Zimske olimpijske igre u Kini: Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva osvojila svet - ali je otvorila i neka pitanja

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 15:01

Zimske olimpijske igre u Kini: Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva osvojila svet - ali je otvorila i neka pitanja

Izuzetno zahtevan element koji je mlada Ruskinja izvela u ekipnom takmičenju, pomera granice.

Sve Olimpijske igre obeležene su događajima ili sportistima koji su ušli u u istoriju sporta.

Zvezda Zimskih olimpijskih igara u Kini je 15-godišnja ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva, prva žena koja je izvela četvoroskok na Olimpijskim igrama.

Njen nastup je izazvao opšte oduševljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je istovremeno i naterao na razmišljanje o budućnosti ženskog umetničkog klizanja.

Svet je obišla fotografija na kojoj Valijeva lebdi u vazduhu paralelno sa ledom.

"Ona prkosi zakonima fizike" - jedan je o naslova svetske štampe posle nastupa fenomenalne Ruskinje.

O mladoj Ruskinji izveštavaju svi svetski mediji, o njoj govore sportski stručnjaci i navijači.

U seniorsku konkurenciju ušla je pre samo šest meseci i za to vreme je uspela da postavi nekoliko svetskih rekorda i postane šampionka Evrope.

Posle nastupa u Pekingu, britanska štampa joj se poklonila, nadenuvši joj epitet "Gospođica savršenstvo", a pojedini komentatori je već nazivaju najvećom umetničkom klizačicom.

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo pod heštegom #valieva već ima desetine miliona objava.

"Volim Olimpijske igre, jer čak i u ovako teškim vremenima, ceo svet zastane i sa divljenjem gleda kako nam sportisti (i umetnici!), poput Kamile Valijeve, pokazuju svu lepotu ovog sveta.

"Hvala ti Kamila Valijeva na poklonu da učiniš ovaj svet lepšim", napisao je na Tviteru holivudski glumac Alek Boldvin.

"Ne znam kako uspeva da ima tako senzualan nastup u ovim godinama, osim što ima sjajnu tehniku. Izvanredna je", kaže britanski umetnički klizač Robin Kazins, olimpijski šampion iz Lejk Plesida 1980. i evropski šampion.

"Ako [Kamilin] nastup nije inspirisao ceo svet da se bavi umetničkim klizanjem, onda ne znam šta još ljudima treba", rekao je trostruki američki šampion, osvajač medalja na svetskim prvenstvima Džoni Vir.

Međutim, posle početnog oduševljenja nastupom ruske tinejdžerke, neki stručnjaci počinju da se pitaju - kako će novi standard uticati na umetničko klizanje i koliko su etičke metode treniranja mladih klizača?

Pre svega, lekari smatraju da su četvorostruki skokovi vrlo zahtevan element za žene zbog njihove konstitucije.

Stručnjaci sportske medicine sa Univerziteta Viskonsin, koji su učestvovali u pripremama američkog tima 1990-ih, rekli su za BBC ruski servis da je za četvorostruki skok klizačicama potreban veliki napor da spoje trenutak vertikalnog odvajanja od leda sa početkom rotacije.

Međutim, konstitucija ženskog tela, posebno široki bokovi, kao i slabiji odraz od muškaraca, ne dozvoljavaju da se postigne neophodna rotacija.

Zbog toga, kažu stručnjaci, devojke koje izvode ovakav skok počinju da uvijaju telo i pre uzleta u vazduh, što može biti veoma traumatično po leđa.

Takve skokove, kažu stručnjaci, mogu da izvedu samo tinejdžerke, čije telo još nije u potpunosti razvijeno.

To bi moglo da znači da će, ako četvoroskok postane element bez kojeg više ne možete pobeđivati na velikim takmičenjima, za klizačice starije od 18 godina ovaj sport jednostavno biti završen.

Tri učenice Eteri Tutberidze - Kamila Valijeva, Aleksandra Trusova i Ana Ščerbakova - koje engleska štampa naziva "quad squad" ("odred četvoroskokačica"), jasno ilustruju tvrdnje stručnjaka - sve imaju između 15 i17 godina.

Danas je prelazak iz juniorskog sporta u seniorsku konkurenciju moguć tek sa 15 godina, pa se, stoga, sportska karijera klizačica može ograničiti na prosečno tri godine.

A too nije dovoljno za pripremu čak ni za olimpijski ciklus (Olimpijske igre se odražavaju svake četvrte godine).

Jelisaveta Tuktamiševa ima 24 godine i najstarija je klizačica ruske reprezentacije.

Poređenja radi, Ruskinja Marija Butirska je poslednju evropsku titulu osvojila 2002. godine kada je imala 30 godina.

Italijanka Karolina Kostner je sa 26 godina osvojila evropsko i svetsko prvenstvo, a poslednju evropsku bronzu u karijeri osvojila je kada je imala 31 godinu - 2018.

Starosna revolucija u ženskom umetničkom klizanju dogodila se za manje od četiri godine, i to uprkos činjenici da četvoroskokovi još nisu obavezan element programa.

"Poznajem mnoge sportiste koji su emocionalno i fizički slomljeni jer sistem nije briga koliko je materijala protraćeno sve dok ima onih nekoliko koji ispunjavaju očekivanja.

"Ali ono što me najviše brine je to što oni koji su uspeli, ostaju [u sportu] samo nekoliko godina, a onda se i slome: 'previše su stari' da bi nastavili karijere", rekla je Kira Korpi, finska umetnička klizačica, koja studira sportsku psihologiju, za britansku štampu.

"'Dečja fabrika' Etere Tutberidze samo je posledica nehumane kulture koja se razvila u našem sportu. Nije ona to smislila.

"Mnogo je trenera koji rade na sličan način, a mnoge federacije odobravaju takve metode treniranja sportista", reklo je Korpi.

Prema mnogim zapadnim stručnjacima, postoji samo jedan izlaz iz ove situacije - podizanje starosne granice za prelazak u seniorsku konkurenciju.

Ali vratimo se u Peking.

Pojedinačno takmičenje u umetničkom klizanju počinje 15. februara.

Iako se Kamila Valijeva smatra glavnom favoritkinjom, mnogi stručnjaci smatraju da je uzalud klizala tako složen program u timskom takmičenju.

Ovu disciplinu, uvedenu na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, mnogi smatraju kontroverznom.

Postoji mišljenje da je klizačicama potrebno mnogo snage i koncentracije u pojedinačnim takmičenjima.

Pored toga, prekomerna pompa oko Valijeve može da je skupo košta, kao što se to već dogodilo Juliji Lipnickoj, drugoj učenici Eteri Tutberidze.

Posle pobede u timskom takmičenju na Olimpijskim igrama u Sočiju, 15-godišnja Lipnickaja bila je okružena takvom medijskom pažnjom i pritiskom da je podbacila na pojedinačnom takmičenju i ubrzo je napustila sport.

Kamila Valijeva je u intervjuu rekla da joj pritisak lično pomaže da se koncentriše i krene napred.

Njena ogromna armija obožavalaca će u to uskoro moći da se uveri.

Ali u svakom slučaju, ona je već ušla u istoriju kao "Gospođica savršena".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zimske olimpijske igre u Kini: Ruska umetnička klizačica Kamila Valijeva osvojila svet - ali je otvorila i neka pitanja

Izvor: Radio 021, 09.Feb.2022

Izuzetno zahtevan element koji je mlada Ruskinja izvela u ekipnom takmičenju, pomera granice.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.