Svet je uzdrman – krvava prgnoza

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 10:18

Svet je uzdrman – krvava prgnoza

Iz godine u godinu broj ratova, oružanih sukoba i ubijenih, povređenih i raseljenih ljudi se, čini se, samo povećava.

U novu godinu ulazimo dok u svetu bukti veliki broj sukoba, a mnoga žarišta su na ivici da se ponovo rasplamsaju.

Veliki sukobi i ratovi koji su u toku, prvenstveno u Ukrajini i Izraelu, i po najoptimističnijim procenama će potrajati makar još jednu zimu.

A tu su i ratovi u Siriji i Jemenu koji već godinama ne pokazuju znake skorog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razrešenja. Mnogi sukobi su počeli i da se na neki način prelivaju jedni u druge. Kada se svemu dodaju i potencijalni novi ratovi na koje upozoravaju analitičari, čini se da će 2024. godina biti možda još više obojena krvlju u odnosu na 2023. godinu.

Sukob koji je eskalirao u februaru 2022. godine kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, početkom nove godine ulazi u svoj 23. mesec.

Početkom 2023. postojale su velike nade da će dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva promeniti ritam rata protiv Rusije. To se nije dogodilo, a izgledi za ostvarivanje nekog proboja 2024. godine su malo verovatni.

Zapad je masovno naoružavao i podržavao Ukrajinu, ali je jasno da postoji osećaj umora među ukrajinskim saveznicima.

Vojni stručnjaci i analitičari odbrane za CNBC predviđaju da će se intenzivne borbe verovatno nastaviti i u narednoj godini, ali kažu da je malo verovatno da će kijevske snage pokrenuti bilo kakvu kontraofanzivu. U međuvremenu, Rusija će se verovatno fokusirati na konsolidaciju teritorije koju je već zauzela, posebno u istočnoj Ukrajini.

Daleko od bojnog polja, vojni eksperti su rekli da će putanja kojom se rat Rusije i Ukrajine kreće 2024. godine uglavnom biti diktirana hiljadama kilometara daleko u SAD, najmoćnijem savezniku Ukrajine.

Međutim, SAD se sve više okreće kampanjama i spremanju za predsedničke izbore i smanjuje slanje pomoći i oružja Kijevu. Barem za sada.

Rat je neizvestan poduhvat, kaže za CNBC penzionisani general-potpukovnik Stiven Tviti, bivši zamenik komandanta Evropske komande SAD.

"Rusija može da dobije rat, ili Ukrajinci mogu da dobiju rat. I, kako sada vidite stvari, ako stvarno razmislite o tome, šta je postignuto ove godine? Veoma malo je postigla Rusija, a isto možete reći i za Ukrajince. Sada smo u ovoj situaciji u kojoj će, ako nema jasnog pobednika, doći do zastoja i možda će doći do budućeg zamrznutog sukoba", rekao on.

Treba istaći da i Rusija u ovom ratu dobija „pomoć prijatelja“ najviše u vidu oružja i podrške od Irana i Kine.

Kao i u slučaju Ukrajine i Rusije, veliki deo sveta je angažovan i u ratu između Izraela i Hamasa.

Izrael ima podršku Zapada u borbi protiv militanata koji su 7. oktobra izvršili stravičan teroristički napad, ali ne i za sprovođenje masovnih neselektivnih napada u Pojasu Gaze, niti za masovna hapšenja Palestinaca.

S druge strane Hamas ima oružanu podršku Irana, libanskog Hezbolaha i jemenskih šiita.

Uprkos brojnim apelima na okončavanje sukoba, Izrael insistira na tome da se rat neće završiti dok se ne uništi Hamas.

Premijer Benjamin Netanjahu je najavio proširenje vojne operacije.

A dokle će to trajati? Izgleda da izraelski budžet predviđa da će sukob potrajati do februara.

Izraelski rat sa Hamasom u Gazi verovatno će ga koštati najmanje još 50 milijardi šekela (14 milijardi dolara) 2024. godine i rezultirati skoro utrostručenjem njegovog budžetskog deficita, saopštilo je Ministarstvo finansija, predviđajući da će borbe trajati bar do februara.

Informišući zakonodavce, zamenik komesara za budžet u ministarstvu Itai Temkin rekao je da se očekuje da će rat trajati najmanje dva meseca 2024. godine, dodajući 30 milijardi šekela za bezbednost i još 20 milijardi za civilne i druge troškove.

Međutim, on je istakao da će možda budžet morati da se ažurira ako se sukob bude produžio.

Za Siriju i Jemen, dve ratom razorene zemlje gde već godinama bukte građanski ratovi i u kojima učestvuju i svetske sile, neke i putem posrednika, nema mira.

Rat u Izraelu je u sebe uvukao i Hute iz Jemena, a Tel Aviv povremeno gađa i mete u Damasku i drugde širom Sirije gde cilja iranske saveznike.

