DELO: SRBIJA ĆE JOŠ DUGO BITI MLADIĆEV TALAC

Izvor: Kurir, 31.Maj.2011, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DELO: SRBIJA ĆE JOŠ DUGO BITI MLADIĆEV TALAC

LJUBLJANA - Današnji slovenački dnevnik Delo povodom protesta u Srbiji i Republici Srpskoj zbog hapšenja haškog optuženika generala Ratka Mladića piše da bi on bio heroj da Slobodan Milošević nije izgubio sve ratove na Balkanu.

"Da Slobodan Milošević nije izgubio sve ratove na Balkanu, Ratko Mladić bi bio heroj, jer je na teritoriji BiH ustoličio Republiku Srpsku iako po cenu pokolja u Srebrenici", >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << piše Delo. Međutim, dodaje list, "uprkos dvostrukih merila u međunarodnoj zajednici, nema sumnje da je Mladić za Hag, a njegovo hapšenje podstiče nadu da će pravda biti zadovoljena".

"Nasilni protest u srpskoj prestonici pokazao je da će Srbija biti još dugo Mladićev talac, jer nije uspela razbiti mit o junačkom srpskom generalu", ocenjuje Delo. List dodaje da svoj prilog "nezdravoj atmosferi daju i srpski mediji koji objavljuju sladunjave priče o velikom generalu i puni su brige za Mladićevo zdravlje umesto da daju reč rođacima žrtava genocida u Srebrenici".

Povodom svega toga, Delo ocenjuje da "reakcija srpske javnosti govori da je katarza u Srbiji još veoma dalek cilj".

"Iako su radikali okupili samo deset hiljada istomišljenika, nema garancije da njihovi pozivi biračima na obaranje režima srpskog predsednika Borisa Tadića neće pasti na plodno tlo", jer, kako piše list, "nije mali broj onih koji su uvereni da bi u stvari trebalo suditi državnom vrhu koji je izdao interese Srbije i srpskog naroda".

Delo takođe piše da politički vrh Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom radije "prebrojava žrtve umesto da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid".

"Dvojnu igru u BiH igra i Tadić, jer mračnim snagama iz nedavne istorije omogućuje da uvek iznova dignu glavu", kaže Delo. Zbog svega toga Mladić će "još dugo služiti dnevnopolitičkim ciljevima i još mnogo vode će morati proteći kako bi Srbija napokon postala dosadna država", ocenjuje Delo.

Istim povodom svoj komentar objavljuje i drugi uticajni slovenački list Dnevnik, koji, pored ostalog, piše da je Srbija hapšenjem Mladića napravila "trgovinu" sa Evropskom unijom pred sticanje statusa kandidata za ulazak u Uniju.
Pogledaj vesti o: Hag,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.