Predstavnik međunarodne zajednice u BiH: Trupe EU ako situacija eskalira

Izvor: Blic, 09.Feb.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik međunarodne zajednice u BiH: Trupe EU ako situacija eskalira

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

“Razmotrićemo stanje u Bosni i Hercegovini u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u Bosni. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo eventualno da razmišljamo o trupama EU. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne sada”, poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Kurir”.

Pročitajte još Protesti u BiH nisu organizovani, to je bunt nezadovoljnih Kako premijer kantona Sarajevo preuzima odgovornost: "Mrš u p... m...!" Danas u Sarajevu nastavak protesta Žestoki sukobi širom BiH jenjavaju, mnoge zgrade i dalje gore Mediji u BiH: U Tuzli je na delu opravdani revolt osiromašenih

Incko je ocenio da je sadašnje stanje najgore od završetka rata u Bosni i Hercegovini, od Dejtonskog sporazuma 1995.godine.

Istovremeno je negirao da “gori” Balkan, ukazujući da Srbija dobro napreduje.

Takođe je naglasio da nasilje sa više od 100 povređenih mora da se najoštrije osudi.

Međutim, protesti su, kako je dodao, opravdani, a posebno je socijalna neravnopravnost vodila ka tome.

“Dugo ljudi nisu protestovali jer im je mir posle rata sa više od 100.000 mrtvih bio važan. Nosioci protesta su uglavnom Bošnjaci, muslimani. Sve je pošlo iz Tuzle gde radnici već godinu dana svake srede demonstriraju, ali im se nije pridavala pažnja”, objasnio je Incko.

On je istovremeno potvrdio da je delimično uzrok haosa i državna konstrukcija koja ne funkcioniše.

“Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan. U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutaršnjih poslova. To je neefikasno i preskupo”, naglasio je austrijski diplomata.

Na konstaciju da je nedavno premijer RS Milorad Dodik rekao da je Bosna neuspela država Incko je kazao da stanje u zemlji nije optimalno.

Korupcija i organizovani kriminala su, prema njegovim rečima, problem na celom Balkanu.

On je ocenio da će EU morati pojačano da se zalaže za više pravne države u regionu, i da to građani očekuju.

Što se Austrije tiče, Incko smatra da bi ona mogla imati pojačanu ulogu na Balkanu sa kreativnim i nekonvencionalnim idejama.

Prema njegovim rečima, Austrija bi mogla sa većom pažnjom da ojača pravnu državu, pre svega državno tužilaštvo i policiju.

“Ne treba jačati centralizam, već funkcionisanje države. U prošlosti je previše pažnje posvećeno vojnoj bezbednosti, premalo pravnoj državi, demokratiji, pomirenju i obrazovanju”, uveren je Incko.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incko: Snage EU ako situacija eskalira u BiH

Izvor: Politika, 09.Feb.2014

BEČ – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU...„Razmotrićemo stanje u Bosni i Hercegovini u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati...

Nastavak na Politika...

Incko: EU trupe ako stanje eskalira

Izvor: Studio B, 09.Feb.2014

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU...Razmotrićemo stanje u Bosni i Hercegovini u utorak u medjunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u Bosni....

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.