Beograd spreman za Svetsku ligu, prvi put VAR u vaterpolu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2019, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd spreman za Svetsku ligu, prvi put VAR u vaterpolu

Beograd je spreman za finalni turnir Svetske lige, koji će biti istorijski, jer će se prvi put u vaterpolu koristiti VAR tehnologija.

Kako je na zvaničnoj konferenciji za medije najavio visoki funkcioner FINA Mark Koganov, sjajno ej što se turnir igra na legendarnom bazenu na Tašmajdanu.

"Osim što će se pobedniku dodeliti prva viza za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, važno je napomenuti da je nagradni fond povećan i iznosi 350.000 dolara. Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po prvi put u Beogradu u istoriji vaterpola koristiće se video tehnologija, slično VAR sistemu u fudbalu, gde će se uz pomoć video snimaka jasno razrešiti svaka dilema da li je gol postignut ili ne. Probaćemo taj novi sistem, videti kako funkcioniše, proveriti efikasnost. Želja je da se video tehnologija koristi na Svetskom prvenstvu u Koreji i mislim da bi to bio veliki korak napred", rekao je Koganov.

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten našeg tima Filip Filipović konstatovali su da spremno dočekuju početak završnog turnira.

"Pripreme za Svetku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpijskim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača", poručio je Savić.

Filipović je naglasio da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup delfina na Finalnom turniru Svetske lige:

"Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika. Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost. Ali, ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće biti kao u Zagrebu na Evropskom kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas", rekao je Filipović.

Prvi protivnik reprezentacije Srbije je Australija, a taj meč je na programu u utorak od 21 sat.

Pijetlović: Nadam se da će publika biti naš sedmi igrač

Vaterpolo reprezentativac Srbije Duško Pijetlović, rekao je da se nada da će publika ekipi biti sedmi igrač.

"Osvajali smo dosta puta Svetsku ligu i nadam se da će i publika biti naš sedmi igrač u bazenu i da ćemo na taj način pokazati kako treba da se igra za Srbiju pred našom publikom. Mislim da će nam to biti podstrek da osvojimo turnir. Prvenstveno zbog publike, a drugo da bismo što pre ostvarili cilj, a to je plasman na Olimpijske igre", rekao je Pijetlović Tanjugu.

Srbija u utorak počinje takmičenje protiv Australije od 21 sat, a posle slede utakmice protiv Hrvatske i Kazahstana u istom terminu.

"U našoj grupi Hrvati su, pored nas najveći favoriti, jer dolaze u punom sastavu, za razliku od Mađara. Nama je grupa teška, imamo dve fizički zahtevne utakmice protiv Australije i Hrvatske. Nadam se da ćemo to odraditi kako treba, kako bismo u četvrtfinalu imali lakšeg protivnika", kazao je Pijetlović.

Na bazenu Tašmajdan srpski vaterpolisti ostvarili su neke od najvećih uspeha, pa je Svetska liga prilika da još jednom zablistaju na ovom plivalištu.

"Dugo nisam igrao na otvorenom bazenu na Tašmajdanu, a poslednji put kad sam igrao bio mi je taličan. Nadam se da se to neće promeniti ni ove godine", istakao je Pijetlović i dodao da motiva neće faliti.

"Motiv uvek postoji. Čovek koji igra za reprezentaciju njemu motiv nije problem. Nisam još upoznao srpskog sportistu koji nema veliki motiv kada je reprezentacija u pitanju. Nekad je bila i slabija forma, ali smo na motiv dobijali sve utakmice", rekao je on.

Završni turnir dolazi posle napornih klupskih sezona, koje se trajale do pre nekoliko dana.

"Mislim da ni mi, kao ni ostale ekipe nismo uigrani. Oni imaju više igrača u svojim ligama pa su upoznatiji jedni sa drugima, a mi smo raštrkani po svim drugim ligama. Imamo još vremena da se ukomponujemo. To nam nije smetalo dosad, nadam se da neće ni sada", zaključio je Pijetlović.

Ranđelović: Igramo li kako umemo, rivalima će biti teško

Vaterpolista Srbije Sava Ranđelović rekao je da njegova ekipa na završnom turniru Svetske lige u Beogradu želi prvo mesto.

"Očekivanja su kao i uvek ista, a to je prvo mesto i plasman na Olimpijske igre. Neki igrači su pre nekoliko dana završili sezonu, pa su se kasnije priključili. Igramo dugo godina zajedno i igramo pred domaćom publikom i daćemo sve od sebe", rekao je Ranđelović Tanjugu.

Srpski vaterpolisti na Svetsku ligu dolaze posle Evropa kupa na kom su zauzeli šesto mesto.

Iako im rezultatski ova takmičenje nije bilo važno, bila je to prilika da se upoznaju sa novim pravila po kojima će se igrati i na turniru u Beogradu.

"Evropa kup smo brzo zaboravili. Nećemo se na to obazirati, gledaćemo samo sebe. Spremićemo protivnike, ali ako budemo igrali kao što umemo, ako u odbrani bili kao i do sada, mislim da će svakom protivniku biti teško da igra protiv nas. Posebno pred domaćom publikom".

Rivali Srbije u grupi biće Australija, Hrvatska i Kazahstan, dok će se u drugoj grupi takmičiti Mađarska, Španija, Kanada i Japan.

"S obzirom da Mađari dolaze u izmenjenom sastavu, jeste teža grupa, jer su Hrvati i Mađari kompletni. Igra se po sistemu svako sa svakim, pa u četvrfinalu ko nam dođe, svejedno je", rekao je Ranđelović i dodao da se nada podrški domaće publike.

"Očekujem veliku podršku navijača. Beograd je 2016. godine imao priliku i na Evropskom prvenstvu da nas bodri, pa je i ovo jedinstvena prilika, mislim da će biti pune tribine", zaključio je Ranđelović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Duško Pijetlović: Uz navijače do titule i Tokija

Izvor: Mondo, 16.Jun.2019

"Osvajali smo dosta puta Svetsku ligu i nadam se da će i publika biti naš sedmi igrač u bazenu i da ćemo na taj način pokazati kako treba da se igra za Srbiju pred našom publikom", rekao je srpski vaterpolista...Vaterpolo reprezentativac Srbije Duško Pijetlović, pred predstojeći završni turnir...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.