Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, rođen je 11. oktobra 1954. godine u Sarajevu.
Za tri godine uspeo je da završi prava i diplomira u Sarajevu, a postao je i najmlađi doktor nauka u SFRJ sa 25 godina.
1989. godine sa Vukom Draškovićem osniva političku stranku pod imenom Srpska narodna obnova, a naredne godine je osnovao Srpski četnički pokret koji je zabranjen. 1991. godine sa Tomislavom Nikolićem osniva u Kragujevcu Srpsku radikalnu stranku, čiji je prvi i jedini predsednik.

1993. godine dolazi do sukoba između Šešelja i Slobodana Miloševića gde se raspisuju izbori na kojima radikali beleže neuspeh. Na predsedničkim izborima 1997. godine Vojislav pobeđuje kandidata Sps Zorana Lilića sa 50,61 posto glasova, ali Republička izborna komisija poništava izbore zbog slabe izlaznosti, na ponovljenim izborima Sps kandiduje Milana Milutinovića koji pobeđuje Šešelja u drugom krugu.
Vojislav postaje potpredsednik Vlade republike Srbije 24. marta 1998. godine dok je na čelu vlade bio Mirko Marjanović. Posle nato bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma članovi Vlade iz Srs podnose ostavke zbog protivljenja potpisivanja sporazuma. Šešelj je najkontroverznija ličnost novije srpske istorije, glasan u skupštini, debate je znao da nastavlja i kad se kamere isključe.
Zbog ispada i loših stavova Haški sud ga je optužio za ratno huškanje, a na teret mu je stavljena i organizacija paravojnih formacija. Šešelj se sam predao 2003. godine Tribunalu. Tri godine je čekao da sud počne da mu sudi, i branio se sam u procesu koji je dugo trajao.

Dok je bio u pritvoru pisao je knjige o svetskim političkim liderima, iza sebe ima desetine napisanih knjiga. Šešelj se bavio politikom tokom svih 12 godina u pritvoru, za to vreme stranka se razjedinila i osnovala svoju Sns što saradnicima nije oprostio.
Vojislav se u pritvoru nalazio od 24. februara 2003. do novembra 2014. godine gde mu se sudilo po optužbi za nehumana dela i istrebljenje civila na teritorijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako je Srs zvanično bila opoziciona često je podržavao Sps partiju Slobodana Miloševića. Septembra 1993. godine je došlo do sukoba između Vojislava i Slobodana kada se raspisuju izbori za skupštinu Srbije gde su imali veći neuspeh. Na redovnim saveznim i lokalnim 1996. godine radikali beleže uspeh i Šešelj tada biva izabran za predsednika Opštine Zemun. Nakon što je Milošević izabran za predsednika SR Jugoslavije 1997. godine raspisani su izbori za predsednika Srbije.

Posle ponovljenih izbora Milan Milutinović kandidat Miloševića pobeđuje Šešelja. Marta 1998. godine nakon parlamentarnih izbora Šešeljevi radikali formiraju koalicionu vladu Srbije sa socijalistima i partijom Miloševićeve supruge Mirjane Marković Jugoslovenskom levicom. Razlog ulaska u vladu pravdali su tadašnjom situacijom na Kosovu i Metohiji. Juna 1999. godine posle Nato bombardovanja zemlje, Šešelj i njegovi ministri podnose ostavke u vladi Srbije. Međutim ubrzo ih povlače zbog nacionalnih interesa. Vrlo brzo radikali dobijaju ministarska mesta i u vladi SR Jugoslavije.

Na vanrednim izborima za predsednika SRJ septembra 2000. godine, kandidat Srs Tomislav Nikolić osvojio je mali broj glasova. 23. decembra iste godine na vanrednim izborima radikali doživljavaju poraz, i osvajaju 23 mandata. Septembra 2002. godine u vreme vlasti Zorana Đinđića Šešelj je na izborima za predsednika Srbije popravio rejting svoje stranke. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Šešelja januara 2003. godine.

Dobrovoljno se predao februara a suđenje je počelo 2007. godine koje se odugovlačilo i trajalo mnogo više nego što je trebalo. Prema optužnici Šešelj je kao politička ličnost propagirao ujedinjenje svih srpskih zemalja, u jednu državu, gde je učestvovao u regrutovanju, formiranju, i snadbevanju srpskih dobrovoljaca nazivani su četnici i šešeljevci. Objavio je veliki broj pamfleta i knjiga, stručnih i političkih tekstova. U novembru 2014. godine tribunal u Hagu je doneo odluku da zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog pušta na slobodu privremenu Vojislava na lečenje. Nakon povratka iz Haga Šešelj je u više navrata uzdrmao političku scenu i javnost. Tužilaštvo Haškog tribunala zahteva da se vrati u pritvor, što on odbija.

