U SAD uhapšen osumnjičeni za curenje poverljivih dokumenata Pentagona o ratu u Ukrajini

Izvor: Beta, 14.Apr.2023, 09:19

U SAD uhapšen osumnjičeni za curenje poverljivih dokumenata Pentagona o ratu u Ukrajini

Pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) priveli su Džeka Daglasa Tešeiru, 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne vazdušne garde SAD, zbog curenja američkih tajnih dokumenata o sukobu u Ukrajini.Federalni agenti u oklopnim vozilima i vojnoj opremi uhapsili su Teikeiru, obučenog u šorts, majicu i patike, u njegovoj kući u Dajtonu, Masačusets, prenosi Rojters.Hapšenje je usledilo nedelju dana nakon što su podaci procureli u javnost širom sveta što je, kako ocenjuje Rojters, osramotilo Vašington jer je otkrivena ukrajinska vojna ranjivost i da SAD špijuniraju saveznike.Ovaj incident smatra se najozbiljnijim kršenjem bezbednosti još od 2010, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks (WikiLeaks).Teikeira je pilot prve klase u bazi nacionalne garde Otis u Masačusetsu. Pridružio se Nacionalnoj vazdušnoj gardi 2019. godine i radio kao specijalista za IT.Državni tužilac Merik Garland rekao je novinarima da se Teikeiri na teret stavlja neovlašćeno "uklanjanje, zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani".
Pogledaj vesti o: FBI,   Vašington

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SAD uhapšen osumnjičeni za curenje poverljivih dokumenata Pentagona o ratu u Ukrajini

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2023

Pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) priveli su Džeka Daglasa Tešeiru, 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne vazdušne garde SAD, zbog curenja američkih tajnih dokumenata o sukobu u Ukrajini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Osumnjičeni za curenje dokumenata izveden pred sud, za sada ostaje u pritvoru

Izvor: VOA, 14.Apr.2023

Pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa, koji je uhapšen u slučaju curenja veoma povjerljivih vojnih dokumenata, izveden je u petak pred federalni sud u Bostonu po optužbama za nezakonito iznošenje i zadržavanje povjerljivih materijala. Osumnjičenog, 21-godišnjeg Džeka Daglasa Tešeru, federalni...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.