Sombor: Mnoštvo akcija za bolji život migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Mnoštvo akcija za bolji život migranata

Projekat "Podrške stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji" sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u Somboru, Šidu i Obrenovcu uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations). U somborskoj opštini podržano šest inicijativa ukupne vrednosti od 2,6 miliona dinara.

Dvanaestogodišnja Fatma Kalaf iz migrantskog centra u Somboru prvi put se susrela sa pitomim Buckom na treningu terapijskog jahanja i bez mnogo straha sela u sedlo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ja volim jahanje i volim Bucka i sviđa mi se njegovo ime", naglasila je ona. .

U jednoj od radionica Halid Adam je upoznao tradicionalno vajanje predmeta od slame.

"Bilo je jako lepo, napravili smo jednog konja od slame i fiksirali smo ga u kuću, bilo je zaisto divno", veli on.

Više od pet stotina mališana uključeno je razne projektne aktivnosti koje se sprovode u cilju unapređenja kvaliteta života , i organizovanja zajedničkih aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva .

"Uradili smo dosta različitih radionica, sredili parkove u Bačkom Bregu i Bačkom Monoštoru i organizovali školu dobre volje za svu decu u Somboru osnovno školskog uzrasta koji su mogli uz pomoć volontera da malo bolje nauče matematiku, srpski i ostalo gradivo", objašnjava Ivana Živanović, koordinator projekta "Fondacije Ana i Vlade Divac".

"Mnogi od njih su prošle i ove godine krenuli u školu te su naši volonteri koji prolaze obuke za rad sa decom dolazili u proteklom periodu ovde i deci iz prihvatnog centra pomagali u učenju. Osim toga organizovali smo radionice podrške roditeljstvu", ističe Srđan Vlaškalić iz Somborskog edukativnog centra.

"Deca i porodica, a naročito deca, su u nekom permanentno stanju traumatizovanosti zbog situacije u kojoj su se našla pa se i direktno naslanjaju na to što radimo. Centar programa je podrška deci sa bilo kojom smenjom u razvojnom uzrastu", objasnio je Goran Lekić, koordinator UG Griva iz Sombora.

U Prihvatnom centru Sombor trenutno je prisutno 83 korisnika, od toga 39 dece. Projektima koje podržava "Fondacija Ana i Vlade Divac" od početka migrantske krize, osmišljene su aktivnosti koje bi obezbedile bolje uslove života migrantima dok se nalaze u našoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.