Zakonima protiv lažnih azilanata

Izvor: Politika, 10.Maj.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonima protiv lažnih azilanata

Policija spremna da primeni i najrigoroznije mere, kao što je oduzimanje pasoša i zabranu izlaska iz zemlje prema svim osobama, za koje bude postojala sumnja da su zloupotrebile viznu liberalizaciju

Da bismo suzbili pojavu takozvanih lažnih azilanata i smanjili njihov broj u zemljama EU, u zakonodavstvo Srbije će, novim predlogom izmena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, biti uvedeno krivično delo zloupotrebe putovanja i vizne liberalizacije, rekao je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u razgovoru za „Politiku”, Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje primene bezviznog režima i načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije.

Banović tvrdi da je policija spremna da primeni i najrigoroznije mere, kao što je oduzimanje pasoša i zabranu izlaska iz zemlje prema svim osobama, za koje bude postojala sumnja da su zloupotrebile viznu liberalizaciju.

– Trenutno nemamo zakonsku mogućnost da nekome, za koga postoji sumnja da je takozvani lažni azilant, oduzmemo pasoš. Međutim, ukoliko se u najskorije vreme broj takozvanih lažnih azilanata, preduzimanjem policijskih mera, ne smanji, spremni smo da promenimo zakon, kojim će se omogućiti oduzimanje pasoša – naglašava Banović.

Naš sagovornik kaže da je najveći problem u identifikovanju lažnih azilanata to što oni, u najvećem broju slučajeva, putuju sa uredno izdatim pasošima, povratnim kartama, zdravstvenim i putnim osiguranjima, kao i sa dovoljnom sumom novca za navedeni period ostanka u zemljama EU. Naša zatražena pomoć od država, koje su najviše ugrožene lažnim azilantima je – izostala.

– Problem je što srpska policija nema uvid u evidenciju osoba, koje su odbijene po zahtevu za azil, tako da ne možemo da preduzimamo mere da se oni koji su jednom odbijeni, ne vraćaju opet i ne traže azil, po drugi ili treći put. Prema rečima naših stranih partnera u Luksemburgu, Holandiji i Nemačkoj, njih štite Ženevska konvencija i Zakon o zaštiti ličnih podataka, zbog čega oni nisu u mogućnosti da nam omoguće uvid u podatke, ni službeno, ni neslužbeno. Insistirali smo da nam bar kažu brojeve vozila i datume, kada organizovano vraćaju odbijene za azil, ali ni tada nismo dobili pozitivnu informaciju – objašnjava Banović.

Naš sagovornik smatra i da se nedovoljno koriste sporazumi o readmisiji od evropskih partnera, iako je naša država spremna da prihvati sve građane koji se vrate po ovom sporazumu iz zemalja EU, ali za to su potrebne zamolnice tih zemalja.

Banović napominje da su zemlje, u kojima je najveći priliv takozvanih lažnih azilanata iz Srbije, i dalje Nemačka, Belgija, Luksemburg i Švedska. Isključivi razlog odlaska naših građana jesu ekonomski razlozi, preciznije, socijalna davanja, koje te države i dalje izdvajaju za tražioce azila.

– Na osnovu mera, koje je Komisija za praćenje bezviznog režima putovanja za građane Srbije preduzela, u toku prva tri meseca ove godine, za 35 odsto je smanjen broj lažnih azilanata u odnosu na decembar prošle godine. U Nemačkoj broj tražilaca azila iz Srbije opada iz meseca u mesec. Razlog je što je Nemačka ukinula socijalna davanja za tražioce azila – objašnjava naš sagovornik.

Broj takozvanih lažnih azilanata opada i u Belgiji i u Švedskoj.

– Povećan je broj zahteva za azil u Luksemburgu, što je normalno, jer je to zemlja u kojoj su socijalna davanja prilično visoka i godišnji bruto prihod po glavi stanovnika iznosi oko 60.000 evra. Problem je i što Luksemburg nema kapacitete za prihvat tražilaca azila – tvrdi Banović.

U tom smislu Srbija i Luksemburg imaju odličnu saradnju.

– Predložili smo im da skrate proceduru odlučivanja o pravu na azil, koja je doskoro trajala godinu dana, a sada traje samo četiri meseca – tvrdi naš sagovornik.

MUP Srbije je, podseća Banović, već preduzeo niz mera, kao što su pojačana kontrola putnika na izlasku iz zemlje, podizanje svesti građana o tome da nemaju osnov za traženje azila i da neće dobiti socijalnu pomoć.

–Uskoro će na televizijama početi da se emituje video spot, u kojem ćemo građanima objasniti šta znači vizna liberalizacija i da se njena zloupotreba kažnjiva zakonom. Nastavićemo sa kontrolom autobusa, koji prevoze putnike u međunarodnom saobraćaju i turističkih agencija, koje se bave prevozom i prodajom karata za mesta u Evropi, iako za sada nema elemenata organizovanosti i zloupotreba turističkih agencija. Obišao sam granični prelaz Horgoš i uverio se u pojačanu kontrolu putnika – rekao je juče Banović. Za danas je najavio da obilazi granični prelaz Batrovci, sa Hrvatskom.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 11.05.2011
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.