Partizanov najvažniji meč

Izvor: Politika, 25.Feb.2010, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizanov najvažniji meč

Centar Slavko Vraneš kaže da je osvajanje Kupa „Koraća” donelo neophodnu energiju „crno-belima” pred večerašnji duel sa Marusijem u „Pioniru” (20.45 č, RTS 2), u kojem je pobeda prvi uslov da bi se ostalo u trci za četvrtfinale Evrolige

Proteklih godina nije se dešavalo da u utakmici od potencijalno presudne važnosti za plasman u četvrtfinale vodeće evropske kladionice procene da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Partizan apsolutni favorit, kao što je to slučaj pred večerašnji meč četvrtog kola Top 16 Evrolige protiv Marusija (20.45 č, RTS 2). „Sportingbet” tako „plaća” samo 260 dinara onome ko uloži 1.000 na pobedu „crno-belih”, za koje se procenjuje da bi trebalo da budu bolji za najmanje osam poena, što je razlika sa kojom su pre dve sedmice poraženi od istog protivnika.

- Zna se da bi nas pobeda sa devet poena razlike uz poraz Panatinaikosa na svom terenu od Barselone praktično vodila u četvrtfinale, ali ne razmišljamo o matematici, već o prvom uslovu da pobedimo Marusi. Ja i ne verujem da će Panatinaikos izgubiti – rekao je Duško Vujošević, trener „crno-belih” koji će u odnosu na prošli okršaj sa Atinjanima biti jači za Aleksandra Marića (privremenoj zameni Stevanu Miloševiću istekao ugovor, našao angažman u francuskom Dižonu).

Jedini koji je pružio pravi otpor Marusiju u prvoj utakmici bio je Slavko Vraneš, koji sada kaže:

– Očekuje nas do sada najvažnija utakmica u sezoni i shvatili smo je maksimalno ozbiljno. Protivnika smo „snimili” do najsitnijih detalja, na to nas je primorao i prvi meč. Osvajanje Kupa „Koraća” nam daje još veći podsticaj i novu energiju potrebnu za ovakav susret. Očekujemo i da, kao i uvek, imamo maksimalnu podršku sa tribina.

Oporavak Marića doneo je konačno Vranešu, čije su zasluge za vrhunske rezultate i u periodu odsustva startnog centra neprocenjive, malo prilike za predah u proteklih par mečeva.

- Umor postoji, to je i normalno, jer odigrali smo veliki broj utakmica. Ali, profesionalizam nas obavezuje i kad smo umorni. Da se ne izrazim pogrešno, povratak Marića i meni dosta olakšava posao, ali moramo da uđemo sa svom energijom - rekao je Partizanov kolos.

Pod košem će biti pojačan i rival budući da je sada spreman Kanađanin Livon Kendal (visina 208 santimetara, bivši član Panioniosa), a teško je očekivati da će američki šuter Bili Kiz i grčki krilni centar Kostas Kajmakoglu još jednom imati loše napadačko veče kao u prethodnom međusobnom duelu (57:49), kada su zajedno ubacili četiri poena.

- Marusi je veoma ozbiljan tim, sa snažnim kolektivom i odličnim trenerom – ističe Vujošević. – Pomalo liči na Partizan, mada igra na drugačiji način. Napravio je rezultat koji je iznad budžeta koji ima. Igra tako što dugo drži loptu i kontroliše ritam, postavlja usku odbranu u kojoj nijedan igrač nije „rupa” i biće nam potrebna ogromna podrška publike.

Vezano za pomoć sa tribina i situaciju viđenu na Kupu u Nišu kada su navijači Partizana vređali predsednika FMP-a Čovića, Vujošević je rekao:

- I u Evropi pričaju da su naši navijači fenomen, ali pozivam ih da pokažu viteštvo i ako se desi neki gest koji bi ih izazvao, da ne daju povoda za objektivne kritike. Bez obzira na to koja je odluka nekog igrača ili moja, svako greši, moraju se ponašati pametnije nego ikad do sad. Veliki klubovi imaju veliku moć koju mogu da upotrebe da bi ostali u igri, a ne želimo da odlučujuću utakmicu sa Panatinaikosom igramo u praznom „Pioniru”.

Jorgos Barcokas, trener ekipe čiji je član i bivši „crno-beli” Stevan Nađfeji, ovako je govorio o utakmici:

- Ne očekujem mnogo sličnosti sa prošlom utakmicom. Ova je i test našeg karaktera i duha, jer Partizan je drugi tim kad igra kod kuće. Naš cilj je da ne dozvolimo lake koševe i do kraja ostanemo u šansi.

Prvu evroligašku utakmicu u „Pioniru” posle one sa Barselonom koja je imala nastavak u žalbi Katalonaca, kao glavni sudija vodiće Karl Jungebrant, 45-godišnji Finac koji je sudio osam finalnih utakmica u Evroligi i na evropskim prvenstvima i jednu završnu na svetskom šampionatu

(drugi arbitar Francuz Maestre, treći Italijan Matioli).

G. Kovačević

-----------------------------------------------------------

Pojačana kontrola

Iz Partizana su pozvali gledaoce da u dvoranu „Pionir”, čije će kapije biti otvorene tri sata pre meča, dođu što ranije, zbog pojačane kontrole. Kako napominju, dodatna tribina za 700 posetilaca ne pruža komfor u skladu sa cenom ulaznice za taj sektor (4.000 dinara), ali kada bi se montirale stolice ne bi bilo dobijeno mnogo mesta, čije obezbeđivanje je bio cilj. Kupovina karte za tu tribinu, čije ubacivanje takođe košta, prilika je i za one navijače koji su tražili objavljivanje tekućeg računa Partizana da bi mu pomogli, kaže trener Vujošević.

-----------------------------------------------------------

„Ko čita - pobeđuje”

Košarkaški klub Partizan i Narodna biblioteka Srbije dogovorili su saradnju čiji je cilj podizanje kulture čitanja kod najšire sportske publike. Prva akcija imaće slogan „Ko čita - pobeđuje”, a najavljen je niz aktivnosti tokom 2010. godine.

[objavljeno: 25/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.