Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu.
Za tri godine uspeo je da završi prava i diplomira u Sarajevu, a postao je i najmlađi doktor nauka u SFRJ sa 25 godina.
1989. godine sa Vukom Draškovićem osniva političku stranku pod imenom Srpska narodna obnova, a naredne godine je osnovao Srpski četnički pokret koji je zabranjen. 1991. godine sa Tomislavom Nikolićem osniva u Kragujevcu Srpsku radikalnu stranku, čiji je prvi i jedini predsednik.

1993. godine dolazi do sukoba između Šešelja i Slobodana Miloševića gde se raspisuju izbori na kojima radikali beleže neuspeh. Na predsedničkim izborima 1997. godine Vojislav pobeđuje kandidata Sps Zorana Lilića sa 50,61 posto glasova, ali Republička izborna komisija poništava izbore zbog slabe izlaznosti, na ponovljenim izborima Sps kandiduje Milana Milutinovića koji pobeđuje Šešelja u drugom krugu.
Vojislav postaje potpredsednik Vlade republike Srbije 24. marta 1998. godine dok je na čelu vlade bio Mirko Marjanović. Posle nato bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma članovi Vlade iz Srs podnose ostavke zbog protivljenja potpisivanja sporazuma. Šešelj je najkontroverznija ličnost novije srpske istorije, glasan u skupštini, debate je znao da nastavlja i kad se kamere isključe.
Zbog ispada i loših stavova Haški sud ga je optužio za ratno huškanje, a na teret mu je stavljena i organizacija paravojnih formacija. Šešelj se sam predao 2003. godine Tribunalu. Tri godine je čekao da sud počne da mu sudi, i branio se sam u procesu koji je dugo trajao.

Dok je bio u pritvoru pisao je knjige o svetskim političkim liderima, iza sebe ima desetine napisanih knjiga. Šešelj se bavio politikom tokom svih 12 godina u pritvoru, za to vreme stranka se razjedinila i osnovala svoju Sns što saradnicima nije oprostio.
Vojislav se u pritvoru nalazio od 24. februara 2003. do novembra 2014. godine gde mu se sudilo po optužbi za nehumana dela i istrebljenje civila na teritorijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako je Srs zvanično bila opoziciona često je podržavao Sps partiju Slobodana Miloševića. Septembra 1993. godine je došlo do sukoba između Vojislava i Slobodana kada se raspisuju izbori za skupštinu Srbije gde su imali veći neuspeh. Na redovnim saveznim i lokalnim 1996. godine radikali beleže uspeh i Šešelj tada biva izabran za predsednika Opštine Zemun. Nakon što je Milošević izabran za predsednika SR Jugoslavije 1997. godine raspisani su izbori za predsednika Srbije.

Posle ponovljenih izbora Milan Milutinović kandidat Miloševića pobeđuje Šešelja. Marta 1998. godine nakon parlamentarnih izbora Šešeljevi radikali formiraju koalicionu vladu Srbije sa socijalistima i partijom Miloševićeve supruge Mirjane Marković Jugoslovenskom levicom. Razlog ulaska u vladu pravdali su tadašnjom situacijom na Kosovu i Metohiji. Juna 1999. godine posle Nato bombardovanja zemlje, Šešelj i njegovi ministri podnose ostavke u vladi Srbije. Međutim ubrzo ih povlače zbog nacionalnih interesa. Vrlo brzo radikali dobijaju ministarska mesta i u vladi SR Jugoslavije.

Na vanrednim izborima za predsednika SRJ septembra 2000. godine, kandidat Srs Tomislav Nikolić osvojio je mali broj glasova. 23. decembra iste godine na vanrednim izborima radikali doživljavaju poraz, i osvajaju 23 mandata. Septembra 2002. godine u vreme vlasti Zorana Đinđića Šešelj je na izborima za predsednika Srbije popravio rejting svoje stranke. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Šešelja januara 2003. godine.

