Vučić okupio lidere Srba iz regiona - politika Srbije je politika saradnje i dobrih odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2019, 05:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić okupio lidere Srba iz regiona - politika Srbije je politika saradnje i dobrih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da Srbija želi da korist od njenog jačanja i ekonomskog napretka ima i naš narod izvan Srbije, naročito u očuvanju našeg kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta, te poručio da se nikad više ne desi nesloga kakvu smo imali krajem 90-tih i početkom 2000-tih.

Vučić je, nakon unošenja Badnjaka u Predsedništvo, kojem su prisustvovali gosti i politički predstavnici Srba iz regiona, rekao da je ovo bila prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za razgovor o položaju našeg naroda u regionu.

Preneo je da je održan prvi sastanak, i da će razgovori biti nastavljeni tokom doručka na Badnji dan, kako bi se sagledalo šta Srbija može da učini na očuvanju srpske kulture, jezika i pisma.

“Saslušali smo predstavnike našeg naroda iz različitih krajeva i delova našeg regiona. Videli smo sa kojim problemima se suočavaju. Srbija, ako nastavi ovakvim putem razvoja i ekonomskog napretka, kakav je bio 2018, moći će još više da pomogne našim ljudima u izgradnji vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja, ali i posebno u različitim vrstama poduhvata iz oblasti kulture, očuvanja jezika i pisma, snaženja nacionalne svesti, očuvanja srpskog imena i prezimena”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je karakteristika sastanka to što su svi učesnici, bez obzira da li su iz Hrvatske, Crne Gore ili Makedonije, jasno stavili do znanja da su mir i očuvanje stabilnosti u regionu od prioritetnog značaja.

“Politika koju vodimo je politika saradnje, dobrih odnosa sa svim narodima, kojom nećemo ugrožavati tuđe državne i nacionalne interere. Ali, ona znači i čuvanje naših nacionalnih i državnih interesa, i to se nikako ne sukobljava, već je nešto što treba da podstiče jedno drugo", naglasio je on.

Ukazao je da sa RS i BiH imamo veoma bliske i dobre odnose, podsećajući da je BiH jedan od naših ključnih trgovinskih partnera.

To su, kako je dodao, i Crna Gora i Makedonija, Hrvatska.

“Sa svim tim zemljama Srbija ima suficit u trgovinskom odnosu. To znači da su te zemlje od izuzetnog značaja za nas, jer su to prostori gde možemo na najbolji način da plasiramo robu, i zato su od posebnog interesa, da imamo dobre odnose”, kazao je Vučić.

Znamo, istakao je, da naš narod čeka ne laka politička godina, a verujemo da će ekonomski biti uspešna, da će Srbi I svi drugi građani Srbije živeti neuporedivo bolje, ali da je veliki izazov KiM, kao i problem opstanka našeg naroda i položaja u drugim mestima regiona.

“Ne ugrožavajući nikoga drugog, ne želeći nikom loše, ovo je jedan od sastanaka u kojima smo izneli svoje stavove, saslušali jedni druge, a nastavićemo gledati da jedni drugima pomažemo”, naglasio je on.

“Uspeli smo da kao važan rezultat, najpre u dogovoru sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, a i svima drugima, da čak i kada imamo razlike između sebe, ne mislimo isto, da odnos Srbije prema pripadnicima svog naroda bude uvek odnos poštovanja, razumevanja i podrške, a da sličan odnos prema Srbiji pokazuju predstavnici našeg naroda, te da nikada više ne dođemo u situaciju kao krajem 90-tih I početkom 2000-tih, te da imamo tu vrstu sloge kakvom nisu mogli da se diče Srbi decenijama I vekovima”, poručio je on i zaključio:

"Želim svim građanima Srbije pravoslavne veroispovesti, Srbima u regionu, srećan Badnji dan, Božić, uspešnu novu godinu".

Brnabić: Najveći izazov mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je građanima božićne praznike i istovremeno ocenila da će najveći izazov u 2019. godini biti stabilnost i mir na Kosovu i Metohiji.

"Mir, sreća i uspeh za naš narod na KiM je najveći politički izazov u 2019. godini", rekla je Brnabić.

U ekonomskom smislu, premijerka očekuje uspešnu godinu, što, kaže, potvrđuje i ostvareni privredni rast od 4,4 odsto.

