VELIKI DIPLOMATSKI KIKS BIH! Oglasio se ministar spoljnih poslova Slovenije: Mi to ne radimo, NISMO HRVATSKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 18:18

VELIKI DIPLOMATSKI KIKS BIH! Oglasio se ministar spoljnih poslova Slovenije: Mi to ne radimo, NISMO HRVATSKA

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je tvrdnje o navodnom non-pejperu koji je, prema medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji dostavio Janša.

On je naveo da je reč o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsednika.

Logar je rekao da su se te špekulacije mogle odnostiti na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH.

Ministar je to rekao na parlamentarnom odboru za spoljnu politiku, koji je o tom pitanju hitno zatražila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opozicija.

O tom dokumentu, rekao je, kao nezvaničnom raspravljano je u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U tom dokumentu je, dodao je, navedene države zauzele stav da BiH dobije status kandidata za članstvo čim za to ispuni sve uslove.

Rekao je da ne vidi šta tu nije u redu.

- Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i ''pucati'' širom naokolo kako bi neko ipak ''pao''? - upitao je Logar, koji je inače član Janšinog SDS.

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u martu, prilikom posete Sarajevu, dao slovenački predsednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

- Krajnje je neobično da je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima - kazao je i upozorio:

- Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks.

S tim u vezi je rekao i da je zato pogrešna odluka BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non-pejpera na razgovor pozove ambasadorku Slovenije Zoricu Bukinac, jer je, smatra, trebalo da bude obrnuto - morala je da reaguje Slovenija, prenose mediji.

Istakao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedanjem Savetom EU ostati visoko na listi prioriteta, kao i da Slovenija podržava evropeizaciju cele regije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.