Vučić: Gospodine predsedniče hvala Vam što štitite vitalne nacionalne i državne interese Srbije

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Gospodine predsedniče hvala Vam što štitite vitalne nacionalne i državne interese Srbije

Vladimir Putin se u Kremlju sastao sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je stigao u Rusiju u radnu posetu.

Transkript razgovora:

V.Putin:

Poštovani gospodine predsedniče!


Drago mi je da Vas vidim u Moskvi.

Sećam se vaše prethodne posete od 8. do 9. maja. Nedavno smo proslavili 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sa zadovoljstvom zapažam stabilan rast robnog prometa. Prošle godine - 23 odsto, a u prvoj polovini ove godine još 13,3. Takođe rastu ruske investicije u srpsku ekonomiju - već četiri milijarde dolara.

Siguran sam da ćemo morati da razgovaramo o situaciji u regionu.

Drago mi je da vas vidim i pozdravim!


A.Vučić (govori ruski): Poštovani gospodine predsedniče! Dragi prijatelju! Vladimire Vladimiroviču!


Pre svega, hvala Vam puno za vaše ljubazne reči i za gostoprimstvo koje ste mi ukazali. To je, kao i uvek, velika čast za mene.

Današnji sastanak je od velike važnosti za moju zemlju, Srbiju.

Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa, što je rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodnih razgovora. Odnosi između Rusije i Srbije na međunarodnom nivou su veoma dobri.

I moram da izrazim svoju duboku zahvalnost Vama lično, gospodine predsedniče, za jaku poziciju koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije.

Kao što već znate, situacija na Zapadnom Balkanu je veoma komplikovana, a Srbija kao država se svakodnevno suočava sa brojnim provokacijama. I uprkos tome, bez obzira na želju da postignemo kompromis, podržavamo mir i stabilnost, ali smo daleko od bilo kakve odluke po pitanju Kosova i Metohije.

Želeo bih da još jednom naglasim da će Srbija kao nezavisna i slobodna zemlja održati vojnu neutralnost, i mislim da je Srbija danas jedina zemlja na zapadnom Balkanu sa takvim stavom.


Što se tiče naših ekonomskih veza, pravilno ste rekli da naša trgovina raste. Veoma sam zadovoljan i nadam se da ćemo u budućnosti moći ojačati naše ekonomske odnose.

Na kraju, još jednom, zahvaljujem se svemu što radite u korist Srbije. I želeo bih da Vas pozovem da posetite Beograd u bliskoj budućnosti. To će, kao što sam rekao, biće velika čast za nas i za naš narod.


Pripremio sam za vas knjigu "Moja lepa Srbija" od strane ruskih autora.


Još jednom hvala za Vašu toplu dobrodošlicu i vaše gostoprimstvo.


Vladimir Putin: Hvala.


Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.