Suđenje Mladiću uticaće na Šešelja

Izvor: B92, 31.Maj.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću uticaće na Šešelja

Moskva -- Suđenje Ratku Mladiću u Hagu imaće uticaj na proces Vojislavu Šešelju, ali može postati posmrtni proces Slobodanu Miloševiću, piše ruski "Komersant".

Prema oceni moskovskog dnevnika, Mladić "nema razloga da štiti gospodina Miloševića, jer je on predao generala već na prvom ispitivanju u Hagu u februaru 2002. godine".

Tada je odgovornost za zločine koji su počinjeni tokom bosanskog rata Slobodan Milošević preneo na svoje saradnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavivši da nije imao pojma o ubistvu nekoliko hiljada muslimana u Srebrenici.

Takođe je osuđivao to što su bosanski Srbi pod komandom generala Mladića bombardovali Sarajevo.

Prenoseći da je Mladić na pitanje istražitelja kako se moglo desiti ono što se desilo u bivšoj Jugoslaviji odgovorio: "Sami ste birali Miloševića, a ne ja”, ruski dnevnik ocenjuje da Mladić "izgleda, ne samo da ne gaji topla osećanja prema bivšem predsedniku Jugoslavije, već i odlično shvata ulogu Slobodana Miloševića u bosanskom ratu”.

Podsećajući da su februara prošle godine pronađeni Mladićevi ratni dnevnici, "Komersant” piše da "u njima ima nemalo svedočanstava protiv Vojislava Šeselja i njegovih poluvojnih formacija”.

Moskovski dnevnik, takođe, ocenjuje da je tvrdnja čelnika Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića da bi hapšenje Mladića vladajuću koaliciju moglo koštati poraza na predstojećim parlamentarnim izborima, "najblaže rečeno sporna”.

"Srpske demokrate koje su danas na vlasti za 10 odsto zaostaju za Srpskom naprednom strankom Tomislava Nikolića. Spasiti ih može samo da Srbija do kraja godine dobije status kandidata u EU, što podržava maltene 80 odsto Srba. A bez hapšenja Ratka Mladića nije mogao da se dobije status kandidata. Tako da hvatanje generala može, čak, pomoći srpskim vlastima na budućim izborima”, objašnjava "Komersant”.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj,   Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DELO: SRBIJA ĆE JOŠ DUGO BITI MLADIĆEV TALAC

Izvor: Kurir, 31.Maj.2011

LJUBLJANA - Današnji slovenački dnevnik Delo povodom protesta u Srbiji i Republici Srpskoj zbog hapšenja haškog optuženika generala Ratka Mladića piše da bi on bio heroj da Slobodan Milošević nije izgubio sve ratove na Balkanu..."Da Slobodan Milošević nije izgubio sve ratove na Balkanu, Ratko...

Nastavak na Kurir...

Vukčević: Hag se neće „smiriti” dok ne uhapsimo Hadžića

Izvor: S media, 01.Jun.2011, 01:14

Bramerc mi je, čestitajući još na Brionima, rekao da sada mora da piše novi izveštaj Ujedinjenim nacijama, kaže tužilac za ratne zločine. ..Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je završila veliki deo posla u saradnji sa Haškim tribunalom, a glavni haški tužilac Serž Bramerc najavio je srpskom...

Nastavak na S media...

Suđenje Mladiću poslednje pred zatvaranje Tribunala

Izvor: SrbijaNet.rs, 01.Jun.2011

Slovenački dnevnik Delo piše u sredu da bi proces protiv Ratka Mladića, s obzirom da je Goran Hadžić još u bekstvu, mogao biti poslednji pre zatvaranja Medjunarodnog suda za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije (ICTY). "Sudenje Mladiću u Hagu biće proces

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.