Soči kao tvrđava

Izvor: RTS, 06.Feb.2014, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soči kao tvrđava

Zimske olimpijske igre u Sočiju glavna su meta radikalnih islamista sa Kavkaza. Oko tri milijarde dolara uloženo je u mere zaštite, a Soči obezbeđuje čak 100.000 ljudi. Uoči svečanog otvaranja, američki zvaničnici upozoravaju na moguću opasnost da u avione ka Rusiji eksploziv bude unet u tubama paste za zube.

Najvažnije pitanje 22. Zimskih olimpijskih igara u Sočiju jeste bezbednost, jer su igre glavna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meta radikalnih islamista sa Kavkaza. Zato i ne čudi što su u opsežne mere zaštite uložene, kako se procenjuje, tri milijarde dolara.

Olimpijska baklja stigla je u Soči posle 65.000 pređenih kilometara, što je najduža trasa u istoriji olimpijskih igara. Uoči svečanog otvaranja, američki zvaničnici upozoravaju na moguću opasnost po bezbednost - da u avione ka Rusiji eksploziv bude unet u tubama paste za zube.

Nezvanično, Soči obezbeđuje čak 100.000 ljudi, vojnici - planinski pojas nad Sočijem, regija se čuva i sa mora i iz vazduha, a gradom patrolira oko 37.000 policajaca.

Ipak, sve bezbednosne mere pojačane su samo u zonama pristupa olimpijskim objektima, železničkim i autobuskim stanicama, gde se vrše provere i sprečava unošenje zabranjenih predmeta. Ovde su, međutim, već svi svesni neophodnosti takvih mera.

"Osećam se veoma sigurno, ima dosta kontrolnih punktova ali mi to ne smeta. Svi su veoma ljubazni, na svakom koraku možete da dobijete neophodne informacije", kaže Lju Singju, novinar kineske televizije.

Domaćini se zaista i trude da mere bezbenosti ne opterećuju goste, da ne bude smetnja i pritisak za posetioce, novinare i sportiste.

"Sportisti su nam smešteni u dva - tri sela, imamo sportiste u takozvanom 'Planinskom selu', i u drugome koje je na samom vrhu Krasnaje Poljane. Čini mi se da su zadovoljni i da su prve impresije poprilično pozitivne", kaže izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije Damir Štajner.

Čitav grad je pokriven kamerama, a oko 1.500 autobusa, kao i vozovi koji se koriste za prevoz učesnika igara i gostiju, opremljeni su kompletnim sistemom videonadzora, indikatorima dima, temperature i povezani sa dispečarskim centrom.

Rusi nastoje da ostvare obećanje da će ovo biti najbezbednije Olimpijske igre u istoriji, uprkos mnogobrojnim pretnjama radikalnih islamista sa Kavkaza i terorističkim napadima koji su krajem prošle godine u Volgogradu odneli mnogobrojne žrtve.

Lazanski: Soči je simbol uspeha Rusije

Vojno-politički komentator lista Politika Miroslav Lazanski kaže da je normalno to što je briga za bezbednost jedan od primarnih elemenata, jer bi eventualni teroristički napad na Zimskim olimpijskim igrama imao dalekosežne posledice.

"Ljudi brinu jer je masovno okupljanje prva ciljna grupa terorista. Njima je važniji taj medijski efekat, prve sekunde u vestima, prve strane novina. Teroristički čin na takvoj jednoj manifestaciji imao bi dalekosežne posledice, terorističke, političke, psihološke", rekao je Lazanski gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da se mogućnost napada nikada ne može sa sigurnošću isključiti, jer se bezbednosne službe ne boje masovnih operacija i atentata, već se boje pojedinca, nekog ko tu živi dugo i ko može sam da izvede takav akt.

Kako kaže, postoji neka vrsta zavisti što je Rusija uspela da organizuje Zimske olimpijske igre, imajući u vidu da je organizacija letnje olimpijade pre više od 30 godina bila bojkotovana.

"Kada pogledate ko je bio pozvan, a nije došao na svečano otvaranje, vidite da ima zluradosti. Ovo je manifestacija ekonomskog i političkog uspeha Rusije i uspeha predsednika Vladimira Putina, jer nije mali posao organizovati takvo dešavanje", objasnio je Lazanski.

Prema njegovom mišljenju, Rusi su sigurno preduzeli sve i pretresli teren.

"Svakako može doći do toga da neko pokuša da izvede napad, ali ako nije došlo do samog akta, mi to nećemo nikad saznati jer to ne bi odgovaralo organizatorima", ističe Lazanski.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Olimpijada počinje dan pre otvaranja, podignuta zastava Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2014

Danas počinju najskuplje Olimpjiske igre u istoriji, a trenutno je sva svetska medijska pažnja usmerena na organizacijske mane i prebrojavanje broja visokih zvaničnika. Nezvanično Soči obezbeđuje čak oko 100.000 ljudi, a dok ruske vlasti obećavaju da će ovo biti najbezbednije olimpijske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.