NATO
NATO

Nato ili severno atlantski savez je međunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. Službeni jezici u Nato sedištu su: engleski i francuski. Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V koja glasi da se članice slažu da se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili severnoj Americi smatra napadom na sve članice.

Osnivači države su: Belgija, Island, Norveška, Kanada, Italija, Portugal, Danska, Luksemburg, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Holandija, SAD. Države koje su pristupile u Nato tokom Hladnog rata su: Grčka, Turska, Zapadna Nemačka, Španija. Države bivšeg Istočnog bloka koje su pristupile u Nato posle Hladnog rata su: Češka republika, Estonija, Slovenija, Poljska, Letonija, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska. Centralni štab se nalazi u Briselu.
Pored zemalja 28 članica 22 članice učestvuju u Nato partnerstvu za mir, sa 15 drugih zemalja uključenih u programe raznih dijaloga. Vojni troškovi svih nato članica iznose oko 70% ukupnih troškova odbrane. Nato ima širok spektar delovanja a jedan od njih je i učešće u mirovnim operacijama.

Nato u misijama učestvuje od devedesetih godina, danas nato deluje na tri kontinenta učestvujući u mirovnim misijama. Nato pakt je pod dirigencijom Velike Britanije i SAD imao niz zločinačkih akcija gde su njihove oružane snage bez odobrenja Generalne skupštine ujedinjenih nacija delovale. Misli se na: Srpsku Krajinu u dva navrata prvi put 1994. godine kada su bombardovali aerodrom Udbina u Lici, a drugi put 3. i 4. avgusta 1995. godine kada su bombardovali vojne i civilne ciljeve što je bio uvod u Oluju i etničko čišćenje srpskog naroda u Kninskoj Krajini, najveći pogrom nakon drugog svetskog rata. Republiku Srpsku kada su za 22 dana 1995. godine bombardovali srpski entitet u BiH. Cilj zločinačke akcije bio je pritisak na vođe bosanskih Srba, da pristanu na potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

SR Jugoslaviju kada su za 78 dana od 24. marta do 10. juna 1999. godine napravili nesagledive posledice uništavajući brojne civilne objekte, škole, mostove, crkve, bolnice. Na Kosovu i Metohiji su bacili osiromašeni uranijum i raselili su narod. Cilj napada bio je zauzimanje velikih rudnih bogatstava i zauzimanje geostrateških pozicija koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini. Avganistan kada su snage za 62 dana, 2001. godine vazdušnim desantom upali u ovu državu i tom prilikom ubacili svoje vojnike.

Po invaziji je započeo višegodišnji sukob okupacionih snago nato sa narodom Avganistana, koji je trajao 15 godina. Nato je želeo samo da se domogne nafte jer je zemlja bila puna sa nalazištima nafte. Libiju, država u severnim delovima Afrike, bombardovali su 222 dana 2011. godine, želeći da svrgnu sa vlasti predsednika Moamera Gadafija vođu libijske revolucije 1969. godine i otmu velika nalazišta nafte i postrojenja za crpljenje iste.

Danas je mnogo ljudi u svetu protiv ove organizacije, mnogo je protesta u to ime u nameri da se ukine ova organizacija i da svaka država članica nato vrati vojnike u svoje države.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
NEMAMO MI O ČEMU DA PREGOVARAMO SA AMERIKOM! Rusija jasno poručila da NUKLEARNO ORUŽJE ostaje!

NEMAMO MI O ČEMU DA PREGOVARAMO SA AMERIKOM! Rusija jasno poručila da NUKLEARNO ORUŽJE ostaje!

Rusija ne vidi osnova za dijalog sa SAD povodom novih sporazuma o kontroli raketno-nuklearnog oružja, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski. .. Istakao je da je interakcija po tom pitanju moguća prilikom preispitivanja antiruskog kursa SAD i NATO. - Što se tiče pitanja strateškog dijaloga između Rusije i SAD u pogledu novih dogovora o kontroli raketno-nuklearnog naoružanja, oni se ne mogu izdvojiti iz opšteg vojno-političkog...

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2024, 09:51

Detaljnije >>

Komemorativni koncert "Riblje čorbe" povodom godišnjice NATO agresije

Doprinos kulturi sjećanja na agresiju NATO snaga na SR Jugoslaviju daće rok grupa "Riblja čorba" komemorativnim koncertom, saopštio je Ruski dom u Beogradu.

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2024, 00:19

Detaljnije >>

Oni spremaju veliko zlo: Pakleni plan NATO opozicije da, uz pomoć stranaca, izvede obojenu revoluciju po metodama zloglasnog Otpora!

SRBIJA – Opozicionari će ponovo instruisati svoje pristalice da izazovu haos i naprave nasilne demonstracije u centru Beograda Đilasova NATO opozicija, koja je doživela debakl na decembarskim izborima, sada će pokušati da realizuje pakleni plan svojih mentora sa Zapada, a sve u cilju da u Srbiji...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 18.Mar.2024, 21:02

Detaljnije >>

Gabrijel Eskobar u Podgorici

Gabrijel Eskobar u Podgorici

"Možete očekivati da Crna Gora bude naredna članica Evropske unije", poručio je u Podgorici zamenik pomoćnika američkog...

Izvor: VOA, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Putin upozorava Zapad da bi sukob Rusija - NATO bio samo jedan korak od Trećeg svetskog rata

Putin upozorava Zapad da bi sukob Rusija - NATO bio samo jedan korak od Trećeg svetskog rata

MOSKVA — Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u ponedeljak Zapad da bi direktan sukob između Rusije i vojnog saveza NATO, koji predvode SAD, značio da je planeta na korak od Trećeg svetskog rata, ali je rekao da malo ko želi takav scenario. Ukrajina je izazvala najdublju krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine. Putin je često upozoravao na rizike od nuklearnog rata, ali kaže da nikada nije osetio potrebu da koristi nuklearno oružje u Ukrajini. Francuski...

Izvor: VOA, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Ukrajina i NATO pokrenuli saradnju u oblasti strateških komunikacija

Ukrajina i NATO danas su pokrenuli rad Komiteta za strateške komunikacije u okviru Saveta Ukrajina - NATO, objavljeno je na sajtu Misije Ukrajine pri NATO.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Revizija Pogroma i Kalimero: Vučić sa osnovcima najavio „promene u doktrini i pristupu nastavku dijaloga sa Prištinom“

Revizija Pogroma i Kalimero: Vučić sa osnovcima najavio „promene u doktrini i pristupu nastavku dijaloga sa Prištinom“

U razmaku od sedam dana Srbija ovog meseca obeležava četvrt veka od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju 24. marta, koja se završila uvođenjem protektorata UN na Kosovu i Metohiji, i prošlog vikenda dve decenije...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>