Neki se u Kijevu ismevaju sa Kerijevim zahtevom Porošenku da se uzdrži od novog rata

Izvor: 011vodič.com, 14.Maj.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki se u Kijevu ismevaju sa Kerijevim zahtevom Porošenku da se uzdrži od novog rata

ZA vreme susreta Vladimira Putina sa Džonom Kerijem u Sočiju bilo je reči i o zapadnim sankcijama protiv Moskve i o ruskim kontrasankcijama – izjavio je portparol šefa ruske države Dmitrij Peskov.
Pritom je naglasio da je do tog razgovora, koji ruska strana nije planirala, došlo na inicijativu američkog državnog sekretara.
Sam Keri je – otvarajući zasedanje šefova diplomatija zemalja NATO u Antaliji >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << – izjavio da cilj SAD nije zadržavanje antiruskih sankcija. Ali, da su izuzetno važne „kao garancija mira u Ukrajini”.
„Posle susreta u Sočiju, obavestio sam partnere iz NATO da smo došli do ozbiljnog razumevanja da je nastupio kritični momenat za delovanje. Naglasio sam da su Rusija i separatisti dužni da se pridržavaju sporazuma iz Minska i da je krajnje važno da OEBS dobije pristup zonama konflikata, kako bi se obustavilo nasilje, naročito u Širokinu”.
Keri je iz Antalije pozvao ukrajinski državni i vojni vrh da poštuje primirje i da se okrene realizaciji dogovorenog u Minsku, umesto da pokušava da povrati donjecki aerodrom.
Porošenko se uzdržao od bilo kakvog komentara, ali oni koje nije funkcija na to obavezivala – nisu.
Primera radi, savetnik ukrajinskog ministra za informativnu politiku, Aleksandar Biginec, povodom Kerijevih zahteva, rekao je:
„Kad neko oseti umor, odlazi u manastir ili se obesi. Ako su se Evropa i SAD umorile od Ukrajine – imaju razne varijante kako da „završe” svoj život. A Ukrajina je branik, mi ih štitimo od agresije Rusije. Pre nego što su započele Drugi svetski rat – fađističke države su zauzele četiri zemlje. A to je bilo usaglašeno sa drugim državama”.
Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin, pozdravio je Kerijevo upozorenje Petru Porošenku i ostalima u kijevskom režimu da ne pokušavaju da silom vrate donjecki aerodrom i da tako rešavaju konflikt u Donbasu.
Putinov spoljnopolitički pomoćnik Jurij Ušakov ocenio je da je Kerijev dolazak u Soči potvrdio da su se pojavili „prvi znaci shvatanja da je neophodno da se dve velike zemlje vrate saradnji”.
Prema njegovim rečima, ”led se pokrenuo, ali je još dug put do poboljšanja odnosa Moskve i Vašingtona”.
Međutim, uprkos Kerijevom pozivu – Kijev nastavlja ratne prirpeme.
Drugi čovek armije Donjecke Republike, Eduard Basurin, izjavio je: „Naša obaveštajna služba javlja da se ukrajinski višecevni raketni bacači „Grad”, borbene mašine pešadije, tenkovi i artiljerijske samohotke i dalje gomilaju pored linije razdvajanja. Imamo i podatke o primicanju bivšoj liniji fronta ukrajinskih poljskih bolnica”.
#fakti
The post Neki se u Kijevu ismevaju sa Kerijevim zahtevom Porošenku da se uzdrži od novog rata appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Peskov: Moguć telefonski razgovor Putina i Obame

Izvor: Akter, 14.Maj.2015

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas nije isključio mogućnost telefonskog razgovora američkog predsednika Baraka Obame i predsednika Rusije Vladimira Putina.."Mi ne isključujemo takvu mogućnost. U slučaju da se lideri dogovore diplomatskim kanalima, naravno takav razgovor se može dogoditi, ako...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.