U svetlu tekućeg vojnog angažovanja Izraela u pojasu Gaze, Huti koji kontrolišu delove Jemena zapretili su pomorskom saobraćaju koji prolazi kroz moreuz Bab Al-Mandab na dnu Sueckog kanala.

Kako otprilike 30% globalnog pomorskog kontejnerskog transporta prolazi ovim trgovačkim putem, sveopšti rat između Zapada i jemenskih Huti pobunjenika mogao bi da ozbiljno utiče na globalnu ekonomiju.

Novi napadi jemenskih snaga u decembru 2023. na nekoliko trgovačkih brodova označavaju početak perioda neizvesnosti u međunarodnoj trgovini kroz Crveno more i Suecki kanal.

SAD, kao odgovor, "žele da formiraju 'najširu moguću' pomorsku koaliciju za zaštitu brodova u Crvenom moru i pošalju 'važan signal' jemenskim Hutima da se dalji napadi neće tolerisati", navodi Rojters, pozivajući se na izaslanika SAD u Jemenu.

Peking je decenijama odbijao da formalno prizna Tajvan kao suverenu državu, smatrajući ga neizostavnim delom Narodne Republike Kine (NR Kine), na osnovu svoje politike "Jedne Kine".

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije, a kineski predsednik Si Đinping dugo je naglašavao ponovno ujedinjenje kao osnovni cilj, dok Tajvan funkcioniše kao samoupravna demokratija sa sopstvenom vladom i vojskom.

Iako Zapad podržava Tajvan, nijedna velika sila, uključujući SAD, do sada nije uspostavila formalne diplomatske veze sa Tajvanom.

S vremena na vreme, međutim, naznake bliskosti između SAD i Tajvana su izazvale besne reakcije Pekinga.

U avgustu 2023. godine, nakon posete potpredsednika Tajvana, Vilijama Laja Americi, "Kina je pokrenula očekivane vežbe u blizini Tajvana kao ljuti odgovor na njegovu posetu Sjedinjenim Državama", navodi Rojters.

Godinama se pominje mogućnost da Kina vojno zauzme Tajvan.

Ulozi u istočnoj Aziji su toliko visoki da bi invazija ili drugi nasilni sukob mogli da budu potencijalni katalizator za Treći svetski rat.

Iako je sastanak između američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Sija Đinpinga u novembru 2023. rezultirao nastavkom komunikacije između dve vojske – što je pozitivan korak – to nam nije dalo nikakve naznake o vremenskom okviru za potencijalnu invaziju.

SAD će zadržati svoju stratešku dvosmislenost u vezi sa Tajvanom, dok Kina ostaje nepokolebljiva u svom cilju ponovnog ujedinjenja - na bilo koji način. U očima mnogih, 2024. će biti ključna godina za ovo pitanje.

Kako tenzije eskaliraju i strateško držanje se nastavlja, međunarodna zajednica mora da se uhvati u koštac sa neizvesnošću koja okružuje delikatan odnos između Kine i Tajvana. Kineska invazija na Tajvan verovatno bi dovela ne samo do hiljada mrtvih, već bi mogla da otvori kapije za širi, nasilni sukob između SAD, Kine i drugih, kao i kataklizmičnog globalnog ekonomskog šoka.

Neizvesnost oko toga kada će Kina izvršiti invaziju na Tajvan svodi se na bezbroj unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Kina razmatra sopstvenu vojnu spremnost i spremnost SAD, Japana i Tajvana, zatim moguće globalne reakcije, kao i ukupni regionalni vojni odnos snaga i politički apetit Sjedinjenih Država za intervencijom.

Iako potpuna, neminovna kineska invazija na Tajvan možda nije sigurna, različite okidačke tačke ističu potencijalne prozore ranjivosti ili napetosti u narednim godinama. Trenutno Global Gardijan smatra da je prozor za sukob sada otvoren, a taj prozor će najverovatnije ostati otvoren između 2024-2028. Ako Kina izvrši invaziju na Tajvan, verovatno će to biti u ovom vremenskom okviru.

Nova godina bi mogla da donese i rasplamsavanje novog sukoba u Južnom kineskom moru. Postoji nekoliko nerešenih teritorijalnih zahteva u regionu između Kine, Malezije, Filipina i Vijetnama oko ostrva i teritorijalnih voda, pri čemu je Kina najmoćniji akter koji bi potencijalno mogao da započne rat.

"Napetosti se ponovo rasplamsavaju u Južnom kineskom moru", izvestio je CNN u septembru 2023, nakon stalnih pokušaja Kine da preuzme kontrolu nad "brojnim grebenima i atolima daleko od svoje obale preko Južnog kineskog mora, uspostavljajući vojne instalacije, uključujući piste i luke".

