Šabić: Indikativno što prvo ne otvaramo poglavlja 23 i 24

Izvor: Blic, 28.Sep.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Indikativno što prvo ne otvaramo poglavlja 23 i 24

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je samo po sebi indikativno što Srbija sa EU neće otvoriti prvo poglavlja 23 i 24.

- Sve zemlje su u pregovore ulazile otvarajući poglavlja 23 i 24 i završavali sa njima. Mi ćemo izgleda krenuti, a da nećemo početi sa tim poglavljima, što je samo po sebi indikativno - rekao je Šabić novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovarajući na pitanja u vezi sa otvaranjem tih poglavlja.

Šta je suština poglavlja 23 i 24

Poglavlje 23 - Podeljeno je na četiri tematske celine:

- Reforma pravosuđa  - jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti i efikasnosti pravosuđa

- Antikorupcijska politika - institucionalni okvir, prevencija i represija korupcije

- Osnovna prava  - podizanje nivoa zaštite ljudskih prava

- Prava državljana EU - aktivno i pasivno pravo glasa na

izborima kako za Evropski parlament tako i na nacionalnim izborima

Kroz ispunjavanje uslova iz ovog poglavlja Srbija treba da sprovede brojne reforme i

aktivnosti koje imaju direktan uticaj na svakodnevni život građana.


Poglavlje 24

Pravda, sloboda i bezbednost obuhvata 11 tematskih područja:

- Spoljne granice i Šengenski sistem

- Migracije

- Azil

- Vize

- Policijska saradnja

- Borba protiv organizovanog  kriminala

- Borba protiv trgovine ljudima

- Borba protiv terorizma

- Borba protiv droga

- Sudska saradnja u građanskim i krivičnim stvarima

- Carinska saradnja

Evropska komisija usvojila je Nacrt akcionog plana za poglavlje 23, koje je jedno od najbitnijih poglavlja u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji.

Prema Šabićevim rečima nije glavna stvar otvoriti poglavlja, već ih zatvoriti.

On je kazao da je, ako se izostavi poglavlje 35, koje je specifično za Srbiju, vrlo indikativno što ne počinjemo sa poglavljima 23 i 24.

Prema njegovim rečima nikako ne bi smelo da nas ne zanima da li naši građani ostvaruju ili ne ostvaruju prava i dodao da ništa ne znači što srpski zakon štiti najosetljivije podatke građana posebnim merama, kojih nema.

On je kazao da zamera instituciji poverenika relativnu neažurnost, jer radi sa malim brojem zaposlenih, koji je manji od onog predviđenog.

Nemamo mogućnosti da lavinu žalbi rešimo kako treba

Lavina žalbi, kako je istakao, pokazuje da građani veruju instituciji poverenika, ali će se ona pod njom polako guši.

- Ne možemo na odgovarajući način i u onoj meri koliko bi želeli brzo odgovorati na zahteve građana - ukazao je Šabić.

On je rekao da sada neko predviđa jačanje institucije, ali lavovski deo para planira da utroši 2018. ili 2019, konstatujući da je to tako jer se očigledno čeka da aktuelni poverenik ode.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pre par dana je ocenio da je i poslednja verzija Akcionog plana za poglavlje 23, kad je reč o oblastima slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti, značajno ispod potrebnog i očekivanog nivoa.

Na te primedbe Šabića odgovorio je tada predsednik radne grupe za izradu plana Čedomir Backović, koji je i pomoćnik ministra pravde i naveo da očekivanja Poverenika u vezi sa Nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23, jesu relevantna, ali nisu ona koja opredeljuju njegovu sadržinu i kvalitet.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Indikativno što ne otvaramo 23 i 24

Izvor: B92, 28.Sep.2015

Poverenik Rodoljub Šabić ocenio je da je indikativno to što poglavlja 23 i 24 neće biti među prvima koja će Srbija otvoriti u pregovorima sa EU..."Mislim da smo bili u mogućnosti da poglavlje 23 otvorimo. Više puta sam rekao da je glavno zatvoriti poglavlja. Sve zemlje su u pregovore ulazile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.