Ustavni savet Francuske podržao Makronovu penzionu reformu, protesti u više gradova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 10:55

Ustavni savet Francuske podržao Makronovu penzionu reformu, protesti u više gradova

Ustavni savet Francuske podržao je danas povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine, odbacujući zahtev protivnika da se raspiše referendum.

Savet je saopštio da su izmene zakona u skladu sa ustavom. Međutim, dodaje se da su neki drugi članovi nacrta zakona imaju pravne nedostatke, navodi Rojters.

Oko 4.000 ljudi okupilo se večeras ispred zgrade Gradskog veća u Parizu, nakon što je Ustavni sud podržao povećanje starosne granice za penziju, odbacujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zahtev protivnika da se raspiše referendum.

Demonstranti su u centru grada palili kante za smeće i uzvikivali parole.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo klima gneva i nema kraja štrajkovima dok se reforma ne povuče, prenosi Rojters.

Policija je blokirala ulicu Rivoli i koristila pendreke i suzavac.

Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske.

U Renu se okupilo nekoliko stotina demonstranata koji se protive penzionoj reformi, a, kako javlja BFMTV, pojedini su zapalili vrata policijske stanice u tom gradu.

Tenzija je bilo i u Nantu, gde su demonstranti bacali staklene flaše na fasadu zgrade prefekture, na šta je policija odgovorila mlazovima vode.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin poručio je na svom Tviter nalogu da će svi počinioci biti procesuirani.

On je osudio postupke "nasilnika", koje je ocenio kao "neprihvatljive".

CGT: Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom

Sindikati i opozicija prethodno su upozorili da višemesečne burne rasprave i proteste zbog Zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

"Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom", rekla je u četvrtak Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT) upozoravajući na nove štrajkove.

Nakon što je Savet odobrio zakonski predlog kojim se starosna granica za penzionisanje povećava, vlada sada ima pravo da ga proglasi, u nadi da će to na kraju staviti tačku na proteste, prenosi Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da građani te zemlje moraju da rade duže jer će, u suprotnom, budžet za penzije biti u minusu za milijarde evra svake godine do kraja decenije.

"Zemlja mora da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji su pred nama", rekao je Makron tokom državne posete Holandiji.

Izvor blizak Makronu saopštio je da će vlada verovatno brzo ozvaničiti zakon, verovatno početkom sledeće nedelje, ako dobije zeleno svetlo Saveta, kako bi pokušala da nastavi dalje s predloženim reformama.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja se protivi reformi penzionog sistema, izjavila je da nije optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta.

"Ali šta želite da uradim? Palim automobile? Samo ćemo reci Francuzima: Glasajte za Nacionalno okupljanje", rekla je ona za BFM TV.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.