Zimske olimpijske igre u Kini: Na šta se sve žale sportisti - hladnoća, kovid mere i hrana

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 13:01

Zimske olimpijske igre u Kini: Na šta se sve žale sportisti - hladnoća, kovid mere i hrana

Pritužbe sportista su od takmičenja po niskim temperaturama do zabune oko pravila izolacije.

Neki sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Kini žalili su se organizatorima pre svega zbog izuzetno hladnih uslova takmičenja i strogih pravila karantina uvedenih kako bi se sprečilo širenje koprona virusa.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počele su pre četiri dana, a organizatori su obećali da će sve biti "bezbedno i sjajno".

Neki su pohvalili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napore Kine da organizuje i osigura Igre u uslovima pandemije korona virusa.

Ali neki učesnici kažu da žive i treniraju u lošim uslovima, što ih je navelo da lobiraju kod organizatora, tražeći poboljšanja.

Međunarodni olimpijski komitet je potom u saopštenju naveo da će joj biti data soba u Olimpijskom selu i da je spreman da je podrži.

Poljska brza klizačica Natalija Mališevska takođe je izjavila da je neočekivano puštena iz karantina noć pre kvalifikacione trke, da bi bila vraćena u izolaciju nekoliko sati pre takmičenja, posle pozitivnog testa.

"Više ne verujem ni u šta. Ni u testove. Nema igara. Za mene je sve ovo velika šala", napisala je ona na Tviteru na poljskom.

Ruska takmičarka u biatlonu Valerija Vasnjecova bila je nezadovoljna hranom u izolaciji, objavivši na Instagramu: "Već pet dana ovo je doručak, ručak i večera".

Njen profil je privatan, odnosno zaključan, ali sliku obroka - malo testenine, krompir i prepečeno parče mesa sa koskom - neki su podelili na društvenim mrežama.

BBC nije mogao da potvrdi ove tvrdnje.

U razgovoru sa novinarima u ponedeljak, sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kit Mekonel rekao je da su uslovi izolacije sportista glavni prioritet i da "preduzimaju korake da reše neke izazovne pojedinačne slučajeve".

U međuvremenu, drugi su pohvalili odlučne napore Kine da osigura igre bez virusa - redovno se dubinski čiste kreveti i sobe, koriste se dezinfikaciona sredstva, a u kuhinjama su roboti koji pripremaju i distribuiraju hranu.

Pogledajte video: Pet stvari koje treba da znate o Zimskim Olimpijskim igrama u Kini

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.