"Moramo da nastavimo više i napornije da radimo u 2019. godini, da radimo efikasnije", dodala je ona.

Brnabić je naglasila da je što je Srbija jača, više može da pomogne srpskom narodu u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj...

"To je posebna radost za Srbiju", rekla je Brnabić i dodala da se takva poruka mogla čuti i na današnjem sastanku upriličenom povodom Božića.

Dodala je da se Aleksandar Vučić, i kao predsednik, a i kao premijer uvek trudio da okupi sve Srbe iz regiona na jednom mestu, kako bi razgovarali o tome kako Srbija može da im pomogne.

"Kako možemo da radimo zajedno, da ne izgubimo srpsko ime i prezime. To nije upereno ni protiv koga, ali je važno da mi radimo zajedno da bi svi Srbi, gde god živeli, imali mir, sreću i uspeh", rekla je Brnabić.

Božićne praznike, dodala je, provodi u krugu porodice i svima poželela zdravlje, sreću, uspeh i mir u 2019. godini.

Dodik: Srbija želi da pomogne,a Srbi u regionu žele mir

Republika Srpska je u Bosni i Hercegovini sinonim za slobodu srpskog naroda, a Republika Srbija je sinonim za život i opstanak Srba, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je danas u Beogradu održan jedinstven skup i da se svi zato osećaju posebnim.

“Mi smo ovde u Beogradu ne da bi pravili planove protiv nekoga, već da vidimo šta ćemo da uradimo za naš narod”, rekao je Dodik.

Ocenjujući da nije bilo boljeg dana od Badnjeg dana da se okupe, Dodik je rekao da je na današnjem skupu bilo reči o pomoći koju je Srbija spremna da pruži narodu i Republici Srpskoj i zajednicama našeg naroda u bio kojoj republiči u okruženju.

“Vučić i Brnabić su nas obavestili o tim mogućnostima i to je dobra vest za nas”, rekao je Dodik.

Srbi u regionu žele mir, istakao je Dodik.

“Mi ne žellimo konflikte. Mi želimo u BiH da izgradimo ustavnu poziciju RS. Tamo je Srpska sinonom za slobodu srpskog naroda, a Srbija je sinonim za naš život”, poručio je Dodik I dodao da vlast RS ne smatra da Bošnjaci ne treba da iskažu svoje interese koji ne vređaju druge.

Govoreći o položaju Srba u regionu, Hrvatskoj, Makedoniji, posebno Crnoj Gori, Dodik je primetio da se u Crnoj Gori razvija, kako je rekao, negativan odnos prema Srbima, sve do napada na Pravoslavnu crkvu u toj državi.

Zato, kazao je, moramo da očuvamo snagu i integritet Pravoslavne crkve i da o tome kao državni organi vodimo računa I ta pitanja da stavljamo na dnevni red.

Cvijanović: Poslate poruke jedinstva, sabornosti...

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su sa današnjeg sastanka poslate poruke jedinstva i sabornosti.

Ona je posle sastanka u Predsedništvu rekla da takva okupljanja služe da se razgovara o mnogim pitanjima i da se zajednički definišu određeni ciljevi i da nikada nisu uperena protiv nekoga.

"Važno je što smo se okupili ovde u susret Božiću, Danu RS, što smo se okupili na pocetku godine. Moja zahvalnost i na konstruktivnim razgovorima i na lepoj prilici da svi zajedno učestvujemo u unosenju badnjaka, i pošaljemo poruku da treba da radimo zajedno, da se dobro razumemo i da budemo oslovnac jedni drugima", rekla je Cvijanović za TV Pink.

Ona je istakla i da su svi Srbi iz regiona zagledani u Srbiju i žele da Srbija ostane napredna i jaka, jer je to, kako je rekla, oslonac za sve, a definitivno za Srbe u RS.

"Za nas u RS Srbija je sve. Postoji politicka, ljudska, ekonomska i svaka druga veza sa Srbijom i ovo je bila prilika da se dodatno stavi pečat na takvu saradnju", poručila je Cvijanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić unosi badnjak u zgradu Predsedništva

Izvor: Blic, 06.Jan.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će danas, na Badnji dan, uneti badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.