinentalnog šampiona? Makar u Kupu Evrope...

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Vaterpolo,   Večiti derbi

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.