Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu.
Za tri godine uspeo je da završi prava i diplomira u Sarajevu, a postao je i najmlađi doktor nauka u SFRJ sa 25 godina.
1989. godine sa Vukom Draškovićem osniva političku stranku pod imenom Srpska narodna obnova, a naredne godine je osnovao Srpski četnički pokret koji je zabranjen. 1991. godine sa Tomislavom Nikolićem osniva u Kragujevcu Srpsku radikalnu stranku, čiji je prvi i jedini predsednik.

1993. godine dolazi do sukoba između Šešelja i Slobodana Miloševića gde se raspisuju izbori na kojima radikali beleže neuspeh. Na predsedničkim izborima 1997. godine Vojislav pobeđuje kandidata Sps Zorana Lilića sa 50,61 posto glasova, ali Republička izborna komisija poništava izbore zbog slabe izlaznosti, na ponovljenim izborima Sps kandiduje Milana Milutinovića koji pobeđuje Šešelja u drugom krugu.
Vojislav postaje potpredsednik Vlade republike Srbije 24. marta 1998. godine dok je na čelu vlade bio Mirko Marjanović. Posle nato bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma članovi Vlade iz Srs podnose ostavke zbog protivljenja potpisivanja sporazuma. Šešelj je najkontroverznija ličnost novije srpske istorije, glasan u skupštini, debate je znao da nastavlja i kad se kamere isključe.
Zbog ispada i loših stavova Haški sud ga je optužio za ratno huškanje, a na teret mu je stavljena i organizacija paravojnih formacija. Šešelj se sam predao 2003. godine Tribunalu. Tri godine je čekao da sud počne da mu sudi, i branio se sam u procesu koji je dugo trajao.

Dok je bio u pritvoru pisao je knjige o svetskim političkim liderima, iza sebe ima desetine napisanih knjiga. Šešelj se bavio politikom tokom svih 12 godina u pritvoru, za to vreme stranka se razjedinila i osnovala svoju Sns što saradnicima nije oprostio.
Vojislav se u pritvoru nalazio od 24. februara 2003. do novembra 2014. godine gde mu se sudilo po optužbi za nehumana dela i istrebljenje civila na teritorijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako je Srs zvanično bila opoziciona često je podržavao Sps partiju Slobodana Miloševića. Septembra 1993. godine je došlo do sukoba između Vojislava i Slobodana kada se raspisuju izbori za skupštinu Srbije gde su imali veći neuspeh. Na redovnim saveznim i lokalnim 1996. godine radikali beleže uspeh i Šešelj tada biva izabran za predsednika Opštine Zemun. Nakon što je Milošević izabran za predsednika SR Jugoslavije 1997. godine raspisani su izbori za predsednika Srbije.

Posle ponovljenih izbora Milan Milutinović kandidat Miloševića pobeđuje Šešelja. Marta 1998. godine nakon parlamentarnih izbora Šešeljevi radikali formiraju koalicionu vladu Srbije sa socijalistima i partijom Miloševićeve supruge Mirjane Marković Jugoslovenskom levicom. Razlog ulaska u vladu pravdali su tadašnjom situacijom na Kosovu i Metohiji. Juna 1999. godine posle Nato bombardovanja zemlje, Šešelj i njegovi ministri podnose ostavke u vladi Srbije. Međutim ubrzo ih povlače zbog nacionalnih interesa. Vrlo brzo radikali dobijaju ministarska mesta i u vladi SR Jugoslavije.

Na vanrednim izborima za predsednika SRJ septembra 2000. godine, kandidat Srs Tomislav Nikolić osvojio je mali broj glasova. 23. decembra iste godine na vanrednim izborima radikali doživljavaju poraz, i osvajaju 23 mandata. Septembra 2002. godine u vreme vlasti Zorana Đinđića Šešelj je na izborima za predsednika Srbije popravio rejting svoje stranke. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Šešelja januara 2003. godine.

Dobrovoljno se predao februara a suđenje je počelo 2007. godine koje se odugovlačilo i trajalo mnogo više nego što je trebalo. Prema optužnici Šešelj je kao politička ličnost propagirao ujedinjenje svih srpskih zemalja, u jednu državu, gde je učestvovao u regrutovanju, formiranju, i snadbevanju srpskih dobrovoljaca nazivani su četnici i šešeljevci. Objavio je veliki broj pamfleta i knjiga, stručnih i političkih tekstova. U novembru 2014. godine tribunal u Hagu je doneo odluku da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog pušta na slobodu privremenu Vojislava na lečenje. Nakon povratka iz Haga Šešelj je u više navrata uzdrmao političku scenu i javnost. Tužilaštvo Haškog tribunala zahteva da se vrati u pritvor, što on odbija.