Posle 13. godina vratio se u skupštinu Srbije gde je na izborima lista Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka osvojila 37.674 glasa i deset mandata. U braku je sa suprugom Jadrankom, ima četiri sina Nikolu, Aleksandra, Mihaila i Vladimira, nedavno je postao deda, dobio je unuka Vojislava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 11:02

ŠEŠELJ RASKRINKAO AMERIKANCE: DEA želi da preuzme monopol nad trgovinom drogom na Balkanu

ŠEŠELJ RASKRINKAO AMERIKANCE: DEA želi da preuzme monopol nad trgovinom drogom na Balkanu

Predsednik SRS Vojislav Šešelj tvrdi da Darko Šarić nije trgovao drogom u Srbiji.. - Ja mislim da je Šarićev proces jedan od najskandaloznijih procesa u poslednjih 20 godina. Zašto se sudi Šariću? Navodno zbog trgovine drogom i zbog pranja novca. Gde je on trgovao drogom? Van teritorije Srbije. Gde? Niko ne zna. Nijedna evropska država u koju je navodno prevozio drogu iz Latinske Amerike ne traga za Šarićem - rekao je Šešelj na TV Pink. Vojislav Šešelj...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 22.Jun.2021

Živković: Zemunski klan nastao u vreme kad je Vučić bio ministar informisanja

Živković: Zemunski klan nastao u vreme kad je Vučić bio ministar informisanja

Osnivač Nove stranke i nekadašnji premijer Zoran Živković odbacio je navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Zemunski klan nastao u vreme Dragana Djilasa i Borisa Tadića.Žković je za Danas rekao da je Zemunski klan postojao kada je Vučić bio ministar informisanja i da je "vrlo čest gost u Šilerovoj bio tadašnji Vučićev predsednik i potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj".On je rekao da "Vučić...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2021, 23:32

ŠEŠELJ U UŽIVO PROGRAMU: Otkrio šta se krije iza Rezolucije o Srebrenici, spomenuo i Jokića pa POČEO DA VIČE u studiju (VIDEO)

ŠEŠELJ U UŽIVO PROGRAMU: Otkrio šta se krije iza Rezolucije o Srebrenici, spomenuo i Jokića pa POČEO DA VIČE u studiju (VIDEO)

Predsednik SRS Vojislav Šešelj gost je večerašnje emisije "Hit tvit" na TV Pink. U studiju sa Šešeljem su i Dragoslav Bokan i jedan od lidera DF Milan Knežević. Voditeljka Verica Bradić prvo je pitala lidera radikala kako komentariše to što je Nikola Jokić odbio da igra za Srbiju na Olimpijskim igrama. - Ja baš nisam stručan i kompetentan za te sportske stvari. Mene ne pogađa što je Nikola Jokić odbio da igra za reprezentaciju. Ja se ne mešam...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2021, 23:39

ŠEŠELJ POGODIO PRAVO U CENTAR: Krivokapiću i svakom ko je glasao za sramnu rezoluciju ZABRANITI ULAZAK U SRBIJU

ŠEŠELJ POGODIO PRAVO U CENTAR: Krivokapiću i svakom ko je glasao za sramnu rezoluciju ZABRANITI ULAZAK U SRBIJU

Rezolicija je usvojena sa 55 glasova za, protiv je bilo 19 poslanika, a uzdržanih 7.. Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj komentarišući za medije izglasavanje sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore istakao je da svima koji su bili za to treba zabraniti ulaz u Srbiju. Podsetimo, u skupštini Crne Gore večeras je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Sramna odluka crnogorskih vlasti odjeknula je regionom.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2021, 17:51

ŽIRINOVSKI SPREMAO TAJNO ORUŽJE ZA SRBIJU? Šešelj otkrio detalje razgovora sa ruskim političarem, pa pomenuo i Arkana

ŽIRINOVSKI SPREMAO TAJNO ORUŽJE ZA SRBIJU? Šešelj otkrio detalje razgovora sa ruskim političarem, pa pomenuo i Arkana

Predsednik SRS Vojislav Šešelj izjavio je da ga je lider LDPR Vladimir Žirinovski zvao kada je dobio oslobađajuću presudu u Hagu. Šešelj kaže i da je nekoliko puta primio poslanike LDPR koji su dolazili u delegacijama Ruske dume. Kada je voditelj Milomir Marić rekao da se "govorilo da je Žirinovski Srbima donosio lažno tajno oružje", Šešelj je odgovorio da se radilo...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 16:27

ŠEŠELJ PONOVO BRUTALAN: Lider radikala pobesneo na Srbe izdajnike, želeo bi OVAKO da ih kazni

ŠEŠELJ PONOVO BRUTALAN: Lider radikala pobesneo na Srbe izdajnike, želeo bi OVAKO da ih kazni

Srpska radikalna stranka (SRS), čiji je lider Vojislav Šešelj, zatražila je danas da se za sve koji javno tvrde da se u Srebrenici desio genocid uvede kazna zatvora od 20 godina.. - Te opasne antisrpske pojave moraju se saseći u korenu i zato SRS ponavlja zahtev da Narodnoj skupštini hitno predloži dopunu Krivičnog zakonika, da se tvrdnja da se u Srebrenici desio genocid inkriminiše kao krivično delo i da kazna bude 20 godina zatvora - navodi SRS u saopštenju.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Jun.2021, 23:07

Tadić izneo sumnje o inspiratorima grafita putem kojih su mu pretili smrću

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić tvrdi da su inspiratori grafita kojima mu se preti smrću predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Detaljnije >>