Putin pobedio na izborima

Izvor: Glas javnosti, 05.Mar.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin pobedio na izborima

MOSKVA - Premijer Rusije Vladimir Putin pobedio je na nedeljnim predsedničkim  izborima u prvom krugu, saopštio je šef Centralne izborne komisije Vladimir Čurov.

Prema obrađenih 99,55 odsto glasova, Putin je osvojio 63,7 odsto glasova.

Drugi je lider komunista Genadij Zjuganov sa 17,19 odsto glasova, a treći biznismen Mihail Prohorov >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa 7,88 odsto glasova.

Lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski je osvojio 6,23 odsto glasova, a Sergej Mironov 3,85 odsto.

Saopšteno je da je na izbore izašlo oko 65,3 odsto građana.

Čurov je demantovao navode opozicionih partija da su sa izbornih mesta izbacivani posmatrači i članovi izbornih komisija.

Prema njegovim rečima, takvih slučajeva je bilo 143, od stotine hiljada, "što je mnogo manje nego na parlamentarnim izborima".

"Od više stotina hiljada posmatrača i članova lokalnih izbornih komisija, udaljeno je 66 članova komisija sa pravom glasa, što je mnogo manje nego na izborima 4. decembra. Od više od 300.000 posmatrača, udaljeno je 77", naveo je Čurov.

On je dodao da će zvanični rezultati izbora biti objavljeni čim stignu zapisnici sa svih izbornih mesta, uključujući i iz inostranstva.

Zamenik šefa CIK Stanislav Vavilov saopštio je da je na dan izbora komisija dobila 178 prijava kršenja izbornih propisa.

Čurov je takođe ocenio da se, bez obzira na "složenu političku situaciju i pokušaje pritisaka na CIK", izborni sistem u Rusiji pokazao kao dobar.

Putin je pobedio u svim regiona Rusije, a iznenađenje je Mihail Prohorov koji je na trećem mestu na celoj teritoriji, a na drugom u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Rezultati se u Moskvi razlikuju od rezultata izbora u celoj Rusiji. Putina je podržalo manje od polovine birača (47,22 odsto), a za Prohorova je glasao svaki peti Moskovljanin (20,29 odsto).

Putin je pobedu proglasio na sinoćnom mitingu u centru Moskve, poručivši da Rusiji niko ništa ne moze da nametne spolja i optužio opoziciju da zeli da rasturi rusku državnost i uzurpira vlast. Putin je poručio da "takvi scenariji neće proći".

Lider komunista Genadij Zjuganov saopštio je da neće priznati rezultate izbora, optuživši vlast za masovno kršenje izbornih propisa i lažiranje rezultata. Kandidati Vladimir Žirinovski i Sergej Mironov već su Putinu čestitali pobedu i izrazili spremnost za saradnju.

Prohorov je rekao da nema nameru da uđe u vladu, ukoliko mu to Putin bude predložio i da će raditi na osnivanju svoje partije.

U Moskvi su danas najavljeni mitinzi i pristalica Putina, i opozicionog pokreta "Za poštene izbore" gde dolazi i Prohorov. Za taj miting je dobijena dozvola gradskih vlasti, ali je Federalna služba obezbeđenja upozorila da neće dovoliti nikakve akcije na Crvenom trgu i da će ih sprečiti - u skladu sa zakonom.

"Smatramo da predsednički izbori nisu bili slobodni i da su nelegitimni. Njih je sprovela ista izborna komisija koja je naše glasove krala 4. decembra (na parlamentranim izborima). Nisu dozvolili nezavisnim kandidatima da se kandiduju, a svi centralni mediji su radili za Putina", saopštio je pokret "Za poštene izbore".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.