Geopolitički značaj Južnog kineskog mora kao raskrsnice za pomorsku trgovinu nemoguće je preuveličati; preko 50% japanske i kineske proizvodne proizvodnje se šalje u svet preko ove raskrsnice.

Međutim, "Stejtsmen" ocenjuje da je "Kina svesna da ako pokrene operacije i ne postigne svoje ciljeve, to bi moglo da utiče na njen globalni položaj".

Nema znakova da Kina za sada traži neposrednu vojnu konfrontaciju u regionu.

Region koji uključuje Etiopiju, Somaliju, Eritreju i Džibuti, koji se često naziva Rogom Afrike, bio je svedok nekoliko istovremenih bezbednosnih problema u poslednjih nekoliko godina.

Najistaknutiji je taj što građanski rat u Sudanu traje između rivalskih frakcija od aprila 2023.

Dok se Južni Sudan i Somalija bore sa, skoro potpunim, nedostatkom vladavine prava i političke stabilnosti, prisustvo opasnih grupa kao što su Al-Šabab i somalskih pirata je u porastu.

Da stvar bude gora, istorijski granični sporovi između Eritreje i Etiopije ponovo se pojavljuju, dok je situacija pogoršana dugogodišnjim etničkim tenzijama i u Etiopiji i u Eritreji.

Sve se to dešava u regionu koji je patio od suše i gladi, što je dovelo do višestrukih humanitarnih kriza.

Čitav region, koji je dom za skoro 150 miliona ljudi, ukratko je bure baruta spremnog da eksplodira.

Iako Afrički rog možda nije u potpunosti integrisan u globalnu ekonomiju, njegovo pogoršanje moglo bi da stvori čitav niz izazova za širi svet, od piratskih napada u Adenskom zalivu do neophodnosti pružanja humanitarne pomoći pogođenom stanovništvu.

Kao jedan od izvora sukoba između Indije i Pakistana, nerešeno pitanje oblasti Džamua i Kašmira potencijalno može da dovede do neželjenih posledica na indijskom potkontinentu.

Region je bio u srcu više od 75 godina neprijateljstva između Indije i Pakistana otkako su dve zemlje postale nezavisne od britanske vladavine 1947. godine.

Dve godine kasnije stupio je na snagu član 370 indijskog ustava, koji je postao osnova za pristupanje Džamua i Kašmira Indijskoj uniji. Ovo je regionu dalo autonomiju u donošenju sopstvenih zakona u svim pitanjima osim finansija, odbrane, spoljnih poslova i komunikacija.

Krajem 2023. sukob se dodatno zakomplikovao.

Indijski Vrhovni sud potvrdio je odluku vlade da ukine specijalni status indijskoj državi Džamu i Kašmir.

Sud je takođe naložio regionu da održi lokalne izbore do 30. septembra sledeće godine. Kritičari ovu odluku smatraju još jednim korakom vladajuće partije Indije (BJP) da izvrši pritisak na jedini indijski region sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Ovo je još više alarmantno kada se uzme u obzir činjenica da dve južnoazijske nuklearne sile zajedno imaju preko 1,6 milijardi stanovnika.

Svaka vojna konfrontacija između dve nacije će imati katastrofalne posledice po svetsku ekonomiju, posebno pošto je Indija sve više deo lanca snabdevanja različitih industrija, od softvera i IT do farmaceutskih proizvoda.

Dugogodišnji teritorijalni spor oko bogatog regiona Esekibo eskalirao je u krizu 2023. godine, pa se strahuje i od izbijanja novog rata u Južnoj Americi.

Region kontroliše Gvajana, ali pravo na njega polaže Venecuela. Spor datira mnogo godina unazad, a sadašnja granica je uspostavljena Pariskom arbitražnom presudom 1899.

Značajne rezerve nafte otkrivene su na moru 2010-ih, što je povećalo ulog. U septembru 2023. Gvajana je dala dozvole za bušenje u spornim vodama. U decembru 2023. godine, Venecuela je održala referendum na kojem su, između ostalog, postavili pitanje da li region treba da postane država Venecuele i da njeno stanovništvo postanu venecuelanski državljani. Iako je prijavljeno da je odziv bio nizak, vlada Venecuele je izjavila da su rezultati pokazali ogromnu podršku takvoj akciji.

Venecuela je potom preduzela dalje korake da insistira na svojoj tvrdnji, kao što je objavljivanje mapa na kojima je prikazana teritorija pripojena zemlji i najava planova za razvoj regiona.

Kao odgovor na akcije Venecuele, druge zemlje su podržale stav Gvajane, uključujući Brazil, Veliku Britaniju i SAD. Brazil je poslao trupe na svoju granicu sa regionom, a SAD su izvele vojne vežbe sa Gvajanom. Međunarodni sud pravde je upozorio Venecuelu da ne preduzima nikakve direktne akcije u regionu, suđenje je zakazano za početak 2024. godine a regionalna grupa Merkosura je pozvala strane da pronađu mirno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.