Posle 13. godina vratio se u skupštinu Srbije gde je na izborima lista Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka osvojila 37.674 glasa i deset mandata. U braku je sa suprugom Jadrankom, ima četiri sina Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, nedavno je postao deda, dobio je unuka Vojislava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2020, 23:08

OGLASIO SE ŠEŠELJ O ZEMLJOTRESU U ZAGREBU: Ono što je vojvoda rekao mnogi nisu očekivali

OGLASIO SE ŠEŠELJ O ZEMLJOTRESU U ZAGREBU: Ono što je vojvoda rekao mnogi nisu očekivali

Predsednik Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj je prokomentarisao tragediju koja je zadesila Hrvatsku u nedelju ujutru, ali i ostale, nažalost, mračne teme.. Za početak, objasnio je da ne treba mešati politiku i elementarne katastrofe. - Žao mi je kad god se desi zemljotres u bilo kojoj državi, nevino civilno stanovništvo strada. Elementarne katastrofe treba odvajati od politike. Žao mi je civila, posebno dece kad stradaju... - izjavio je...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2020, 20:31

OŠTRO PO AMERIMA: Šešelj i Lučić govorili o korona virusu, a onda je jedan glas PREKINUO emisiju (VIDEO)

OŠTRO PO AMERIMA: Šešelj i Lučić govorili o korona virusu, a onda je jedan glas PREKINUO emisiju (VIDEO)

Predsednik SRS Vojislav Šešelj i pisac Dejan Lučić govorili su o korona virusu u Jutarnjem programu Hepi TV.. - Korona virus je deo biološkog terorizma koji će biti sve više i više prisutan. Atomske bombe su prestale da se koriste kad su Rusi napravili atomsku bombu i nastala je ravnoteža strana. U ovoj fazi, samo zapadne zemlje prave bioterorizam prema istoku. Zapad priprema biološki rat protiv Slovena i protiv Kineza - tvrdi Lučić. Šešelj kaže da misli...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Mar.2020, 22:41

OBRT NAKON PISANJA "BLICA" Šešelj se odrekao Jutke, ali je lista PREDATORA IZ BRUSA prepuna ISTAKNUTIH RADIKALA

Vojislav Šešelj morao je da odustane i prekrši dogovor napravljen sa Milutinom Jeličićem Jutkom po kome je seksualni...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2020

SRS treća na listi na pokrajinskim izborima

Na sednici pokrajinske izborne komisije, pod rednim brojem 3 proglašena je lista "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", za učešće na izborima koji su zakazani za 26. april.. Na listi Srpske radikalne stranke nalazi se 120 kandidata za pokrajinske poslanike. Nosilac liste Srpske radikalne stranke je Vojislav Šešelj, a prvi na listi je dosadašnji predsednik Poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2020, 17:52

Uz slogan "Dosledno" se bore za poverenje građana Vojvodine: Radikali predali listu za pokrajinske izbore

Uz slogan Dosledno se bore za poverenje građana Vojvodine: Radikali predali listu za pokrajinske izbore

Nosilac liste je dr Vojislav Šešelj.. Srpska radikalna stranka saopštila je danas da je predala izbornu listu za poslanike u Skupštini AP Vojvodine. Radikali su izbornu listu, koju je potpisom podržalo 6.285 birača, predali u utorak, a lista nosi naziv "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka". Nosilac liste je lider SRS, a u kampanju za pokrajinske izbore radikali idu sa sloganom – "Dosledno". Prvi na listi, Đurađ Jakšić rekao...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 11.Mar.2020

Radikali predali izbornu listu za pokrajinske izbore

Radikali predali izbornu listu za pokrajinske izbore

Srpska radikalna stranka (SRS) predala je izbornu listu sa 120 kandidata za poslanike u Skupštini Vojvodine koju je svojim potpima podržalo 6.285 birača, saopšteno je iz te stranke.SRS je navela da izborna lista nosi naziv "Dr Vojislav Šešelj - SRS" a nosilac liste je predsednik te stranke Vojislav Šešelj.U kampanju za pokrajinske izbore srpski radikali idu pod sloganom "Dosledno"."Zašto smo se opredelili za ovaj slogan? Zato što su doslednost, principijelnost, nepokolebljivost, poštenje...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2020

SRS predala izbornu listu za pokrajinske izbore

SRS predala izbornu listu za pokrajinske izbore

Srpska radikalna stranka saopštila je danas da je predala izbornu listu za poslanike u Skupštini AP Vojvodine. Radikali su izbornu listu, koju je potpisom podržalo 6.285 birača, predali u utorak, a lista nosi naziv "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka".. Nosilac liste je lider SRS, a u kampanju za pokrajinske izbore radikali idu sa sloganom - "Dosledno". Prvi na listi, Đurađ Jakšić rekao je da SRS zna šta su problemi i prioriteti...

Detaljnije >>