Dobrovoljno se predao februara a suđenje je počelo 2007. godine koje se odugovlačilo i trajalo mnogo više nego što je trebalo. Prema optužnici Šešelj je kao politička ličnost propagirao ujedinjenje svih srpskih zemalja, u jednu državu, gde je učestvovao u regrutovanju, formiranju, i snadbevanju srpskih dobrovoljaca nazivani su četnici i šešeljevci. Objavio je veliki broj pamfleta i knjiga, stručnih i političkih tekstova. U novembru 2014. godine tribunal u Hagu je doneo odluku da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog pušta na slobodu privremenu Vojislava na lečenje. Nakon povratka iz Haga Šešelj je u više navrata uzdrmao političku scenu i javnost. Tužilaštvo Haškog tribunala zahteva da se vrati u pritvor, što on odbija.

Posle 13. godina vratio se u skupštinu Srbije gde je na izborima lista Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka osvojila 37.674 glasa i deset mandata. U braku je sa suprugom Jadrankom, ima četiri sina Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, nedavno je postao deda, dobio je unuka Vojislava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Mehanizam u Hagu odlučio da dozvoli da se Šešelju sudi u srpskim sudovima

Mehanizam u Hagu odlučio da dozvoli da se Šešelju sudi u srpskim sudovima

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je Mehanizam u Hagu odlučio da dozvoli da njemu i njegovim saradnicima sude srpski sudovi.. Radikalima je ta haška odluka stigla, ali još nismo kontaktirani od domaćih sudova, rekao je Šešelj za Tanjug. Protiv predsednika SRS...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2024, 17:46

Detaljnije >>

ŠEŠELJ NE KRIJE ODUŠEVLJENJE: Prijatno sam iznenađen, VRAĆAJU SE NA PRAVI PUT

ŠEŠELJ NE KRIJE ODUŠEVLJENJE: Prijatno sam iznenađen, VRAĆAJU SE NA PRAVI PUT

Predsednik SRS dr Vojislav Šešelj iznenađen je rezultatom izbora u Slovačkoj, ali u veoma pozitivnom smislu.

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2024, 01:02

Detaljnije >>

„Strategija SNS je i jare i pare, ali Vučić zbog familije ne sme u javnost s ljubavnikom Šešeljom“: Gde su lideri SRS u Zemunu da daju podršku koalicionoj listi?

„Strategija SNS je i jare i pare, ali Vučić zbog familije ne sme u javnost s ljubavnikom Šešeljom“: Gde su lideri SRS u Zemunu da daju podršku koalicionoj listi?

Iako je Srpska radikalna stranka ponovo deo koalicione liste „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, koju predvodi SNS, lider radikala...

Izvor: Danas, 06.Apr.2024, 17:00

Detaljnije >>

Parandilović: Personalna rešenja u SNS nevažna, više se pita Šešelj nego Vučević

Narodni poslanik i predsednik Novog lica Srbije Miloš Parandilović izjavio je da su personalna rešenja u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) potpuno...

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2024, 16:03

Detaljnije >>

„Vučić je metastaza, svi ostali – zamenjivi šrafovi mafijaškog sistema“: Parandilović za Danas o imenovanju Vučevića za mandatara nove vlade

Narodni poslanik Novog lica Srbije Miloš Parandilović kaže za Danas da je mandatar nove Vlade Srbije Miloš Vučević samo "šraf mafijaškog sistema".

Izvor: Danas, 30.Mar.2024, 21:13

Detaljnije >>

Tepić: SNS i zvanično ukinula autonomiju Univerziteta

FoNetdanas 00:18 foto FoNet Aleksandar Barda Srpska napredna stranka danas je i zvanično ukinula autonomiju Univerziteta i pokazala da nema problem da jedan fakultet zarobe lica koja nisu studenti, izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sramno je podržao poziv na linč svog sugrađanina i profesora Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića samo zbog drugačijeg mišljenja i montiranog snimka sa jednog javnog skupa,...

Izvor: Piplmetar.rs, 30.Mar.2024

Detaljnije >>

ŠEŠELJ: SRBIJA DA ODMAH NAPUSTI SAVET EVROPE! Ovo treba da budu naši dalji koraci!

ŠEŠELJ: SRBIJA DA ODMAH NAPUSTI SAVET EVROPE! Ovo treba da budu naši dalji koraci!

Gost "Glavnog dnevnika" Informer TV bio je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024, 22:43

Detaljnije >>