Nismo mi, Hrvatska je

Izvor: B92, 14.Apr.2021, 17:49

"Nismo mi, Hrvatska je"

Ljubljana -- Šef slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je da postoji neobavezujući dokument koji je, prema medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji poslao Janša.

On je naveo da je reč o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsednika.

Logar je rekao da su se ta nagađanja mogla odnositi na dokument koji je Briselu predala Hrvatska u vezi sa BiH.

Ministar je to rekao na sednici Parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koju je o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tom pitanju hitno zatražila opozicija.

O tom dokumentu, rekao je, kao nezvaničnom, raspravljano je u Briselu prošlog meseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U tom dokumentu, dodao je, navedene države zauzele su stav da BiH treba da dobije status kandidata za članstvo čim za to ispuni sve uslove.

Rekao je da ne vidi šta tu nije u redu.

"Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i 'pucati' širom naokolo kako bi neko ipak 'pao'?" upitao je Logar, koji je inače član Janšinog SDS.

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s čelnicima BiH u martu, prilikom posete Sarajevu, dao slovenački predsednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

"Krajnje je neobično da je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima", kazao je i upozorio:

"Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks".

S tim u vezi je rekao i da je zato pogrešna odluka BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog neobavezujućeg dokumenta na razgovor pozove ambasadorku Slovenije Zoricu Bukinac, jer je, smatra, trebalo da bude obrnuto - morala je da reaguje Slovenija, prenela je Hina.

Istakao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu Zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedavanjem Savetu EU ostati visoko na listi prioriteta, kao i da Slovenija podržava evropeizaciju cele regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VELIKI DIPLOMATSKI KIKS BIH! Oglasio se ministar spoljnih poslova Slovenije: Mi to ne radimo, NISMO HRVATSKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je tvrdnje o navodnom non-pejperu koji je, prema medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji dostavio Janša...On je naveo da je reč o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsednika...Logar je rekao da su se te špekulacije mogle odnostiti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.