Nepoznato ko će braniti Mladića

Izvor: B92, 01.Jun.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznato ko će braniti Mladića

Beograd -- Za sada nije poznato ko će Mladiću u Hagu biti branioci i da li će se eventualno braniti sam.

Advokat Tomislav Višnjić, koji je pred Tribunalom zastupao nekoliko optuženika, podsetio je da je bilo više slučajeva da se optuženici brane sami, poput Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja i Zdravka Tolimira, ali ne veruje da će se na taj korak opredeliti i Mladić.

Višnjić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže za B92 da je glavno pitanje da li je Mladić sposoban za suđenje, jer porodica i advokat insistiraju na tvrdnji da je on teško bolestan.

"Oni su izrazili zabrinutost za njegovo zdravstveno stanje, koje može da rezultira u krajnjoj instanci, njegovom nesposobnošću za suđenje, da prati suđenje ili njegovom otežanom sposobnošću da prati suđenje", objašnjava Višnjić i dodaje da i u tim slučajevima ima više opcija.

"Opcije potom su da se taj postupak obustavi, dok se njegovo stanje ne popravi, pa do toga da odluče da je potpuno sposoban da prati suđenje ili da u njemu učestvuje aktivno. I one faze između, da je ograničeno sposoban, da je ograničen vremenski period u toku dana ili nekog većeg perioda vremena, a da time ne ugrozi svoje zdravstveno stanje", kaže on.

Višnjić ideju o spajanju suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću smatra realnom iz dva razloga.

"Jedno je ekonomičnost suđenja i, s druge strane, mislim da bi čak i njima dvojici olakšalo, ostali deo postupka Radovanu Karadžiću, a Mladiću ceo postupak, jer bi na taj način imali više prostora za rad, moći će da podele veći deo posla na neki način i da tako suđenje bude efikasnije", zaključuje on.

Podsetimo, haški optuženik Ratko Mladić, koji je u hapšen 26. maja u Srbiji, prebačen je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu u utorak uveče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.